От няколко дни моя приятелка е с диагноза рак на дебелото черво с големина 7 см. Няма разсейки. Лекарят, който е направил заключението от ЯМР е казал, че лечението ще е химиотерапия чрез хапчета и после операция. В Пловдив друг лекар каза, че препоръчва химиотерапия чрез вливания и до операция може да не се стигне, ако се повлияе добре ...
И искам да попитам миналите през подобна ситуация /личен опит или ваши близки/ няколко неща, като всяко мнение /вкл.и извън конкретните въпроси/ ще ми е безкрайно полезно. Предварително се извинявам, ако задавам тъпи въпроси:
1. За четвъртък приятелката ми има насрочена онкологична комисия към онкологията във Варна и съответно ще я препират за старт на лечението. Въпроса ми е към всяка болница ли, в която евентуално ще иска да се лекува, трябва да се минава такава комисия? Трябва ли веднага да започва лечение или може да каже, че се нуждае от време, а ние да продължим да пресяваме мнения и препоръки – как да процедира в четвъртък ?
2. Събирам всякаква информация за лекари и лечение в различни болници чрез химиотерапия във Варна, София, Плевен, Бургас и въобще - откъдето сте доволни. Доколкото разбирам хирурзите онколози искат да режат. А на нас ни трябва може би онколог, който да не гледа на пациента като на клинична пътека, а да даде мнение за лечение, което би дал на майка си, баща си, децата си ...
3. Какви храни, добавки, витамини бихте препоръчали, ако ѝ предстои химиотерапия и има цял живот анемия? По принцип винаги се е хранила доста чисто, само шоколада ѝ е изключение
В момента се щураме в информация от нета и ставаме по-объркани.
Всяка информация и насоки за действие от вас ще ми е много важна!