Карцином на ректума - химиотерапия Варна, София, Плевен и други градове

• 305
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте, момичета,

От няколко дни моя приятелка е с диагноза рак на дебелото черво с големина 7 см. Няма разсейки. Лекарят, който е направил заключението от ЯМР е казал, че лечението ще е химиотерапия чрез хапчета и после операция. В Пловдив друг лекар каза, че препоръчва химиотерапия чрез вливания и до операция може да не се стигне, ако се повлияе добре ...
И искам да попитам миналите през подобна ситуация /личен опит или ваши близки/ няколко неща, като всяко мнение /вкл.и извън конкретните въпроси/ ще ми е безкрайно полезно. Предварително се извинявам, ако задавам тъпи въпроси:

1. За четвъртък приятелката ми има насрочена онкологична комисия към онкологията във Варна и съответно ще я препират за старт на лечението. Въпроса ми е към всяка болница ли, в която евентуално ще иска да се лекува, трябва да се минава такава комисия? Трябва ли веднага да започва лечение или може да каже, че се нуждае от време, а ние да продължим да пресяваме мнения и препоръки – как да процедира в четвъртък ?

2. Събирам всякаква информация за лекари и лечение в различни болници чрез химиотерапия във Варна, София, Плевен, Бургас и въобще - откъдето сте доволни. Доколкото разбирам хирурзите онколози искат да режат. А на нас ни трябва може би онколог, който да не гледа на пациента като на клинична пътека, а да даде мнение за лечение, което би дал на майка си, баща си, децата си ...

3. Какви храни, добавки, витамини бихте препоръчали, ако ѝ предстои химиотерапия и има цял живот анемия? По принцип винаги се е хранила доста чисто, само шоколада ѝ е изключение Simple Smile

В момента се щураме в информация от нета и ставаме по-объркани.

Всяка информация и насоки за действие от вас ще ми е много важна!

# 1
  • София
7 см. изобщо не е малко. Как разбрахте, че няма разсейки? Би било цяло чудо да няма разсейки при 7 сантиметров карцином.
Добрата практика е да се намали размера на тумора, за да стане операбилен. След предоперационната химиотерапия се реже - задължително е. При тумора червото няма как да е здраво, то трябва да се изреже, за да се предотврати ново образувание (най-грубо казано). След операцията още химия - също задължително. Даже може би няколко курса. Може и лъчетерапия. Тези неща вече комисията ще реши.
Има едно генетично изследване за микросателитна нестабилност. Ако жената се окаже носител на този ген, можете да я излекувате само с генноспецифична  имунотерапия. Питайте лекарите за него. То е ново, не всички го знаят и ползват. Самото изследване струва около 600 лв., но може да спаси живота на човек. Ако е положително, после имунотерапията се поема от здравната каса - тя е много скъпа, изписва се с протокол.
Действайте бързо 👍

# 2
Имам няколко познати, които ходиха в Шумен - там има голяма клиника с нова сграда и изказаха положителни отзиви. Имам познати и от София ходиха в Шумен. Имат пациенти от цялата страна. С много добри резултати се върнаха. Правят и прицелна химиотерапия, което е най-новата терапия с добри резултати.
Имам познати ходят в Унихоспитал Панагюрище, доволни са също.
За София Аджибадем правят терапии.

Относно въпрос номер 3 - не давайте никакви витамини и добавки предварително, защото се смята, че те може да "подхранват" тумора. След като си намерите лекар, той ще ви обясни, какво може и не може, какво трябва и не трябва.
Пожелавам ви успешно лечение и бързо възстановяване!

# 3
Пиши в тази тема, там има наистина компетентни хора:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1538180.msg48919044#new

# 4
Благодаря ви, момичета, за съветите!

Общи условия

Активация на акаунт