Бащите са втора категория хора

• 2 716
  • 47
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Що? Бащата ли е родил и лежал в Шейново?

Еми, да си го направи тя сама в такъв случай! Като почнат тези простотии и се чудя да плача ли, да се смея ли..

# 31
Това че някой мъж си мята сперматозоидите наляво и надясно не го прави на нивото на една майка.

# 32
За пореден път тема въдица, пусната от мъж. Който очевидно е прочел само първите няколко реда след заглавието 😂 Кълна се, че по-голямата част от мъжете потребители тук са регистрирани, за да тролят, ама и това не им се получава.

Каква драма - мъжът бил втора категория човек, щото първоначално нямало да получи същото обезщетение като майката. Съмнявам се шокът при бащата да е бил също толкова жесток, колкото при майката, все пак не е бил той бременен, не е раждал и не е кърмил бебето. Но въпреки всичко, съдът решава, че заслужава същата сума обезщетение. Авторът на темата може да спи спокоен, че този мъж НЕ Е парично прецакан. Щото това е най-важното в тази ситуация нали, бащата колко пари ще получи.

Искам само да вметна, че ангажираните бащи са наистина много голяма рядкост. Като трябва да се гледа самото дете, да се върши домакинска работа, да се води детето по прегледи - автоматично масата сами се причисляват към категория "неможачи/неразбирачи". Та в този смисъл, по-прецакани са жените, защото се грижат за абсолютно всички.

# 33
  • София
Това че някой мъж си мята сперматозоидите наляво и надясно не го прави на нивото на една майка.
Да. За да е на нивото на майката, трябва да полага грижи като майката, когато не е на работа, да има отговорност като майката, когато не е на работа... Прави ли това, значи е на нивото на майката. Ако не го прави, значи сам се е пратил във втора категория.

# 34
Първата година няма как бащата да полага раностойни грижи да бебето, след като майката е в майчинство, т.е. по цял ден е вкъщи и работата й е да се грижи за детето. Вечер може да помага, но като цяло бебето има нужда най-вече от майка си, докато е малко.

Не може да се казва, че бащите са по-малко родители, защото не правели същото като майките. Затова има баща, има и майка, всеки с ролята си, която няма как точно да се измери, нали?

Интересно ми е на другото семейство дали са платили същите суми.... Разбира се, парите няма да оправят грешката, но поне може да осигурят бъдещето на бебетата - обучение примерно.

# 35
  • София
Да. За да е на нивото на майката, трябва да полага грижи като майката, когато не е на работа, да има отговорност като майката, когато не е на работа... Прави ли това, значи е на нивото на майката. Ако не го прави, значи сам се е пратил във втора категория.

А ако може и да го роди, за да има равенство, а? Да не забравя, че е "длъжен" и да изкарва достатъчно пари. Ако може да върви и на токчета и пуска кърма чат-пат, ще му позволим привилегията да се нарече татко!

# 36
Soul Free, заради подобни твърдения масата бащи се измъкват абсолютно безпроблемно от семейните си задължения. После се чудим защо родилки духват безследно и ги намират мъртви някъде навън.

Първата година единственото нещо, което прави майката незаменима, е кърменето. Няма как да я замести, ако кърми, наистина. Но всичко останало - смяна на пелени, приспиване, извеждане на разходка и т.н. са все неща, които и мъжът може да прави и за тази цел не са му необходими гърди или вагина (без извинение). Доказано е, че бебетата разпознават и бащите си, стига нали, да са част от живота им.

Като майка на малко бебе мога да кажа, че 1000 пъти предпочитам работата си като натоварване - от нея винаги мога да взема почивка, като реша. От родителстването и безсънните нощи обаче не. И тия аргументи с изкарването на пари издъхнаха отдавна - немалко жени се връщат на работа след първата година (че и преди това) и се очаква от тях да изпълняват същите задължения вкъщи, както когато не са ходили на работа.

# 37
Стига глупости!
Майката е майка! Бащата е баща! Не са измерими.... Няма, ама аз кърмя, ти трябва всичко друго....

Ако бащата не изкарва парите на семейството, разбирам да прави всичко около бебето, но иначе? Говорим за първата година. Никой не ти казва,когато майката се върне на работа. Тогава детето се отглежда от баби, ясли и подобни.

Като предпочиташ работата си, ми върни се. То майка не е само да го родиш.

Въпреки че ММ винаги е помагал, когато детето беше бебе, предпочитах аз да ставам, да храня, да сменям пелени и т.н., защото той е на работа през деня. Моята работа е да съм майка.

немалко жени се връщат на работа след първата година (че и преди това) и се очаква от тях да изпълняват същите задължения вкъщи, както когато не са ходили на работа.

Кое точно? Нали детето е на ясла, кои са точно същите задължения?

заради подобни твърдения масата бащи се измъкват абсолютно безпроблемно от семейните си задължения.

Това е, щото такива са си ги избрали. Те са били такива и преди това, просто не се е усещало толкова.

После се чудим защо родилки духват безследно и ги намират мъртви някъде навън.

Не се чуваш какво говориш. Ако става въпрос за самоубилата се жена, за депресия не си ли чувала?!? На бащата само това му трябва, да му лепнат вина за случилото се.

# 38
  • София

А ако може и да го роди, за да има равенство, а? Да не забравя, че е "длъжен" и да изкарва достатъчно пари. Ако може да върви и на токчета и пуска кърма чат-пат, ще му позволим привилегията да се нарече татко!
Аз съвсем ясно съм написала да си гледа детето колкото майката,  когато не е на работа. След като майките могат след работа да си гледат децата, значи и бащите могат. Освен ако не са втора категория.
П.П. Всеки има пълно право да счита баща, който си гледа детето понякога, за първа категория. Нямам никакъв проблем с това. Казвам само, че за мен това е втора категория родител.

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 16:59 от milenaka

# 39
Soul Free, парите на семейството се изкарват от двамата. Повечето жени имат майчинство, защото са работили преди да забременеят, а доста често и докато са бременни.

Бабите за жалост не са по подразбиране, не всеки случай предполага баби, дядовци и куп други роднини за гледане. За ясла, ако се класираш, иначе плащаш.

Аз също храня и отглеждам детето, но мъжът ми никога не е бягал по тъча с оправданието, че изкарва пари и няма друга работа, като се прибере. Не коментирам Вашата динамика или моята, говоря за случаите, в които жени оправдават мъже да не извършват ролята си на бащи.  А тя не включва само вадене на пари, нали коментираме, че това и жените го правят. А относно призива Ви да се върна на работа - не сте схванали какво имам предвид определено; стресът покрай гледането на детето самостоятелно е доста по-висок от работния такъв, затова казах, че е за предпочитане, ако може да се избира.

Според Вас следродилната депресия на какво се дължи? Ще Ви дам жокер: не е заболяване, не е само от хормони, нито е нещо спонтанно появило се. Обикновено идва точно от бездействието и невзимането насериозно от близки хора, включително и бащите в някои случаи (не твърдя, че е конкретно този).

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 19:21 от leah_ve

# 40
  • Пловдив
Интересно ми е на другото семейство дали са платили същите суми.... Разбира се, парите няма да оправят грешката, но поне може да осигурят бъдещето на бебетата - обучение примерно.
Какво значи "парите няма да оправят грешката"?! Грешката беше открита и да, поправена навреме, децата бяха на нещо като два-три месеца, което означава, че освен лошите спомени и притесненията за съответните месеци други вреди не се очакват. Тези обезщетения са огромни спрямо вредите според мен. Толкова присъждат за тежка телесна повреда едва ли не (пак зависи, но не преувеличавам силно). Да уточня за всеки случай - не сравнявам физически с нефизически последици, а поправени занапред със сериозни и непоправими. Сериозни и непоправими/трудно поправими щяха да бъдат, ако децата бяха големи, например като в нашумелия френски случай на 17-18 години, или на 5-6 - сега не са. На тоя фон да се говори как можело на бащата да се присъди по-малко, ми се вижда неуместно. Иначе съм съгласна, че като че ли точно в тази ситуация майката е възможно да е била по-засегната от размяната и връщането, и то не толкова защото е раждала и кърмила, а защото вероятно на тоя етап е била по-свързана с бебето емоционално.
Знам, че сега ще кажете как грозно омаловажавам човешките чувства, защото помня как се говореше, че и поисканите триста хиляди били едно нищо, но това е положението.

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 18:19 от Магдена

# 41
Скрит текст:

Какви глупости плещиш само.
Не преекспонирай, че е срамота.
Какви токчета. За пръв път чувам жена в майчинство вкъщи да ходи с токчета. Верно ли има такива хахавели Joy
И не всички деца са на кърма, това стопляш ли го?

Имам колега си гледа бебето като се прибере. Други "бащи" не го правят
Наравно с жена си сменя памперси и си е хранил детето. Логично не го е кърмил, но често е ставал през нощта за да спи жена му повече, защото често вижда, че и липсва сън. Като се прибира се занимава с детето, а жена му да свърши нещо друго или да си почине.
Не сяда на масата да вика - давай ракията и манджата, щото съм бачкал, па ти си седиш тук цял ден.
Плюс откакто жена му е родила жената също работи дистанционно често и тогава той се занимава с детето.
Това са равни родители.
Но познавам и мъж, който не иска да гледа бебето за да отиде жена му на лекар или поне да се изкъпе.

# 42
Магдена, това е немислима грешка. Да гледаш чуждо дете няколко месеца. Ти съгласна ли би била да ти се случи нещо такова и после да ти се плати? Не за 40 хил. , ами и за 40 млн. не бих се съгласила.
И това е умишлено направено, не е случайна грешка. Ами, ако майката на едното не се беше усъмнила?

# 43
А, умишлено... За какво? Циганката да се хвали с бялото чаве ли?

# 44
Има обяснение, но не искам да го пиша тук.

Общи условия

Активация на акаунт