Отговори
Здравейте на всички!
Първо да уточня, че съм млад учител, още много неща на са ми ясни и затова търся помощ от тук!
Искам да подам анонимна жалба срещу директора на училището в което работя, защото ни е набелязал мен и няколко колеги и непрекъснато ни тъпче и мачка. На педагогическите съвети пред целия учителски колектив ни унижава - поименно ни посочва, че не работим. А ние колкото и много да се стараем все за нещо ни критикува и вече не се издържа. А аз мисля, че дори и нещо да сме сгрешили, това не е начина да ни го каже, като ни унижава пред всички, нека да ни извика в кабинета си и да ни обясни какви забележки има към нас.
Неговия стил на управление на училището и колектива е характерен за едни предишни времена!
В същото време едно ядро от колегите са негови близки и роднини и всички знаят, че те са най - слабия сектор сред колегите, но тях не ги закача за нищо, не им прави забележки, недосегаеми са!
Жалбата искам да е анонимна, защото се страхувам от реваншизъм!
Понеже никога не съм писала жалба, всякакви съвети ще ми бъдат от полза - до кой  да я изпратя жалбата, как да я изпратя, по пощата или електронно, така че да е анонимна и т.н.

# 1
Здравейте на всички!
Първо да уточня, че съм млад учител, още много неща на са ми ясни и затова търся помощ от тук!
Искам да подам анонимна жалба срещу директора на училището в което работя, защото ни е набелязал мен и няколко колеги и непрекъснато ни тъпче и мачка. На педагогическите съвети пред целия учителски колектив ни унижава - поименно ни посочва, че не работим. А ние колкото и много да се стараем все за нещо ни критикува и вече не се издържа. А аз мисля, че дори и нещо да сме сгрешили, това не е начина да ни го каже, като ни унижава пред всички, нека да ни извика в кабинета си и да ни обясни какви забележки има към нас.
Неговия стил на управление на училището и колектива е характерен за едни предишни времена!
В същото време едно ядро от колегите са негови близки и роднини и всички знаят, че те са най - слабия сектор сред колегите, но тях не ги закача за нищо, не им прави забележки, недосегаеми са!
Жалбата искам да е анонимна, защото се страхувам от реваншизъм!
Понеже никога не съм писала жалба, всякакви съвети ще ми бъдат от полза - до кой  да я изпратя жалбата, как да я изпратя, по пощата или електронно, така че да е анонимна и т.н.
А АНОНИМНОТО оплакване от новите времена ли е? Питам, за да се ориентирам! Да не взема да изостана от трендовете....

# 2
Моооомент! Първо те поздравявам, че си избрала учителската професия, за жалост факта, че не знаеш как да напишеш жалба е смущаващ.
Анонимната жалба ще стесни кръга до групата учители, няма да е много достоверна, понеже ще спестиш детайли от страх, че ще те разкрият и за капак сигурно ще изчезне, защото няма да получиш входящ номер (отново от страх).
Поправи ме ако греша, но не е ли честта, онази невидима кост, която държи главата изправена?
Представям си много добре средата, в която работиш и моят съвет е да не си страхлива! Започни да си записваш дата, час, обида и свидетели. Изчакай да събереш поне 3. При следващото такова публично унижение просто го конфронтирай. Заяви твърдо и спокойно, че такова отношение няма да търпиш, че е недопустимо от неговата позиция, че уронва престижа на учителската професия и е демотивиращо. След това отново спокойно му кажи, че го молиш учтиво да спазва добрия тон и следваща подобна проява от негова страна ще предизвика реакция от твоя: ще бъдат подадени сигнали до инспектората и министерството и всички колеги, които днес присъстват на учителският съвет са свидетели на многократните обиди. След това отново спокойно заяви, че всеки опит за реваншизъм ще бъде в негов ущърб и приключи темата.
Ако се наложи си подай жалбата с името си до инспекторат, мон и него самия. Със сигурност тези номенклатурчици ще искат да ти стъжнят живота, но винаги можеш да имаш подкрепата на родители и ученици.
Анонимно няма как да стане.
Успех и кураж сърдечно ти пожелавам!

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 23:39 от Di Soleil

# 3
Анонимни жалби не се приемат. Подадеш ли жалба ще останеш без работа и в друго училище в същия град няма да те вземат. Смени училището,без да говориш срещу директора.

# 4
Няма ли учителски синдикати да се посъветвате с тях ?
А ако евентуално го запишете, когато ви обижда? Би могло да бъде доказателство.

# 5
Но чакайте.
Сега той не я обижда, че е дошла несресана на работа или с лекьосани дрехи, нали така.
Той като директор казва, ме не си гледа работата.
И като такъв има това право.
Това, че според авторката това и унижение, не знам.
Смята, че на другите не се прави забележката, не защото с опита са научили как да си вършат работата, а защото са връзкари.
Дали вместо на тези години тепърва да се учи да пише жалби, да започне да се вслушва в ръководството с повече разбиране и по-малко драма.

# 6
Синдикат е вариант, но ако там работят същите хора като директора е вероятно нейните намерения да достигнат до директора още преди да е написала първата дума от жалбата.
И аз мисля, че анонимната жалба няма да доведе до резултат. Директора винаги може да каже, че анонимно някой се опитва да го очерни за да му вземе мястото. И кликата от негови роднини ще потвърди, че такова нещо не е имало.
Но чакайте.
Сега той не я обижда, че е дошла несресана на работа или с лекьосани дрехи, нали така.
Той като директор казва, ме не си гледа работата.
И като такъв има това право.
Това, че според авторката това и унижение, не знам.
Смята, че на другите не се прави забележката, не защото с опита са научили как да си вършат работата, а защото са връзкари.
Дали вместо на тези години тепърва да се учи да пише жалби, да започне да се вслушва в ръководството с повече разбиране и по-малко драма.
И ти си права, до някъде. Въпреки това такава критика се отправя на персонална среща и се аргументира, дават се препоръки за подобряване на работата. Не е нормално и прието да се изпънеш пред колегите и да кажеш “а пък другари, другарката Димитрова и другаря Петров са най-лошите ни и некадърни учители. Не работят и учениците им никакви успехи не постигат. “ Всъщност това ми подсеща, че би могла да му каже, че е готова да обсъдят съвместно неговите препоръки за подобряване и тя ще изслуша конкретните му съвети, но сега не е момента да занимават колегите. Най-малкото не е професионално и така хвърлено пред всички без аргументи звучи като нападка на личностна основа и е демотивиращо.

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 19:04 от Di Soleil

# 7
Най-вероятно не е казал това, че работят лошо.
И на тези педагогически съвети не се ли обсъжда точно проблеми, недостази в работата, спазване на учебни планове?
Сега може да искаме да се случва лично, за да не се засегне някой, но тук идеята този съвет не е някой да не се засегне.
И като се ожали? Трябва да се сменят пети съвети, или просто нищо да не се казва?

# 8
И аз мисля, че директорът е обединяваща фигура, не разединяваща.
Би трябвало първо деликатно да посъветва, може и лично, да даде препоръки, и ако не види резултат, едва тогава на учителски съвет, да се обсъди.
Критиката да е основателна.

Факта, че авторът/ката не може да напише жалба, го отдавам по скоро на формата, би трябвало да е наясно в живота как се пише жалба. Вероятно се притеснява в случая как се подава.

Анонимно според мен не е добре. Човек трябва да стои зад това, което прави и казва - с името си и достойнството си.

# 9
Ами добре, авторката е млада, няма опит, възможно е да има пропуски.
На следващият съвет, на който бъде обсъждана нейната работа, предлагам проста да каже на директора, че щом според него тя не се справя е редно да и бъде назначен наставник - учител с опит, който да я насочва и подпомага.
В училището, в което аз замествам отвреме навреме назначиха наставник на един млад колега. Води се и някакъв дневник на наставника. Според мен е редно директорът не само да порицава, а да предприеме някакви действия, за да се постигнат неговите критерии. Вижте там, в документите на училището, какви са възможностите...

# 10
Анонимни жалби и сигнали по принцип не се разглеждат, т.е. полза по всяка вероятност няма да има. Бих посъветвал авторката да говори насаме с директора, а също и да се замисли дали критиките към нея не са поне отчасти основателни.

# 11
Аз те съветвам да изгледаш няколко филма от соц времето. Там доста добре е залегнала темата за анонимното злепоставяне. В онези времена хората така са драпали напред и нагоре-с жалби и клепане на колеги и приятели.. Жалба тук, жалба там и няма да усетиш как ще се пенсионираш с подобаващ банкет.
Ако трябва да перефразирам фраза от един гениален български филм: страхливо започваш живота си, другарко Анонимна Учителко.

# 12
  • София
На анонимните жалби едно време са им казвали донос.
Сега такива не се приемат.
Действай по законовия ред и застани с името си зад достойнството си, щом смяташ, че си права.
Потърси съдействие на синдикатите.
Подайте групова жалба.
Обърни се към районния инспекторат.
Пък първо пробвай на момента да реагираш и да се защитиш, вместо да мълчиш. Изобщо как така някой те обижда и злепоставя, ти си траеш?

# 13
Няма да стане с жалби, навързани са като свински черва, всичко е връзки и  политически назначения, училищата усвояват милиони по европейски програми,    отделно са инструктирани да отвращават децата от знанието, кскто и да подкрепят агресивните деца с неприемливо поведение. В много голяма помия сте, не знам дали го осъзнавате. На всички нива се подкрепя ненормалността и всеки, който действително иска да образова децата, който е загрижен наистина за тях и за това как се чувстват е черна овца. Не се съмнявам, че сте от съвестните хора, затова и ви унижава и напада така този глупак. По-добре му кажете, че достойните и интелигентните хора имат различно поведение, сложете го на мястото му, но не се занимавайте с жалби, защото и тези, които ги приемат и разглеждат са същите. И си учете децата както трябва, вие им преподавате, няма смисъл да сте преподавател иначе; майната му на директора, повечето директори за нищо не стават, просто са хора на някого, а и както написах вече много милиони играят, пари се усвояват, навързани са всички. Не се давайте, но приемете, че това е лично, защото то е лично, не разчитайте, че някой ще ви помогне. Вие лично му обяснете, че не е прав и че трябва да помисли над начина по който се държи с вас. Ако си вършите работата както трябва/ както трябва не според системата, а според моралните принципи, т.е наистина учите децата, въпреки системата/, той няма никакви аргументи срещу вас. А приказки без аргументи са клевета.

# 14
Като махнем настрани частта с анонимното подаване, за да ти обърне изобщо някой внимание на жалбата, трябва да има конкретни примери и ясно измерими критерии, които еднозначно да доказват, че се справяш с работата си и си обвинявана несправедливо. Не можеш да напишеш, че те мачкат и злепоставят, това е субективно. И понеже тук е форум и пишат всякакви хора и едва ли ще получиш отговори, правилно те посъветваха да се обърнеш към синдикатите. Не само за самото оформление на жалбата, но и за да разгледате конкретни ситуации и да преценят и те имаш ли основание за жалба изобщо.

Обаче има проблем. Ще си пред тях с лицето и името си. А ти гледаш да минеш анонимно. Анонимно във форум да питаш къде и как, анонимно да си излееш яда на директора. Сама пишеш, че даже и наистина да си направила грешка, не трябвало да се казва пред всички, а насаме. За пред хората едно, а иначе подмолно си въртиш интрижките. С такова мишкуване далеч няма да стигнеш.

Общи условия

Активация на акаунт