Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 30 942
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
И кое го прави да е за над 50 този спрей?

# 106
silvi, как се разбра, че не го усвояваш?

# 107
И кое го прави да е за над 50 този спрей?
Незнам, май витамин К в комбинация с витамин D ми обясняваха, че било за над 50.
Какви ли не добавки и капки с витамин D  вземах и не се повлиява. Така разбрах, че не се усвоява.

# 108
Може дозата да не е била адекватна за Вас.

# 109
  • 🌊
А някой имал ли е увеличение в нивата на тестостерон от приема на К2?
Сега се изненадох сама с тази новина. Приемам дневно 100 mcg и сега съм леко шаш да не влоша стойностите, защото и без това ми е висок с 1.2 при горна 1.9

# 110
И аз мисля, че е възможно дозата да не е била адекватна спрямо дефицита. Ако си под долна граница и са ти изписани 1000-2000 IU, примерно, е възможно да не можеш да наваксаш.

# 111
И на мен така ми звучи, а и масово се предписват и вземат ниски дози.
Освен че и от тях не знаеш каква част ще усвоиш, това отделно но и то реално сваля поетата доза. И накрая нищо. Не знам за друг начин за справяне освен увеличаване на дозата, така че да се и усвои от нея достатъчно.
Обаче повече хора се плашат от предозиране, хем виждат че са с дефицит... А то изобщо не е толкова лесно да се случи - вижте само тук споделеното,повечето по колко време им отнема да отлепят поне в референтните да влязат. А в същото време дефицитът си е проблем и то не един а на много неща се отразява...

# 112
Дано доктор не ги е съчинил тези за вит. Д над 50 и за неусвояването на дози. Ако е част от размислите и предположенията на обикновен човек е простимо.

# 113
Връщам се в темата, за да пиша как се развиха нещата при нас.

Бях питала как се взема кръв на дете за изследване на вит Д. Избрах Цибалаб, защото впечатлението от лаборантката в нашия район, е че се справя мн добре и с “лека ръка” при пробовземане (само тскъв пункт е)

Оказа се, че трябва да е венозно изследването- направихме го.

Поводът за изследване беше, че е поискано от нефролог. След други изследвсния, ехограф и изписана терапия, на тръгване от кабинета, тя ми каза да пусна изследването (уви, не е по каса) и изрази мнение, че очаква да е ниско. (и след иследването да включа вит Д до последващ преглед контрола след 3 м)

Прва беше- ето ги стойностите

Скрит текст:

Ето и причината, за да се знае, че и на това влияе 🙄

Скрит текст:
цитат

Симптомите на свръхактивен пикочен мехур и други заболявания на тазовото дъно са свързани с дефицит на витамин D. Следователно възстановяването на този дефицит може да помогне за облекчаване на състоянието.

И всичко това на фона на цяла година периодично даване на вит Д капки, редувано от времв на време с разни добавки, в които присъства -Рибчовци, Биозин, течни витамини ..

За капак 10 дена на море , както се казва от сутрин излизаме и вечер се връщаме от плажа, мазането е “престъпно” от моя страна само 1-2 пъти (не са изгаряли децата, но са по принцип руси/светли кожи)
И после “умишлено” ги държа 2 месеца ваканция на село - цял ден са вън с деца или из двор/градина.. разпънала съм импровизиран басейн, плацикат се по 2-3 часа почти вс ден..

Много рядко боледуват (около 2 -3 х годишно по някой сополив вирус) и може би редовната профилактика с вит Д ги “спасява”

Но ей на! Оказа се в дефицит (няма скорошно боледуване, последният “сопол” да е бил краят на зимата.. но.. сега, като връщам лентата назад, началото на октомври изкара под лека форма коксаки с лек обрив длани/стъпала/без Т и 1-2 афти след сестра й, която го докара от градината и го изкара с еднократна висока Т и първи 2-3 афти  и на др ден избха обриви длани/лице около уста/стъпала) 🤔Така че явно има скорошно боледувсне, което е отнело от “запаса” от вит Д

ПП Умишлено забавих с 3 седмици изследването, за да осигуря дни без прием на добавки под ксквато и да е форма на вит Д

Щях уж да съм кратка, но 🙃не ми се получи

Ако ми разрешите, ще допиша и името на лекарката, защото това ни е 2-ра среща (1-вата беше малкото като беше бебе на бебешкия профилактичен рутинен преглед на 6 м). От скромният ми опит я приемам като много адекватна в лечение и описване към родителя на ситуацията с прости и разбираеми думи и може на някой да бъдат полезни контактните детайли.

Скрит текст:
гр. София, д-р Цанова детски нефролог, цял ден е на кабинет като до обяд часовете са по НЗОК/следобяд са свободен прием. С предварително записване, часовете се спазват

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 04:47 от fotokod

# 114
  • Пловдив
Аз не усвоявам витамин D и си взех този на Better you  с К витамин. Казаха ми, че е за възраст над 50.г.

Най-вероятно
- или периодът на прием е бил твърде кратък
- или дозата не е била правилната
Имам колега , който е с дефицит на витамин Д - граничи с долна граница.
Опита да го "бори " с по-ниски дози витамин Д - 2000 единици + витамин К и то от страх от предозиране.
И абсолютно нищо не постигна , в рамките на 1 година нищо не промени.
Но , когато промени дозата на 5000 единици на прием  - постепенно ,бавно и славно започнаха да се покачват и нивата на витамин Д.
Организмът има всекидневна нужда от този витамин и предозирането му не е толкова лесно.

# 115
Привет! Малко предистория. От както влязох в менопауза ми започнаха проблемите със ставите и костите. Трудно се изправям, когато клекна, чувствам си много слаби колената, особено, когато спортувах, затова и за съжаление спрях. Мине се не мине известно време и ме заболява ту единия глезен, ту другия, особено като стъпвам. Правих си изследване за остеопороза - нямам, но имам остеопения. Отидох на ревматолог, според него проблем няма. Гледа ме на ехограф, пусна ми сума ти изследвания, генетични, всякакви и нищо. Прати ме на съдов хирург, защото имам и разширени вени и можело проблема да е от там, но не мисля. И тъй като и все съм уморена и ми се спи, пуснахме и изследване за витамин Д и се оказа, че имам голям дефицит на този витамин. И тук ми идва дилемата. Никога не съм пила витамин Д и не съм запозната и ми е объркано. Ревматолога ми изписа Вигантол - два пъти седмично по 20 капки. Но според личната ми много по - добри и хубави са - Витамин Д3 3000 IU спрей BetterYou, 15 мл, както и Solgar течен витамин Д3 на капки. Може ли да ме насочите от ваш личен опит кой от трите да избера? Както и може ли да се приема витамин Д заедно с магнезий? И последно, извинявам се за може би глупавия въпрос, но витамин Д и Д3 едно и също ли е? Извинявам се и за фермана!

# 116
И вигантола си е хубава добавка и спрейчетата. Зависи на какъв дневен прием ще се спрете. Изследване имате ли, колко е?
2*20капки седмично се пада грубо около 2500единици дневно. Не е висока доза.
Задължително е да пиете и магнезий, а ако повишите дозата на вит Д3се включва и К2.
Приемайте добавката с Д3 с най-мазното хранене за деня.

# 117
При референтни стойности от 50 - 120, моя е 14, 20. Тоест, Вигантола ще ми дойде слаб на мен и да избера някое от другите или да почна него? В тази доза ми е изписан от ревматолога. Ако приемам витамин Д сутрин след закуската, магнезия мога ли да го приема вечерта или трябва заедно? И колко време се приемат тези витамини, предполагам поне няколко месеца, но и да не стане предозиране?

# 118
С 2 по 20 капки вигантол на седмица и до пенсия да вземаш няма да предозираш. Даже и нивата си няма да вдигнеш най-вероятно... Ти пак ще изследваш, така че не го мисли от сега кога ще го спираш. Няма да е скоро, това поне мога да ти кажа.
Вигантол не е "слаб", той се дозира според нуждата. Слаба е дозата дето са предписали, поне според повечето от нас.
Магнезият повечето вечер го вземаме, той трябва да не е близо до кафе и още разни неща за да се усвои. А витамин Д е с храна, него даже избягват вечер че при някои хора пречи на съня.

# 119
  • Пловдив
Според мен най-добрият вариант от изброените е на Better you защото е комбиниран с витамин К , но дозата от 3000 единици дневно най-вероятно ще ти бъде "слаба".
Mg - търси бисглицинатна форма , защото е с по-добра усвояемост , и не дразни стомаха като цитрата.
Приемът е добре да бъде разделен - например сутрин и вечер пред лягане.

Общи условия

Активация на акаунт