Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 30 956
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
Аз си капя вигантола, по колкото ми каза ЛЛ и въобще не  ме притенява да изчакам мако, докато капе. Чакам си часа за ендокриолога през януари, да ми го дозира, ако реши да променя.

# 91
А защо да се мъча като има по-удобно решение? Явно толкова си могат фирмите щом са решили да правят препарат с 2000 единици, но ще трябва да капеш 17 пъти. Капсулите пък въобще не са ми избор с помощните вещества.

# 92
Вигантолът е 500 IU в една капка. ОПЛ ми каза да пия по 9 капки на ден, т.е. 4500 IU, наскоро го коментирахме.

# 93
  • София
Всеки, предполагам, си избира даден продукт, по няколко критерия - необходима за него оптимална доза ( терапевтична за попълване на дефицит, който може да е лек, среден, тежък и респ,. дозите са различни ... или поддържаща доза 1-2000IU и повече), продуктова форма - капки, спрей, капс., табл. дъвчащи и т.н.), следват кач-во, чистота, комбинация от елементи като дози ( аз напр. искам по-ниска доза вит. Д с малко по-висока доза К2, друг може да иска обратното, като това също зависи от възраст, заболявания и т.н.).
Безсмислено е, да  критикуваме даден продукт, момичето вече си го е избрало - има начин да си увеличи доза до желаната. Този продукт, според мен е много подходящ за цялото семейство - от малки бебета до възрастни. Който не го харесва си избира друг продукт. Лично аз предпочитам да е натурален продукт и ако цената ме устройва бих го ползвала. При натуралните и органични продукти, почти винаги дозите са по-ниски, защото ако са високи и повече дози, това би оскъпило много продукта... а масово хората не са наясно, кога, какви дози да приемат, вкл. и най-елементарното за приема на  вит.Д - зимните месеци и при разболяване да се приема по-висока доза, а лятото и когато си здрав - ниски дози... или да не се приема дори.

За продукта вит. Д +К2 на Nature's Craft и споменаването на 5000 IU - отговориха ми, било грешка, извиняват се и ще го коригират.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 30 дек 2024, 21:00 от denis©

# 94
Здравейте, да попитам за съвет относно по-ударно набавяне на витамин Д, заради предстояща стимулация за инвитро в средата на Януари.

Юли 2024 нивото ми е било 22 ng/ml, за съжаление, тогава не осъзнавах колко ниско е това всъщност и че се отразява много на качеството на яйцеклетките и почнах прием само на 2000 единици на ден. Чак през Декември сега разбрах, че най-вероятно още съм в сериозен дефицит и като използвах калкулатора (споделен по-рано в този форум) за да достигна 70 ng/ml за месец, трябва да приемам по 20,000 единици на ден за 30 дни. Та, в момента съм на 20,000 IU + 200 mcg Vit K

Избрах мaрката Thorne, която ползвам за всичките други добавки на мен и мъжа ми, защото съм изключително доволна от тях до сега. Това са двата вида които капя по 38 капки чист Вит Д (всяка капка е 1000 IU) + 1 капка Вит Д+К + 1 таблетка от пренаталните ми витамини в които вече има 1000 IU Вит Д + 100 mcg Вит К. Та общо набавям на ден 20,000 IU Вит Д + 200 mcg Vit K

Въпросът ми е дали е добре да съм на такава ударна доза за по-дълъг период от време и дали по време на самата стимулация дозите се намаляваха?

# 95
За стимулацията не мога да кажа, но ако те притеснява дозата, можеш да зададеш в калкулатора примерно два месеца за запълване.

# 96
Е, едва ли някой тук би могъл да отговори на толкова специфичен въпрос. Simple Smile За това трябва да питаш репродуктивния си.
Иначе, доза от 20 000 IU, обективно, не е чак огромна и би могла да се приема и по-дълго време.
Аз съм чувала от репродуктивен специалист, че за инвитро, иска 6 месеца предварително всички витамини и минерали да са под конец. Не знам как през лятото не е станало ясно колко важно е това.

# 97
Четири различни репродуктивни лекари са ме гледали (в България и в Турция) в последните 2 години и никой не ми е искал витамини, аз си ги пуснах сама. Допълнително проблемът е, че и референтните граници на лабораториите се оказват занижени (в геника >30ng/ml било нормално?), както и препоръчителните дневни дози които ги пише на шишенцата (обикновено са 2 капки - 1000 единици..). Също още трима лекари с различни специалности са ги преглеждали тези изследвания и никой нищо не каза, само 1 от тях като му обърнах внимание ми изписа Солигама 1000 единици на ден..

Ако не бяха форумите и разни алтернативни канали в youtube и tiktok така и още щях да си вися в дефицит. Оставам на 20,000 на ден и ще пусна контрола след месец да видим.

Успешна нова 2025 на всички! Нека най-вече да сме здрави и да продължаваме да си помагаме!

# 98
На мен ЛЛ ми каза, че лекарите принципно не знаят как да изчисляват хранителни добавки и карат на око.
А неврологът каза 1 месец 1000 единици, един по 400 на ден. Ние малко удължихюе и от 17 стигнана 47.

# 99
ЧНГ ! Много здраве и късмет на всички !

Sahara_2087, може да се консултираш с добър ендокринолог. Те са по-наясно с вит. Д, дозите и нуждите. На твое място не бих разчитала на youtube и tiktok за такива сериозни неща. Предозирането с вит. Д не е безопасно.

# 100
ЧНГ! Здраве на всички!
Нямам наблюдения от предишни теми дали сте коментирали. Някой от вас дали е слагал от турските ампули Devit D3, които са 300 000 IU?
Вече доста време боря дефицит и не успявам да вдигна стойностите кой знае колко
 Най-върховото ми постижение е до 21 ng/ml. Бих се радвала да споделите мнение дали е ок приема на толкова ударна доза.

# 101
Имам познати които от съвет от друг познат си бяха взели такива, но те ги бяха изпили през устата а не инжектирали. И приемаха отделно К2 още някакво време, май 2-3 месеца и май тая ампула за на 3 месеца я предвиждаха. Не можах да разбера какъв е смисълът да се назобиш с толкова наведнъж, същите преди това пискаха че по 2-3 хиляди единици на ден било много и не смеели. Сякаш не излиза средно на ден пак по толкова, то дори не е голяма доза като го разхвърляш.
Според мен за такава конска доза не би трябвало съветите да са ЕЖК а да се назначи от лекар.
При теб не казваш  какви дози приемани си ги направила тези 21 нанограма, приемала ли си и магнезий по същото време и прочие. Може би просто ти е била ниска дневната доза, някои лекари предписват много ниски дози и като сложиш и че не всеки усвоява цялата погълната доза и тя съвсем не остава достатъчно. Той и по принцип не се вдига бързо де, но 21 нанограма са си ниска стойност, трябва още.

# 102
ЧНГ на всички!

*Ванилия*, как го изследваш, спираш ли приема преди изседване?

Аз рядко го изследвам и до сега не съм видяла при мен стойности от 10 и нагоре. Не усещам проблеми от този дефицит.
Замислм се, как са определени референтните стойности. Не ми се струва нормално да са еднакви за всички. Мисля, че поколения наред организмите ни са се адаптирали към различни стойности. Там, където целогодишно ги пече слънце са едни, а на север, където рядко виждат слънце, са други.
Нещо, както е с кислорода при непалците - поколения наред са живели при по-разреден въздух и са се адаптирали към това. Затова те могат да дишат на високо, където на европееца му е нужен кислороден апарат. Или както са японците - не могат да разграждат алкохол. Затова си мисля, че и нормите за вит. Д са различни за различните народи, според това при колко слънце са живели поколения наред и към какви условия са се адаптирали.

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 02:31 от Diorela

# 103
Различното е, че според зависи къде живееш и какво ниво на вит. Д имаш, риска от определени заболявания нараства. Има проучвания във връзка с вит. Д, че на северното полукълбо се наблюдават определени заболявания които на Екватора примерно не са така масово.

# 104
Аз не усвоявам витамин D и си взех този на Better you  с К витамин. Казаха ми, че е за възраст над 50.г. Дъщеря ми също не го усвоява и се чудя за деца кой видX се води лесно усвоим. Тя е на 12 г.

Общи условия

Активация на акаунт