Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 32 786
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
Разбира се, че ще се припозная. Аз бях тази, която написа, че сме анонимни потребители. Подчертаваш в поста, който съм цитирала - още ли някой се съмнява в професията на потребителя. Виждам, че го промотираш като специалист в различни теми, но това тук няма как да се докаже, това казвам. Всеки да си решава за себе си на кого да вярва и на кой да се довери. Не намирам за коректно по темите да твърдиш нещо, в което ти не си се уверила лично (под лично имам предвид да си му видяла дипломата, примерно), колкото повече го повтаряш, толкова повече хората ще започнат да се убеждават, че LionKing е магистър фармацевт. Ако обаче се окаже, че не е, потребителите ще са подведени.

LionKing, нищо лично към теб. Потретвам се, че не твърдя, че не си магистър фармацевт.

Толкова от мен по темата, защото вече преминахме в спам.

# 346
Разбира се, че ще се припозная. Аз бях тази, която написа, че сме анонимни потребители. Подчертаваш в поста, който съм цитирала - още ли някой се съмнява в професията на потребителя. Виждам, че го промотираш като специалист в различни теми, но това тук няма как да се докаже, това казвам. Всеки да си решава за себе си на кого да вярва и на кой да се довери. Не намирам за коректно по темите да твърдиш нещо, в което ти не си се уверила лично (под лично имам предвид да си му видяла дипломата, примерно), колкото повече го повтаряш, толкова повече хората ще започнат да се убеждават, че LionKing е магистър фармацевт. Ако обаче се окаже, че не е, потребителите ще са подведени.

LionKing, нищо лично към теб. Потретвам се, че не твърдя, че не си магистър фармацевт.

Толкова от мен по темата, защото вече преминахме в спам.
Minnie.Mouse имаш ЛС .

# 347
Благодаря, LionKing Simple Smile

# 348
Доверила съм се на знанията му, от това, което е написал. Нямам съмнение в професионализма му, при това е от знаещите фармацевти, защото не всички са такива. Често си контактувам с такива в аптеките. Но познавам и такива, от по-старата генерация, които бъкат от знания и професионализъм. Та мога да преценя. Много лошо би било за мен, ако не мога да се ориентирам кой какво може.  Не ми е нужно някой да ми вади дипломи, за да ме убеждава, когато става дума за такива области, свързани с тясно професионална терминология.

Колко лаици ще ти обяснят това, по този начин?
Скрит текст:
Аз пък съм се заинатила от вчера  да търся в онлайн пространството статия или нещо черно на бяло за това -   че "Внасянето на витамин д отвън ,намалява синтеза в тялото" - и нищо не мога да открия.
В крайна сметка , ендогенният и екзогенният витамин Д имат различен път и начин на синтез , но главната цел е - достигането до  черният дроб и до бъбреците където се извършват метаболитните трансформации и вече става биологично активен.
Не мога да си представя , че някой може да разчита само на ендогенният синтез на витамин Д.

Не разбирам какво доказателство търсиш . Схемата е ясна , ако внесеш голямо количество холекалциферол ще се конвертира до калцитриол това ще натисне паратиодният хормон и от там ще бъбреците ще намалят конвертирането на холекалциферол до активен витамин Д (калцитриол )(чрез намалява се синтеза на бъбречна 1 алфа карбоксилаза) и намаляване на синтеза на витамим Д рецептор синтезиран от клетките (на практика намаляване на чувствителност на клетката към активен витамин Д)  .

ПС Тема за размисъл -  от къде си толкова сигурна, че не се познаваме с LionKing ?

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 22:00 от Diorela

# 349
За съжаление наистина е рядкост в аптека да срещнеш някой кой знае колко запознат с добавките, не знам в следването за фармацевт какво и колко има включено по тези въпроси. Но те и тези неща не стоят на едно място и си трябва и те, и лекарите да си осъвременяват знанията, няма как.

# 350
За съжаление наистина е рядкост в аптека да срещнеш някой кой знае колко запознат с добавките, не знам в следването за фармацевт какво и колко има включено по тези въпроси. Но те и тези неща не стоят на едно място и си трябва и те, и лекарите да си осъвременяват знанията, няма как.

В учебника по Фармакология са 2 теми Водно и Мастно разтворими витамини Satisfied, цялата Фармакогнозия - науката за лечебните растения и какво съдържат е общо 3 семестъра, в Биохимията има подробности за синтеза  . На практика има доста материал, но за повечето студенти , гнозията е нещо излишно , защото последният учебник е писан 89 та (22 г преди и аз да почна да чета от него LaughingLaughingLaughing) и 3ка там е достатъчно. Фармацията ( и медицината ) е нещо което се учи всеки ден до края на живота.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 22:49 от LionKing

# 351
Да се върнем на темата.

# 352
На мен посмъртно не би ми хрумнало да обсъждам с лекар или фармацевт материя, като приема на добавки. Blush
Смятам, че това са решения, които всеки разумен човек би трябвало да може да вземе сам за себе си, след достатъчно количество изчетени научни статии и внимателно опознаване спецификите на собственото тяло (защото е факт, че организмите ни реагират различно на един и същ предоставен стимул).
Медицинските работници работят по шаблон - при тях често не съществува персонализиран начин на съждение и автономна мисъл.

# 353
На мен посмъртно не би ми хрумнало да обсъждам с лекар или фармацевт материя, като приема на добавки. Blush
Смятам, че това са решения, които всеки разумен човек би трябвало да може да вземе сам за себе си, след достатъчно количество изчетени научни статии и внимателно опознаване спецификите на собственото тяло (защото е факт, че организмите ни реагират различно на един и същ предоставен стимул).
Медицинските работници работят по шаблон - при тях често не съществува персонализиран начин на съждение и автономна мисъл.
Пак офтопик хахаха. Гърне без похлупак съгласен с теб ,че колегите фармацевти , че и лекари даже да се превърнали в администратори, счетоводители и в малко останало време и се занимават и с пациенти и карат по шаблона. Точно фармацевтите са специалистите които трябва да ти персонализират терапията. От 15 години се обучават в България клинични фармацевти , те (би трябвало) да работят в болниците и да оптимизират терапията на всеки един пациент, което на запад води между 10 и 25 процента по-ниски разходи за лекарства, по-малко усложнения , по-малко нежелани лекарствени реакции и тн. В резултат от битката с Лекарския съюз има назначени  точно 6 човека за този период LaughingLaughingLaughing То имаше предложение и за личен фармацевт , да може да му звъннеш и да питаш а не да разчиташ на форуми .....

# 354
И в аптека не съм видяла да откажат да консултират някого фармацевтите... ако могат де. Но пък колко пъти съм видяла да казват как на голям здрав и прав мъж изрично заръчват повече от 2 капки Вигантол на ден в никакъв случай да не взема че ще предобри. Или пък заръка да го приема задължително на гладно и в чиста вода накапан... Или масово да казват че в добавки като Магнерот, Магнерич и подобни има 500мг магнезий в таблетка - ами ето де, то си пише на кутията 500...
Коментирам само Д и магнезий в случая защото те са по тази тема тук, но то е същата работа и с другите добавки.

# 355
  • София
До сега не ме е консултирал фармацефт по случай витамин Д, но за сметка на това всеки път се опитват да ми заместят добавка или лекарство, което лекарят го е изписал.

# 356
Здравейте, при мен нещата не са наред. Толщова лоши резултати не съм имала и нямам обаснение от какво са се влошили толкова. Давам сравнение 23.08. и 8.02.
FT3 4.47 pmol/L         4.30 pmol/L
FT4  17.30 pmol/L      13.20 pmol/L
TSH  1.29 uU/mL         3.19 uU/ mL

Правени са в една и съща лаборатория.
Пия по 62.5ммг Еутирокс.
На лекар съм във вторник.
Моля за насоки и евентуални въпроси към лекаря.

Преживях силен стрес в края на юли, ако има значение.

# 357
  • София
А вие как се чувствате в момента?

# 358
Не мога да преценя. Има много фактори -напрежение+ критическа. Вече не знам кое е нормално.

# 359
Пишете в грешната тема. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт