Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 30 825
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
Тези стойности които тя е цитирала не са в такава мерна единица, разликата не е малка.
Но ми стана интересно за тази наредба, в друга тема се чудихме на референтни и дали някой ги контролира какви точно трябва да са, за лабораториите става дума. Не за витамин Д а за друго, в едни и същи мерни единици в различни лаборатории се различават много референтните и се чудихме дали някой им ги "спуска" задължителни или те си решават... и не е ли леко сбъркано да си решават те, въпреки че изрично пишат и си връзват гащите да не се слага диагноза само възоснова на това?
Скрит текст:
За серумен инсулин се чудихме, понеже в някои лаборатории още го пишат до 25, а в други до 10...
Права си , сега ставам и още спя Laughing  50 до 200 наномол/ л отговаря на 20 до 80 нг/.мл Мерните единици се определят от апаратурата с която работиш и как е настроена. Би трябвало да има едни лабораторни практики ама .., Важното е после да има в какви мерни единици са правени изследвания

# 376
Дадох референтни стойности на различни лаборатории в една и съща единица, кото се различават съществено - 80-200 и 50-120 nmol/ l . Това е почти двойна разлика.
Показах ги, защото предния коментар беше, че САЩ препоръчват 40 до 80 ng/ml = 100 - 200 nmol/ l.
1 ng/ml = 2.5 nmol/L
Т.е.референтните на тази лаборатория 50-120 nmol/ l, са направо извън тези граници. В САЩ всички лаборатории с еднакви референтни ли работят? Това ми се стори странно, затова дадох примера.

И аз съм чувала, че всеки производител дава негови референтните стойности, които лабораторията ползва.

Хе хе ,  с моите 14 nmol/ l ( 5,6 ng/ml),  кога ще ги стигна американците? Joy

ПС
Още нещо ми направи впечатление. В графиката дават дефицита под 20 ng/ml, а у нас лабораториите приемат за дефицит под 10 ng/ml.  Възможно ли е тези разлики да идват заради различните производители?
Скрит текст:
Скрит текст:
Повтарям се, но се надявам от Вашите насоки, защото се убедих, че специалисти трудно се намират с резултата 35 ng/l - да продължавам ли със спрея на  Better u 1000 ui.
Според мен още малко трябва да продължиш. Постигнала си оптимални стойности 30 до 50 (40 до 80 препоръчват в  щатите)

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 23:40 от Diorela

# 377
Здравейте, моля за мнение за днешната ми първа контрола след като преди два месеца открих дефицит на Витамин Д - беше 22,33 ng/ml , днес е вече 82.8 ng/ml (207 nmol/l) като приемът ми беше следният:

1 месец по 20,000 единици дневно, последван от 1 месец по 10,000 дневно като и двата месеца в комбинация със 130 mcg Витамин K

# 378
Правила ли си пауза преди изследването?

Аз не бих могла да коментирам тази стойност, защото, според мен, ако не е направено прекъсване от приема на добавки от поне 3-4 седмици преди датата на теста, резултатът не е валиден. Да, знам, че в темата са се писали и други хипотези, но всеки си преценява кое да приема за истина. Simple Smile

Аз лично никога не съм имала толкова висока стойност на D - дори след няколко инжекции + стабилен орален прием. Но пък и винаги съм правила пауза от един месец преди изследване.

# 379
Витамин Д го спрях за 24 часа а другите добавки за 3 седмици преди теста.

# 380
А защо да се спира със седмици преди да се изследва? Нали е с натрупване, каква е логиката за толкова дълго да се спре, за да се тества отново?
Тези дни ще изследвам и аз вит Д , за да имам представа какво е положението.

# 381
Това не е спиране, това е ниво по време на прием. И, да, знам, че уж не се спирал ...
Проверете отново след месец. Без прием на Д дотогава.Аз поне така бих направила. Или поне две седмици.

# 382
А защо да се спира със седмици преди да се изследва?

Предполагам, поради дългия му циркулиращ полуживот - 2-3 седмици.
Точно защото е с натрупване, не би трябвало само за месец нивата му да паднат драстично, при нормално функциониращ организъм. На мен не ми се вижда дълъг период - не знам защо ти смяташ, че е такъв.
Отделно, пак казвам, нека всеки си прецени за себе си.
Тук имаше потребител, който твърдеше, че не бива да се прави пауза, но той, също така, казваше, че няма как нивото на Витамин D, при изследване, да излезе над горната референтна граница, а пък, ето че при потребителката, писала преди мен, ѝ е доста високо, като не е правено прекъсване от приема на добавки.
Освен това, погледнете страниците на лабораториите - повечето са написали в параграфа, относно изискванията за тестване на D, да се направи пауза от поне 10 дни.

# 383
Не искам да спирам приема за повече от ден-два, защото ще се върна към ниските ми нива, които поддържах години наред целогодишно и независимо от диети, начин на живот и слънчеви бани. Нали за това има поддържащи дози, които според калкулатора в темата са 6,637 единици за мен. т.е. ако приемът ми падне под това, организмът ще почне да черпи от резервите първо в кръвта а после и от черен дроб и мастни тъкани. За един месец без прием е ясно какво ще стане... Не искам да почвам от нулата отново. Просто ще мина на поддържаща доза и ще тествам след месец-два, пак само с 24 часа пауза. Ще коригирам поддържащата доза спрямо контролата.

# 384
  • Шумен
Високите стойности са поради многото единици, приемани по месец.Схемата на прием на споменатия потребител е съвсем друга. Поддържащата доза като се намали, ще паднат и стойностите до референтните на лабораторията.

# 385
Съжалявам, не уточних, че не искам да падам в референтните за лабораторията. Искам да остана на сегашните 80 ng/ml

# 386
Аз не разбирам тогава защо питате за мнение?
Няма безопасни витамини, и няма безопасни добавки.
Чели ли сте за рискът от високи нива на витамин Д? Simple Smile

# 387
vaychka, чувствам се прекрасно със сегашното ниво, благодаря Simple Smile Ако исках да гледам нивата на лабораториите, нямаше въобще да съм в групата. Доказано неверни са.

Надявах се някой по-компетентен да се изкаже за нива на Калций, Йонизиран Калций, Магнезии и да препоръча поддържаща доза евентуално?
Знам, че Денис беше писала за стойности 60-70 ng/ml тук https://www.bg-mamma.com/?topic=1714171.msg49125724#msg49125724 но при липса на друго мнение ще пробвам с дозата от калкулатора и ще тествам редовно.
Успех на всички!

# 388
Здравейте, моля за мнение за днешната ми първа контрола след като преди два месеца открих дефицит на Витамин Д - беше 22,33 ng/ml , днес е вече 82.8 ng/ml (207 nmol/l) като приемът ми беше следният:

1 месец по 20,000 единици дневно, последван от 1 месец по 10,000 дневно като и двата месеца в комбинация със 130 mcg Витамин K

Добре си направила .че си изследвала Калция , защото неговите нива са важни и щом си в норма значи лечението с витамин Д си върши работа. Тези високи стойности са моменти стойности и показват само че пиеш висока доза. Заради краткият полуживот нивата след 10 дни почивка нивата ще са други и тогава можеш да минеш на поддържаща доза 500 до 1000 единици колкото са дневните нужди на един възрастен човек , в определена възраст когато естрогена вече го няма може и до 4000.
Относно референтите стойности на лабораториите , мерните единици се определят от метода/апаратурата която използват но самата референтна стойност се определя от лабораторията на база някаква литература. По дефиниция съм забелязал ,че почти никога не отразяват възрастови/полови различия и дават някаква обща стойност. Затова трябва някой да интерпретира този резултат индивидуално.

# 389
Витамин Д го спрях за 24 часа а другите добавки за 3 седмици преди теста.

Точно така ми каза ендокринолог. Думите бяха - без вигантол знаем какво се случва ( т.е. с много сериозен дефицит съм 14 nmol/l, реф. 80-200). Трябва да видим с тази доза какво ще се случи.  Но дозата ми е 6 капки вигантол = 3000 единици дневно, доста далеко от  10к, 20к . Док каза, че 9 капки са много за дълъг период.

На мен ми звучи много логично. След като съм в дефицит на вит.Д, явно ще трябва да пия, може би непрекъснато и док иска да намери най-подходящата за мен поддържаща доза . Явно не става въпрос да пия известно време високи дози  да наваксам и после да го спра.

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 19:50 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт