Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 30 614
  • 738
  •   1
Отговори
# 45
да, накрая разбрах! Благодаря ви! Истината е, че аз не съм изследвала. Просто смятам, че съм в дефицит понеже боледувам изключително често и след последния път преди 15 дни купих този вит. Д, който явно като единици е крайно недостатъчен.

# 46
Здравейте! Имам недостиг на вит.Д и приемам по 4000IU дневно в комбинация с вит.К2 .
Както в повечето комбинирани добавки и в моята е К2 е МК7.
Първо бях попаднала на информация,че МК7 е натурален и е за предпочитане пред МК4,който бил синтетитчен.
Но скоро попаднах и на друга информация , в която пише, че трябвало да се приема МК4 ,понеже МК7 не се синтезира в тялото и може да доведе до сърцебиене,тревожност и други неприятни симптоми.
Ще се радвам да чуя мнения по въпроса,тъй като съм доста объркана...
Благодаря предварително! Purple Heart

# 47
Здравейте!
Имам нужда от съдействие. Излезе ми резултата на вит Д, но в тази лаборатория дават референтнитепо различен начин. До сега са били ( памет) под 10 ng/mL - дефицит, от 10 до 20  недостиг , над 20 нормални и съм свикнала да се ориентирам в тези стойности.
Сега са такива и ми е трудно да се ориентирам това дефицит ли е , или недостиг?  
25 (OH) Vит.D TOTAL - имунохимичен метод      14   nmol/l     ( референтни) 80 - 200

Също, референтните са различни от това, което чета в гугъл, с много по-голям диапазон:
Цитат
Нормалният диапазон на 25-хидрокси витамин D се измерва като нанограми на милилитър (ng/mL) или наномоли/литър (nmol/L). Много експерти препоръчват ниво от 20 и 40 ng/mL или 60 и 100 nmol/L . Други препоръчват ниво от 30 до 50 ng/mL (75 до 125 nmol/L).

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 15:30 от Diorela

# 48
Голям дефицит.

# 49
  • Шумен
На първа страница има калкулатор за изчисляване. Референтните стойности на лабораториите по принцип са занижени - лично мнение.

# 50
Ясно е, че е голям дефицит. При стойност малко на 9 ng/ml, ендокринологът ми беше определил по 7 капки дневно вигантол.  И се чудя по колко да пия сега, че съм чак средата на януари при ендокринолог. Затова го пуснах заедно с другите. Виждам в калкулаторите, че 14 nmol/L е равнява на 5,6 ng/ml, което си е дефицит.
Но предполагам и конкретните  лбораторни референтни граници имат значение.

Гледам и какво пише в един отлинковете в първа страница. Според него, за да наваксам за 30 дни, трябва по 25 капки дневно, за 60 дни - по 15 капки. Много е объркващо.
https://edubily.de/blogs/ratgeber/vitamin-d-rechner
Цитат
Каква е оптималната стойност на витамин D?
Понастоящем стойности над 50 ng/ml (125 nmol/L) се считат за "високи", недостатъчността се определя като стойности под 20 ng/ml (50 nmol/L) — но това са ориентировъчни стойности, тъй като всяка лаборатория има различни стандарти.

Традиционните африкански народи имат стойност от около 45 ng/ml (115 mmol/L), докато ние, германците, имаме средна стойност от около 18 ng/ml (45 nmol/L) през цялата година.

В зависимост от това кои рискови маркери се изследват, в резултат на това могат да се получат други оптимални стойности.

Ние препоръчваме стойности между 40 ng/ml (100 nmol/L) и 80 ng/ml (200 nmol/L), при което е по-добре да се стремите към 60 ng/ml (150 nmol/L) вместо 80 ng/ml (200 nmol/L). Този диапазон е безопасен, дава ползите от достатъчността на витамин D и изглежда е добре, като се имат предвид проучванията на населението.

ПС Добре, че имам вигантол под ръка, изпих 10 капки. Ще говоря поне с ЛЛ да видя по колко дневно ще ми препоръча, докато отида на ендокринолог. До сега не ми е би чак толкова нисък.

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 16:55 от Diorela

# 51
ЛЛ пък точно... Дано твоята да знае че 2 х 20 капки седмично не е единствената схема на тоя свят, че май масово не знаят. Е, знаят и 1 х 40, разбира се, пак седмично говорим Grinning

# 52
  • Варна
Много, много голям дефицит. И ще са нужни много високи дози, хиляди. ЛЛ няма да го вземе много сериозно обаче. Прочетете назад и започнете прием на висока доза и до ударно.

# 53
Момичета, благодаря ви за насоките и съветите!

За мой късмет, имам много адекватна ЛЛ. Запозната е с всичките ми пробеми и оглежда нещата от всички страни.  Обсъдихме и другите ми резултати, които ми беше пуснала, както и платените, които аз допълних  - вит. В12, фолиева, хомоцистеин. За вит. Д ми каза да започна с 60  капки седмично вигантол, или по 9 дневно, за да вдигам постепенно. От това, което прочетох, не било ок и рязко да се повишава. После и ендокринологът ще прецени. Ако трябва, ще го пусна още веднъж в същта лаборатория, да се сравни резултата.
Вит В12 и фолиевата също са ми гранични и пак ще направя 3 месечен курс. С тях съм по-нясно, отколкото с вит. Д. Пуснах ги, за да имам началните стойности преди прием, че ми е време пак да ги пия. Аз съм с мутация MTHFR и не усвоявам фолиева над 70 %. Хомоцистеинът странно е доста намалял - 22,8 mkmol/l  от 43, но ЛЛ счита, че защото резултата е от друга лаборатория. Трябва да го пусна пак, където е изследван преди.

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 18:17 от Diorela

# 54
Това са малко над 4000 единици на ден. За такъв дефицит се иска много по-висок прием. Защо не си поръчате препарат в който примерно една капка има 5000 или 10000 единици? Ще е по-лесен прием.

# 55
Задължително с магнезий и к2.

# 56
С магнезия нямам пробем, но К2 няма да ми разрешат да пия. С много висок риск от тромбози съм, оперирана съм от сериозна тромбоза, с БТЕ, а антикоагулантите не ми действат достатъчно добре. К2 има голяма роля в съсирването на кръвта, дори вит К е антидот при кръвоизливи при прием синтром ( антикоагулант). Предполагам, затова ЛЛ внимава с дозите вигантол да не са прекалено високи.

И тук го пишат това:
Цитат
Не се препоръчва самоволен прием на добавки и медикаменти, базирани на витамин К, включително и витамин К2, тъй като той има отношение към кръвосирването и може да доведе до нежелани ефекти.
 https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/vnimatelno-s-vitamin-k-n-2992

ПС Рейна, имам вигантол в къщи и вече го започнах. Няма смисъл сега да купувам друго. 1 капка вигантол е 500 IU, 9 капки = 4500.

Последна редакция: пт, 20 дек 2024, 19:56 от Diorela

# 57
Диорела, при тези подробности, не взимай по-високи дози Д.
Консултирай максималната доза с лекаря, който те следи.
Докато мъжът ми беше на антикоагулант 7 години, заради ДВТ, тази година му го спряха, изчетох каквото можах за взаимодействията на витамините в случая.
По-добре ниско Д, отколкото беля.
К2 си знаеш, че не може.
Витамин Д в определени случаи кръворазрежда, особено в по-високи дози, а такива се водят над 4000 единици. Предполагам, знаеш че Омега3, Вечерна Иглика и Мелатонин също кръворазреждат.

# 58
В такъв случай и аз мисля, че не бива да качваш много дозата. Пий си по тази схема и изчакай прегледа януари. Не е много времето.

# 59
И аз така мисля. Затова внимавам и казах, че ЛЛ е много адекватна  и съобразява с всичките ми проблеми. Освен това е със специалност обща медицина, което е с по-широк обхват от вътрешни болести.  А при мен все е нестандартно, все съм "интересен случай".  Вчера, например, не се установи причина за адски висок IgE над 2000, при норма до 100. Изключиха всички възможни болести, след съответните изследваня. А Д-димер винаги ми е в норма, въпреки тромбозите, с които съм била. И други"стрнности", дето хвърлят добри лекари в чуденка. Много съм й благодарна на ЛЛ за всичките грижи.
Сега се изненадах, че вит.Д ми е в такъв сериозен дефицит. Нямам симптоми, които да наведат на такава мисъл. Дори нямам умора, по-голяма от обичайната, за която си имам куп други причини.  

vaychka, много ми е странно, че са спрели антикоагулантите на мъжа ти след ДВТ. Аз съм оперирана точно от такава, висящи тромби бяха готови всеки момент да се откъснат и да потеглят нагоре, запушена ми беше цялата подкожна вена догоре + съустието. И  ми казаха, че ще пия антикоагуланти доживот. Доколкото разбрах, така е при ДВТ.
Следите ли INR? Направихте ли изследване за тромбофилия? Консултирайте се все пак и с друг съдов хирург.

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 01:02 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт