Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 31 584
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
На мен и друго ми направи впечатление - не пишат за колко време да се приемат тези дози, за да се постигнат посочените резултати.
Копирали са от някъде тази таблица и никой не се задълбочава.

# 691
Има го и това, но предвид че витамин Д се наваксва бавно и че човек предполагаемо се следи от време на време, не ми звучи страшно.
По-страшно ми звучи някой с мнооого ниско ниво който е по-едър да приема и разчита на доза като за някой по-дребен и да си влачи тоя жесток дефицит ненужно дълго.
А пък при кого колко се абсорбира като хората и без това от много неща зависи, ако напишат срокове пак е все едно да излъжат...

# 692
Успях да вдигна нивото на Витамин Д до 30ng. Това достатъчно ли е или трябва още да продължавам с добавките?

# 693
Т.е. до долната референтна стойност за да не си в дефицит на хартия? Аз не бих спряла до там. Нито е оптимално да си в долния край, нито значи че дори ще останеш в границите ако спреш добавката. При най-лекото боледуване, възпаление или каквото и да е, ще минеш пак официално в дефицит... а вече предполагам си видяла колко време отнема да се повиши.

# 694
Витамин D в много случаи се пие до живот. Буквално.

# 695
А да продължавам ли с 5000 единици на ден или през ден?

# 696
Аз бих взимала 5 000IU всеки ден, заедно с К2.

# 697
  • Варна
Бих се стремила към 50 като минимум. Минимум - не оптимално или крайна цел.

# 698
Успях да вдигна нивото на Витамин Д до 30ng. Това достатъчно ли е или трябва още да продължавам с добавките?
След колко време прием на добавка и каква?

# 699
След колко време прием на добавка и каква?

Март месец беше 20ng. Приемам  всеки ден от тази добавка

И магнезиев бисглицинат 300-400mg. Имам в чантата спрея на better you d+k2, като забравям да пия едното, пръскам с другото.

# 700
https://subra.bg/bg/zdraven-portal/vitamin-d-priem-i-dozirovka/3/212
В тази статия е добре описано, поръчах 4000 iu, докато чакам, ще пия вигантол.

# 701
Моят се е качил на 94 ( 80 - 200), но междувременно карах и ковид. Не спирам да пия по 6 капки вигантол дневно.
Преди два месеца беше 80, а в началото три месеца по-рано - 14 ( 80-200). Изследвам в една и съща лаборатория, за да е проследимо.

# 702
  • оттам, откъдето започва България
Явно всеки организъм различно усвоява витамина.
Аз от 3 години се старая да кача първоначално установените 14 nmol/l .
Пия по 5000IU ежедневно, но съм стигнала едва 30 nmol/l.

Възможно ли е вигантолът да е по-доброто от Витамин D-3 5000IU Now Foods? Thinking Имам предвид като усвояване.

# 703
Една и съща форма е и в двете... Но както и ти си се досетила - ние не сме едни и същи.

# 704
Явно всеки организъм различно усвоява витамина.
Аз от 3 години се старая да кача първоначално установените 14 nmol/l .
Пия по 5000IU ежедневно, но съм стигнала едва 30 nmol/l.

Възможно ли е вигантолът да е по-доброто от Витамин D-3 5000IU Now Foods? Thinking Имам предвид като усвояване.

Не зная, опитай. Може пък и да има някакво значение.
Аз си следвам точно каквото ми е казала ендокриноложката. Каза вигантол, по 6 капки на ден и така правя. Каза да не пия само в деня преди изследването. Обясни ми, че без вигантол знаем какво е положението, целта е да видим с вигантол и да ми го дозира правилно. След третия месец, като качих на 80 nmol/l, каза да остана на същата доза, въпреки, че идваше лято.

Общи условия

Активация на акаунт