Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 30 645
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
И аз започвам от 14.

# 706
Е, от 3 г. да няма промяна... Много по-рано щях да съм качила дозата.

# 707
  • оттам, откъдето започва България
От 3 години пия вит. Д под различни форми - първоначално Беттер с пръскане, после на капки, после по 1000 IU на ден - това все от ендокринолог. От миналата година само реших и започнах по 5000 IU и вит. к2 по 120, но не смея да вдигна повече, защото калцият ми е леко над горна граница. Отскоро пия и Калцикинон.

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 07:40 от Ранобудна

# 708
Здравей, Ранобудна, изследвала ли си паратхормона?

# 709
Да, миналия месец, в норма е. Ходих с изследванията при ендокринолог, но за калция нищо не ми каза. Само ми изписа Калцикинон за 2 месеца, после 3 месеца почивка, през които да пия Остеокеър сироп и после пак Калцикинон 2 месеца. Отделно каза да си приемам по 5000 IU вит. Д.

# 710
Според калкулатора трябва да вземам 10000 iu. Тогава схемата в тази статия не изглежда толкова невероятна, но не бих я започнала самостоятелно.

# 711
  • София
Ранобудна
При сериозен и продължителен дефицит на вит. Д ( който продължава повече от година -две) е нормално калция да се повиши ( защото започва да се отделя от кости, зъби...).
Няма проблем да си увеличиш дозата на вит. Д, но увели и К2 (МК-7) за да може калция да не се отделя, както и да успява отново да се насочи и задържи в костите.
К2 100-120мкг е ниска към средна доза, може да го увеличиш на 200 - 220мкг ... и след 2-3 месеца прием, когато пускаш контрола на Д3, провери отново нивата на Калций, Фосфор...
Провери и за други дефицити на вит. и минели, и ако има ги попълни... особено т.н. Железен панел... защото желязото и серумните нива на вит. Д са взаимозависими.
ПП.
Преди контрола, трябва да прекратиш приема за 20-на дни, за да са обективни резултатите, т.е. да покажат реалните нива.

# 712
Благодаря за насоките. Винаги спирам поне за 2 седмици приема преди изследванията.

# 713
Изследвах се след 1 година употреба на вит Д., първо схемата с висока, по- ниска доза, след това близо 9 месеца всеки ден приемах 5000 единици дневно с вит К. Преди изследването правих пауза 10 дни. Очаквах, че съм минала горната граница , нали все се пише за опасна висока доза и предозиране. Какво мислите за Д3 и калция ми?

# 714
  • София
Добре са.
ПП. Няма как да се прецени какво се е случило при теб, при прием на високи дози, защото прием на 5000IU/ дн. (приемани 9 месеца, вкл. и зимните месеци, когато вит. Д е важен и се използва повече от тялото) не е висока доза и малко трудно ще предозираш с нея, особено ако имаш и заболявания или здравословни проблеми, който са причина за тези дефицити.

# 715
Зимата пиех по 10 000 , около 2-3 месеца, когато усещах, че се разболявам,  също. Имам астма. Когато започнах прием бях е дефицит под 20. Денис, добре ли е тази доза или пак зимата да я увелича?

# 716
Lilium , а защо правиш тази почивка, при непрекъснат прием ? На мен ми звучи по-логично това, което казват лекарите - да не се приема само в деня преди изследването.
Като изследвах, не пих вигантол само в деня преди. И стойността беше 94 ( 80-200). Такава стойност поддържам при непрекъснат прием. За 10 дни предполагам, че е започнал да пада от реалната стойност, при непрекъснат прием.
Както ми каза ендокриноложката - Не спираш приема. Без вигантол знаем какво става. Искаме да видим с тази доза добре ли е.

# 717
Някои лекари препоръчват пауза от 7-10 дни преди контролното изследване. Или поне ендокринолозите, които аз съм посещавала. Някои потребители също са споделяли за такава препоръка от техните доктори.

# 718
Реших този път да експериментирам с пауза. Следващия без, да видя разликата.

# 719
  • София
Зимата пиех по 10 000 , около 2-3 месеца, когато усещах, че се разболявам,  също. Имам астма. Когато започнах прием бях е дефицит под 20. Денис, добре ли е тази доза или пак зимата да я увелича?
Най-правилно е да сe следят серумните нива вит. Д ( на 3-6 месеца, нещо такова). Няма как някой да ти отговори, коя доза, в даден момент, е най-подходяща и колко време да я приемаш. След като си с астма, най-вероятно си с перманентен дефицит на вит. Д, защото, астмата си е едно възпалително заболяване и ще дърпа повече вит. Д.
На база серумните нива, сезона, здравословното състояние в момента и т.н. определяш и дозата.
Аз не съм много фен, на поддържане на високи серумни нива, постоянно, но всеки сам си преценява, а ако не може, се консултира с лекар.
Да, по принцип, зимата се приемат по-високи дози вит. Д., а лятото са поддържащи... който не е успял края на лятото да си попълни депата ( за зимата и ранна пролет), есента приема по-високи дози.
Не е добре да падаш под 20ng/ml - ако това се случи и продължи по-дълго време, започва да се губи калций от костната с-ма. За всеки случай винаги с вит. Д е желателно да се изследва Калций, Фосфор, Магнезий, Калий, Натрий ... те поне не са скъпи.

Общи условия

Активация на акаунт