Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 30 642
  • 738
  •   1
Отговори
# 720
  • Пловдив
За пореден път се убеждавам , че усвояването на витамин Д /и не само той / от даден организъм зависи и се влияе от изключително много фактори  - различни заболявания , възраст , физическо състояние , стрес и т.н.
За това , за мен е най-правилно да си следя нивата през 6 месеца/в една и съща лаборатория / и при нужда да реагирам.
Магнезият и витамин Д са двете добавки , които приемам непрекъснато в определени схеми.

# 721
didi2004, по каква схема приемаш магнезия?

# 722
Аз освен Д, приемам магнезий вечер по 400 мг. Цитрат или бисглицинат. Приемам и други витамини и добавки.

# 723
  • Пловдив
didi2004, по каква схема приемаш магнезия?

Лятото увеличавам приема на Mg - в момента приемам капсули  3 х 1 с чисто съдържание на магнезий от 155мг , тоест 465мг.
 Но съм стигала и до 4х1 , особено когато пътувам и изминавам големи разстояния в  горещините.
Зимата намалявам дозата - 2х1, защото тогава ям доста ядки.

# 724
За пореден път се убеждавам , че усвояването на витамин Д /и не само той / от даден организъм зависи и се влияе от изключително много фактори  - различни заболявания , възраст , физическо състояние , стрес и т.н.
Скрит текст:
За това , за мен е най-правилно да си следя нивата през 6 месеца/в една и съща лаборатория / и при нужда да реагирам.
Магнезият и витамин Д са двете добавки , които приемам непрекъснато в определени схеми.

Може би затова е важно човек да посещава читав ендокринолог, който да контролира приема спрямо нуждите и усвояването на конкретния пациент.
Аз избягвам да се самолекувам. Дори за вит.В12, фолиева и В6 се притеснявам, макар, че д-р Кадъм ми беше казала какво да правя и какви таргетни стойности да гоня. Че и там заради мутация все дефицити. Ендокриноложката съобразява с всичките ми проблеми и лекарства, които пия.

# 725
Писали сме и друг път тук, че тези които сме на големи дози, повечето сме стигнали до тях просто като сме установили известно време че с по-малки не стават нещата конкретно при нас. А не че всеки трябва да се метне директно на по 7-9-10 хиляди единици на ден понеже ей така му щукнало. Ето, някои пишете как и с доста по-малко сте наваксали, което си е супер.
Читав ендокринолог добре звучи, само че май се срещат само една идея по-често от еднорозите Grinning Точно вчера си говорихме с приятелка, с Хашимото е и с куп чревни проблеми които дори само те докарват дефицити. На последното ходене при ендокриноложката, я е отрязала в прав текст и отказала да й назначи изследване на витамин Д изобщо, камо ли да смята че там може и трябва да се прави нещо. Тя пак ще си го изследва, но е супер тъпо да не го назначат при положение че може да мине по каса. И естествено, няма да чака на еднокриноложката да оправят евентуален дефицит за какъвто съм почти сигурна че има.

# 726
  • Пловдив
Така , аз съм стигнала до заключението , че вече не само читав ендокринолог , но и въобще читав лекар е трудно да намериш , при това , че и работя в този сектор. И когато стане въпрос за добавки разчитам единствено на себе си.
За по-сложни неща ....не искам да мисля.

# 727
Добър ендокринолог, който ми изписва 6 капки  вигантол на ден за седмица и 21 капки по веднъж на седмица за поддръжка, при стойност 16 ng на витамин Д, ми се вижда направо несериозно. За витамин К2 и магнезий като кофактори изобщо не стана дума. А аз имам проблем с червата и не усвоявам голяма част от храната, което ѝ е известно. Всички или то поне повечето от тази група по трудния начин сме научили какви щети може да причини дългосрочният дефицит на витамин Д, а и не само той.
Споделям това за да си имате винаги "едно наум" като ходите на ендокринолог. Масово лекарите не се интересуват от къде идва проблема и лекуват само симптомите. Всичко това задълбочава основния проблем, което води до усложнеия в последствие. Така че хора, четете, информирайте се!

# 728
  • София
sunflower_sunflower Интересно ми е дали се взима на сериозно проблема с червата? Аз също имам проблем и трудно усвоявам, имам доста дефицити, ако взема, че си спра добавките става нещо страшно. До момента съм споделяла, но според лекарите (при които съм била, разбира се) термин като пропускливи черва няма.

# 729
sunflower_sunflower Интересно ми е дали се взима на сериозно проблема с червата? Аз също имам проблем и трудно усвоявам, имам доста дефицити, ако взема, че си спра добавките става нещо страшно. До момента съм споделяла, но според лекарите (при които съм била, разбира се) термин като пропускливи черва няма.
Бихте ли споделили, какви са Вашите проблеми с червата?
Аз съм със синдром на раздразненото черво и имам
страшно много проблеми и не знам дали те не са и от липса на някои от важните витамини.

# 730
  • София
Ами това ми проблема, с пропускливи черва съм.... До момента не съм успяла " да ги затворя". Иначе чисто като симптоми при мен беше доста поддут корема, също така на фона на сега - преди година констипация. Тия симптоми обаче ги считах за нормални тъй като от доста години си е така положението. Смятала съм винаги, че поддутият корем го има всяка жена преди цикъл.
Да вметна само, че съм и с Хашимото също. Имаше някакво подобрение в регулирането на витамините, но след 10 дневно спиране на всичко....буквално ми се срина имунната система и после резултатите не бяха добри при изследванията.

# 731
Ами това ми проблема, с пропускливи черва съм.... До момента не съм успяла " да ги затворя". Иначе чисто като симптоми при мен беше доста поддут корема, също така на фона на сега - преди година констипация. Тия симптоми обаче ги считах за нормални тъй като от доста години си е така положението. Смятала съм винаги, че поддутият корем го има всяка жена преди цикъл.
Да вметна само, че съм и с Хашимото също. Имаше някакво подобрение в регулирането на витамините, но след 10 дневно спиране на всичко....буквално ми се срина имунната система и после резултатите не бяха добри при изследванията.
И аз съм с поддут корем и редуване на запек и диария, при което си мисля, че се губят доста витамини и минерали ,
обаче като ходя на гастроентеролог никой не пита, как са ти стойностти на магнезий, витамини Д или В в кръвта.

# 732
Първото нещо което трябва да направите, като имате проблем с червата е изследване за бактерията Хеликобактер Пилори. Много проблеми може да създаде. Но е хубаво според мен изследването да е от биопсия при гастроскопия, а не по стандартния начин.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 16:46 от sunflower_sunflower

# 733
  • Пловдив
Първото нещо което трябва да направите, като имате проблем с червата е изследване за бактерията Хеликобактер Пилори. Много проблеми може да създаде. Но е хубаво според мен изследването да е от биопсия при гастроскопия, а не по стандартния начин.

Неинвазивният хроматографски метод от фекална проба , също може да бъде показателен , особено ако микробното число е високо.

# 734
При мен проблема е в следвстиве на операция.
Преди месец правих изследване за Хеликобактер и калпротектин - отрицателни, но бяха от фецес и по мое желание , а не лекар. Така че продължавам да се ровя в причината за стомашните неразположения

Общи условия

Активация на акаунт