Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 30 929
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
  • на село
Изненадващо след изследване се оказах с тежък дефицит 8,4 . Ревматолог ми изписа 4000 на ден и ми препоръча да е на перли.Без друго -вит.К или магнезий.Сега ще правя изследване и за остеопороза.Иначе съм с аденомиоза, обилен цикъл и оттам и ниско желязо.На 48 години съм , може би аденомиозата го изсмуква , но такава ниска стойност при все още редовен цикъл не съм очаквала.Купих Ойлесен 1000, но тук виждам че други препарати са препоръчани.Постепенно ли да го вдигам или от ден първи почвам с 4000

# 211
Отведнъж.

# 212
Нямаш някаква полза да вдигаш постепенно до предписаната доза, с каква цел да е това? Ти си с такъв тежък дефицит че дори тая доза ми звучи ниска но я е преценил лекар. Магнезий вземи някакъв със сигурност.

# 213
  • София
Аз минах директно на 5000. Моят е на Now. Вчера правих изследвания и за 4 месеца има подобрение. Само, че аз пия и магнезии, но не знаех, че има общо с витамин Д…

# 214

Това значи ли че е САМО за бременни и хора над 60г 🙄?

# 215
Не, разбира се.

# 216
Нещо някой се е изгубил в превода според мен, никога не разчитам само на преведения на български етикет на добавки. Има защо.

# 217
Още нещо да ви питам. Тези от вас, които са имали симптоми, какви са били те и повлияли ли са се след запълването на дефицита на вит. Д?

# 218
  • София
Аз често боледувах, но не знам при мен дали се дължи само на нискоро витамин Д или на цялостният дефицит във витамините, които имах.

# 219
При мен най-фрапиращата и очевидна промяна беше че вече не се налага да се крия от слънцето като вампир - преди това буквално за минути навън се зачервявах ако не съм сложила поне 30ти фактор. Сега даже и тен хващам, а слънцезащита не помня кога съм си слагала последно, освен на лицето.(На плаж и басейни не ходя, но преди и в градски условия трябваше да се пазя много).
Боледувам определено по-рядко, но това не мисля че е само от наваксания витамин Д, ако и да съм сигурна че има връзка. Направих и други промени в начина си на живот по същото време, така че го считам че е от всичко заедно.

# 220
Тези от вас, които са имали симптоми, какви са били те и повлияли ли са се след запълването на дефицита на вит. Д?

Според мен, тази информация няма да ти е от полза. Всеки организъм е различен. Просто наваксай нивата и виж както ще е отражението при теб.
Ето, аз вече няколко пъти споделях в тази тема, че от година и нещо насам няма вирус, който да ме е подминал - постоянно съм болна. А приемам Витамин D без прекъсване точно от края на 2023 г.
Дори и в момента съм доста зле от 27 декември насам - хванаха ме два различни вируса един след друг.
Та, гаранции няма за нищо.

# 221
Те и проблемите и симптомите които са от нисък витамин Д са толкова много възможни, че наистина е трудно да се сравняваме по тях.

# 222
  • София
Тези от вас, които са имали симптоми, какви са били те и повлияли ли са се след запълването на дефицита на вит. Д?

Според мен, тази информация няма да ти е от полза. Всеки организъм е различен. Просто наваксай нивата и виж както ще е отражението при теб.
Ето, аз вече няколко пъти споделях в тази тема, че от година и нещо насам няма вирус, който да ме е подминал - постоянно съм болна. А приемам Витамин D без прекъсване точно от края на 2023 г.
Дори и в момента съм доста зле от 27 декември насам - хванаха ме два различни вируса един след друг.
Та, гаранции няма за нищо.

Вие приемате ама какви са нивата на витамин Д при вас? Не пречи да приемате и пак да са ниски.

# 223
Не съм от вчера в тази тема, нито пък съм "чужда" на здравословните проблеми. Simple Smile

Пределно ми е ясно какви трябва да са нивата и моите са много добри. Аз принципно приемам по 10 000 IU на ден (от липозомалния на "Dr. Mercola"), само последните няколко месеца свалих на 5000, но скоро пак ще си почна по 10.

Преди, като не вземах никакви добавки и бях с Витамин D със стойност 5-6, боледувах изключително рядко (сигурно веднъж годишно). Сега не знам какво става. Confused Не казвам че е от или заради приема на D, разбира се, но определено поне на мен не ми помогна хич. Радвам се, че има и хора, които са доволни.

Между другото, интересното е, че мъжът ми също приема профилактично по 5000 IU (заедно с K и Магнезий), макар той да нямаше дефицит, преди да започне добавката. И при него не регистрираме някаква положителна промяна, за съжаление. Ставите все си го болят, както преди. Отделно - напълня още повече. Даже много пъти ме пита дали не е от приема на D, защото допреди да го почне, не пълнееше така. Аз му казах, че няма как да е от това, но сега, като му свършат настоящите опаковки, си е решил да мине на доста по-ниска доза - 1000 или най-много 2000 дневно. Той си е убеден, че има връзка между напълняването му и D. Аз не съм сигурна, че е възможно да има такава, ама кой знае...

# 224
Чела съм дори, че се отслабва от вит .Д.

Общи условия

Активация на акаунт