Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 30 906
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
Все за година малко щеше поне да се вдигне не мислите ли? Аз не виждам никаква промяна Simple Smile

Ами, не е задължително да се вдигне, ако дозата идва малка за конкретния организъм. Simple Smile Да не забравяме, че тук са писали много хора, които след "суплементиране", са с по-ниски стойности на витамина, спрямо периода, преди да започнат да пият добавки. И това не е чудно - ако тялото е имало завишени нужди от D, поради някаква причина, а приеманата отвън доза е малка, тя няма как да компенсира загубите.
При мен, например, нивото започна да се покачва, чак като стартирах с приема на 10 000 IU дневно. Това май се равнява на 10 впръсквания от "BetterYou" (в зависимост от това, за кой спрей говорим).

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 21:40 от Гърне без похлупак

# 196
  • София
А има ли вариант при надвишаване на въпросната доза да се получат някакви странични ефекти?

# 197
Извинявам се но за дете бих слушала само лекар.
Дори тук във форума има ендокринолог, попитайте и нея.

# 198
  • София
Разбира се, това споменах и по нагоре в чата Simple Smile

# 199
И за детето ми, пак ще се замисля за какво точно да слушам лекар. За вит.Д точно, няма да го слушам, защото нашата педиатърка още на 1 годинка каза- Спирайте вигантола,  фонтанелата е затворена. А препоръчителна доза й беше 1 капка. Колко пък неграмотни да сме, че да ги слушаме за всичко...

# 200
  • София
Разбира се, че всеки избира кой лекар да си слуша. Но сама да определям доза и да си правя експерименти, не мерси.

# 201
  • Варна
И за детето ми, пак ще се замисля за какво точно да слушам лекар. За вит.Д точно, няма да го слушам, защото нашата педиатърка още на 1 годинка каза- Спирайте вигантола,  фонтанелата е затворена. А препоръчителна доза й беше 1 капка. Колко пък неграмотни да сме, че да ги слушаме за всичко...

Абсолютно подкрепям... пийте само зимата или пийте някакви супер малки дози или спирайте.. повечето препоръки и за възрастни и за деца не са много смислени.

# 202
Разбира се, гърне, но уточних кого визирам.

# 203
  • на последния етаж
Резултатите при 15-годишно дете: 12,9 ng/ml при референтни граници 30-100. Каква би трябвало да е дневната доза? Ще питам и личния лекар, но знам какво ще каже.

# 204
15 годишно вече май не минава много към децата, на тая възраст повечето вече са високи колкото майка си.

# 205
  • на последния етаж
Ми моето не е високо и голямо, дете си е още. 155см/43кг

# 206
На моите на 13 год. / дребосъци / ендокринолог изписа по 5000 на ден. Не сме правили контрола.

# 207
Някой беше писал как се определя дозата витамин Д за деца. Но не помня кой беше. Не съм намерила и поста, защото сега проверявах и го няма в заглавния. Та, ако пак се напише, ще го запаметя и сложа за следващата тема.

# 208
Ох колко четене трябва .Ендокринолог ми изписа BeterYou 3000 през д.ен.Витамин Д мие 26.19ngmlпри референции стойности 30.00-100.00.С инсолинова резистентност съм.На гликофаж 1000.Какво да правя се чудя.

# 209
  • Пловдив
По скоро 3000 на ден.
И пак лично на мен ми се струва малко за начална доза.

Общи условия

Активация на акаунт