Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 32 864
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
  • София
С Вигантол става ли нешо изобщо? Имам чувството, че колкото и да съм го приемала си седях все на едно и също място и бях с дефицит…

# 271
С Вигантол става ли нешо изобщо? Имам чувството, че колкото и да съм го приемала си седях все на едно и също място и бях с дефицит…
явно зависи от организма, аз с него от 11 за един месец вдигнах на 25 и то само с 1-2 капки. Изследванията са пуснати в една и съща лаборатория, като след това направих почивка 1 м и бях на море и пуснах наново изследване  като резултатът беше 27

# 272
  • София
Ами просто и с лекари като съм говорила и за децата като е ставало дума питам за Вигантол и ми казват, че например вече от годинка нататък да го сменя. Явно при всеки е различно.

# 273
Да, сори, грешка- ще помоля за литература защо се препоръчва К2- МК7, вместо К2- МК4, мисля, че е важно?
Вижте тази публикация защо се препоръчва К2,  мисля, че авторът си е авторитет:

Скрит текст:

Рей Пийт:
Не всички витамин ‘К’ са създадени равни (K1 срещу K2 / MK4 срещу MK7)
Има няколко различни форми на витамин К и те са доста различни.

Например, витамин К1 е най-често достъпната форма на витамин К. Получаваме го от храни и именно формата на витамин К е най-свързана със съсирването на кръвта. Това е и най-малко важната форма на витамин К, тъй като изискванията ни към него са минимални.

За разлика от витамин К2, доказано е, че използването на големи количества витамин К1 увеличава риска от редица нежелани странични ефекти, включително съсирване на кръвта и инсулт.

Някои животни могат лесно да превърнат витамин К1 във витамин К2.

За съжаление хората не са от тях.

Това, от което се нуждаем, е витамин К2.

И все пак, за да направим нещата по-объркващи, има дори различни видове витамин К2: MK7 и MK4.

Витамин К2-МК7 се получава от ферментирали соеви зърна ( натто ).

Докато мнозина се подвеждат да мислят, че MK7 е по-добър, просто защото остава в обращение по-дълго. Това обаче би било вярно само ако и двете форми са равни, което е далеч от истината.

Например…

MK4 се оказа ефективен за възстановяване на здравето на костите, докато MK7 не.
MK4 е доказано безопасен при високи дози, докато MK7 не.
Но най-важното е , че MK-4 е и единствената форма на витамин К, която контролира генната експресия. Така че, той играе по-голяма роля в цялостното здраве, тъй като помага да се включат гените, които поддържат клетките здрави. Ето защо MK4 е доказано, че осигурява терапевтични ползи при изпитвания при хора с различни здравословни състояния, включително рак. За съжаление MK7 не може да осигури тези основни ползи за здравето.
Имайте предвид, че MK-7 наистина се превръща в MK-4, но при хора проучванията показват, че преобразуването не е адекватно, поради което добавянето с MK-4 е по-добро.

И така, важно е да се разбере, че всяка форма на витамина всъщност е различна по своето въздействие и как действа в тялото. Така че, не е толкова просто, колкото това, което издържа по-дълго в обращение.

Ето защо ние препоръчваме използването на витамин K2-MK4

Витамин К, последният открит мастноразтворим витамин, изпълнява уникални и изключително важни функции в организма. Витамин К работи във взаимодействие с другите мастноразтворими витамини A,E,D.

Въпреки че това е мастноразтворим витамин, тялото не може да съхранява големи количества от него и се изчерпва доста бързо. Следователно, необходима е честа и адекватна диетична консумация на K2, за да се поддържат оптимални нива в организма.

Витамин К ( както К1, така и К2 ) помага за коагулацията на кръвта ( сгъстява кръвта ), противотуморен е, противокалцифицира , поддържа адекватен растеж , подпомага образуването на кости и насърчава чувствителността към инсулин.

Витамин К 2 също играе много важна роля в имунната система. Лимфните жлези и костния мозък натрупват големи количества от него и витамин К-зависим протеин, наречен газ6, играе роля във фагоцитозата (процесът, когато имунните клетки унищожават и консумират чужди клетки или собствените клетки на тялото, когато са заразени или вече не са необходими, или просто казано, добрите клетки ядат лоши клетки ), упражнява забележителни анти-пролиферативни ефекти върху раковите клетки и предпазва от апоптоза ( клетъчна смърт ).

ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО НА КОСТИТЕ, СТАВИТЕ И АРТЕРИИТЕ
Витамин К действа като кофактор при превръщането на глутамат в Gla ( гама-карбоксиглутамин ). Съдържащите Gla протеини, MGP и остеокалцин участват съответно в образуването на колагенова матрица и калцификацията на костите.

Витамин К2 допълнително активира остеокалцин ( костнообразуващият протеин, синтезиран от остеобласт ) и матрикс-Gla протеин (MGP) ( анти-калцификационен протеин, синтезиран в кръвоносните съдове ), като прикрепя към него въглероден диоксид. Веднъж активни, тези протеини вече могат да се преместят на правилното място и да упражняват своите функции. Но с неадекватен витамин К2, тези протеини остават неактивни и могат да доведат до калциране на меките тъкани и хрущяла, вместо да поемат калция в костите и колагеновата матрица.

Витамин К2 подпомага заздравяването и укрепването на ставите.

И двата витамина А и D са много важни за регулирането на растежа на костите и когато съотношението на витамин А и витамин D е в дисбаланс, не може да се осъществи правилен костен растеж и да възникнат проблеми. Ето защо някои хора смятат, че витамин А и / или D е токсичен ( което е вярно при високи изолирани дози ), но те просто трябва да бъдат в равновесие и да му позволят да работи в синергия с К2.

ПОДОБРЯВА КОАГУЛАЦИЯТА НА КРЪВТА
Коагулацията на кръвта помага за регулиране на нейния вискозитет и предотвратява излишното кървене и свързаните с кървенето заболявания.

Дефицитът на витамин К може да доведе до нарушен метаболизъм на оксалат и по този начин да доведе до образуване на камъни в бъбреците.

Намалява естрогена и увеличава DHEA

ВИТАМИН К2 И ДЕТОКСИКИРАЩ ТИРЕОИД-ПОТИСКАЩИЯ ЕСТРОГЕН
В хипотиреоидното състояние естрогенът не може лесно да се детоксикира , така че има тенденция да се натрупва в кръвния поток и в тъканите на тялото ви.

Когато естрогенът се натрупва, без тялото ви да може да се детоксикира, той ви поставя в състояние, наречено естрогенно доминиране , и ви затваря във вечно състояние на хипотиреоидизъм.

Това е така, защото колкото повече естроген натрупвате, толкова повече потиска щитовидната жлеза …

… И колкото повече се потиска щитовидната ви жлеза, толкова повече естроген се натрупва в тялото ви.

Published май 30, 2024
Categorized as рей пийт
Tagged витамин К
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 13:08 от Тhe little prince

# 274
Точно обратното е, препоръчват мк7 а не мк4. Ако правилно си спомням, доводът беше че мк4 е с много кратък живот и го имаш за няколко часа само, а пък мк7 не бил така.

# 275

Според вас нормални ли са моите резултатите от Вит Д.
Какво е вашето мнение.
Много благодаря.

# 276
Точно обратното е, препоръчват мк7 а не мк4. Ако правилно си спомням, доводът беше че мк4 е с много кратък живот и го имаш за няколко часа само, а пък мк7 не бил така.

поправих го, вижте скритият текст за К2

# 277

поправих го, вижте скритият текст за К2

Ако говорим за общо здраве и профилактика мк-7, ако говорим за текущ остър проблем с дефицит на калция в костите - мк-4 в много високи дневни дози - от сорта на 45000 mcg понеже съществува кратко в организма. Както се казва, вие си преценяте.

# 278
Скрит текст:
Здравейте, днес си направих ПКК и си пуснах също Б12 и Д. Това е резултатът.  Не знам по какъв критерий ги определят референтните стойности, но някъде в интернет четох, че резултатът трябва да е минимум 10, а в моя случай 7.3ng/ml. Пред моя резултат няма буква L да е под нормата, но не знам какво да мисля.  Другата седмица съм на ендокринолог.  Може би тя (ендокриноложката) ще каже дали трябва да пия добавки.

Добавките при вас са задължителни.
Изключително ниско ниво на витамин Д.
Дозата да определи лекаря.
В12 - въпреки че е в референтни граници , е ниско.
Личният лекар ми изписа Хидроферол, но от вчера обиколих аптеките в 4-5 квартала и никъде го няма. По едно на месец ми каза доктора да го пия.
В Софармаси няма ли?
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030026932
Не, никъде няма. От аптеките ми казаха, че и в складовете няма. Уж се очаквали доставки, но не знаят кога. Днес ще питам личния да изпише нещо друго. Сестра ми е имала същия проблем с дефицит на вит. Д и е пръскала някакъв спрей. Ще видя какво ще даде личният лекар.

# 279
А какво му е идеята на този препарат? Погледнах го и нещо ми се вижда странен.
Една доза е около 16 000 IU, а в опаковката има само 10 меки капсули. Пише да се приема по една доза месечно.
Ха-ха, успех с наваксването на дефицит по тази схема. Simple Smile
Личният ми лекар каза, че това се дава при големи дефицити. Веднъж месечно, но каза напролет да пусна пак изследвания, за да прецени дали да остана на 1 на месец или да ги направим 2 на месец. Той каза, че си го пие целогодишно това.

# 280
Личният ми лекар каза, че това се дава при големи дефицити.

Ами, ако се зачетеш в темата, ще видиш, че доста хора тук сме с "големи дефицити", но вземаме доста по-стабилни дози, отколкото се съдържат във въпросния препарат, който са ти изписали. Аз просто направих коментар в тази насока.

По-назад се писа, че не можело да се сравнява едната с другата форма, но не е баш така, защото винаги може да се направи някакво приравняване. Ето, чета, че Калцифедиолът е с що-годе 3 пъти по-голяма потенция, спрямо по-разпространения Холекалциферол.

Обаче... Колко път да е голяма доза, която се приема веднъж месечно? Simple Smile Понеже тук, в темата, се е случвало някои потребители направо да настръхват, като стане въпрос за инжекции, ама нали знаете, че дозата в една инжекция е 300 000 IU, а отделно, че в листовката пише да си набиеш 4 месечно. Ами, това, като теглиш чертата, е 1 200 000 IU, приети за един месец. Та, всеки си преценява какво и как да приема. Wink

Много хора тук пием целогодишно Витамин D - и това не е необичайно.

# 281
Как няма да вземам целогодишно, като съм си засичала и в края на лятото стойност малко под долна граница ако не вземам... Хич не лежа на тая кълка че било лято и греело слънце. Мойто телО си иска добавката ако искам прилични нива. Някои успяват и с паузи за лятото, но със сигурност не всички.

# 282
Личният ми лекар каза, че това се дава при големи дефицити.

Ами, ако се зачетеш в темата, ще видиш, че доста хора тук сме с "големи дефицити", но вземаме доста по-стабилни дози, отколкото се съдържат във въпросния препарат, който са ти изписали. Аз просто направих коментар в тази насока.

По-назад се писа, че не можело да се сравнява едната с другата форма, но не е баш така, защото винаги може да се направи някакво приравняване. Ето, чета, че Калцифедиолът е с що-годе 3 пъти по-голяма потенция, спрямо по-разпространения Холекалциферол.

Обаче... Колко път да е голяма доза, която се приема веднъж месечно? Simple Smile Понеже тук, в темата, се е случвало някои потребители направо да настръхват, като стане въпрос за инжекции, ама нали знаете, че дозата в една инжекция е 300 000 IU, а отделно, че в листовката пише да си набиеш 4 месечно. Ами, това, като теглиш чертата, е 1 200 000 IU, приети за един месец. Та, всеки си преценява какво и как да приема. Wink

Много хора тук пием целогодишно Витамин D - и това не е необичайно.
Съгласна съм с всичко написано.
Тъй като в момента има липси на хидроферол в аптеките, док ми изписа този спрей 👇👇👇👇👇👇. Дано да е добър.

# 283
Почти всички препарати съдържат Вит Д3, защото той е крайната активна форма. Стандартната доза за профилактика е 400 IU дневно когато се използва за профилактика. Максималната дневна доза е до 4000 IU дневно без да има проблеми. Големите дозировки за дълго време не са желателни , тъй като принципа на обратната връзка действа с пълна сила - внасянето да външен вит Д, намалява синтеза в тялото и след като сме се набълбучили с големи дози вит Д и го спрем, след време се оказва че пак сме дефицит. Да наистина има състояния където трябват 100000 единици но това са редки състояния (хипопаратиреоидизъм). За остеопороза вит д  и калций вече са допълващо лечение при наличие на много по-модерни лекарства , но пак може да се взима до 4000 -5000 единици. По принцип едно време ни учеха че вит Д3 при бременност не се взима, но вече и това изписват (до 600 единици максимум). Вит Д2 не го коментирам , защото той е прекурсор на Д3 и не виждам . По-горе имаше споменат и калцитриол (Рокатрол) той вече си е лекарство и за пациенти с бъбречна недостатъчност ,които не могат да си преработят Д3 до активна форма.

# 284
Големите дозировки за дълго време не са желателни , тъй като принципа на обратната връзка действа с пълна сила - внасянето да външен вит Д, намалява синтеза в тялото и след като сме се набълбучили с големи дози вит Д и го спрем, след време се оказва че пак сме дефицит.

Ти, сякаш, си първият човек в тази тема, който споменава спиране. Като, разбира се, не става много ясно какво влагаш в това понятие. Дали визираш временно или постоянно прекратяване на приема.
Въобще не е задължително тази добавка да се спира. Може да се пие целогодишно (без оглед на сезона) и буквално до края на човешкия живот (който, така или иначе, е доста кратък).
Аз от няколко години насам приемам 4-5 добавки без прекъсване, без дори минимална пауза. Те включват: Omega-3, Витамин C, Магнезий, Витамини D + K, Фолат (с мутация съм). Като към този фундамент временно добавям и други елементи от време на време.
Той, организмът, ако не е оптимално работещ, тъй и тъй не може да синтезира правилно редица важни за благосъстоянието му елементи. Та, това, че сме го "набълбучили", да бе единствената причина - с мед да го намажеш. Simple Smile
Само една малабсорбция на мазнини, дето се среща при толкова много хора със стомашно-чревни проблеми, така може да ти разкатае синтеза на D, че не е истина.
Преди да почна какъвто и да е прием на този витамин, имах нива, въртящи се около 4-5 - потресаващо, та чак опасно ниски. Определено никога повече няма да го спра, защото ще съм в същото положение за отрицателно време.

Общи условия

Активация на акаунт