Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 32 842
  • 738
  •   2
Отговори
# 300
Здравейте, направих тест и се оказа, че съм с остър дефицит на вит. D - 10 при норма >30. Личният ми лекар ми предписа 30 капки Вигантол през ден без да взимам витамин К2. Според вас нормална ли е тази доза?

30 са 15000 единици ,но интервала ми се вижда доста малък, но не и невъзможен (тоест не би трябвало да има проблем).Калциевите нива как са?

Не съм пускала за Калций.

# 301
Здравейте, направих тест и се оказа, че съм с остър дефицит на вит. D - 10 при норма >30. Личният ми лекар ми предписа 30 капки Вигантол през ден без да взимам витамин К2. Според вас нормална ли е тази доза?

30 са 15000 единици ,но интервала ми се вижда доста малък, но не и невъзможен (тоест не би трябвало да има проблем).Калциевите нива как са?

Не съм пускала за Калций.
Аз бих си го питал защо на този интервал . Високите дози обикновено се дават при доста нисък калций за това питам.

# 302
Добър вечер!
Профилактично пуснах Вит Д.
Това са моите резултатите.
Трябва ли да пия вит Д  и евентуално какво ще препоръчате!
На 33 г съм!
Лека вечер!

# 303
Добър вечер!
На 33 г съм!
Лека вечер!

Щом са в норма - не е нужно. Може да си вземеш някакви комбинирани витамини , колкото да кажеш че "взимаш нещо" и да направиш малко оборот на аптеката Smile

# 304
  • Варна
Добър вечер!
На 33 г съм!
Лека вечер!

Да, стремете се към поне над 100. Тези референтни са доста занижени, това 50 е доста, доста ниско.

# 305
  • София
Аз почвам да се объркам обаче. Ок ли е да е в норма или е ок да е по към горната граница на референтните стойности? До колкото знам референтните стойности за България на витамин Д и витамин Б12 даже били занижени.

# 306
LionKing, лекар ли сте?

# 307
  • Варна
За почти всички показатели референтните са доста обширни и има разлика между рефрентни и оптимални стойности. В повечето лаборатории пише да е над 30 ng/ml, което е над 75 nmol/l. Само че доста от ползите и процесите, за които е отговорен витамин D започват да се случват над 50 ng/ml (125 nmol). За оптимални, осбено при автоимунни заболявания, ИР и други метаболитни проблеми се смятат стойности над 80 ng/ml (200 nmol/l).

# 308
Добър вечер!
На 33 г съм!
Лека вечер!

Да, стремете се към поне над 100. Тези референтни са доста занижени, това 50 е доста, доста ниско.
Разбирах.
Какво ще препоръчате да взема и да пия за да се вдигне стойността на Вит Д.

# 309
маг-фармацевт

# 310
В сравнение с мен, почти всички тук пиете доста високи дози витамин Д, и то повечето от вас предписали си сами тези дози. Не ви ли е страх от предозиране примерно или от някакви странични ефекти върху нещо друго? Или просто аз прекалено много слушам лекарите... 🙄 Аз съм също с голям дефицит, но на мен ревватолог ми изписа едва по 20 капки два пъти седмично Вигантол. Каза, че дозата може да се регулира на третия месец след ново изследване. Консултирах се и с ендокринолога тук във форума - доктор Силвия Въндева, и тя също каза, че това е хубава и достатъчна схема за мен и да го пия по този начин засега. След седмица имам час и за ендокринолог в нашия град и ще видя и там какво ще ми кажат след изследвания и за хормони. Объркващо е обаче, че за някои от вас тези 40 капки седмично са едно голямо " нищо " и да се чуди човек на кой да вярва и какво да прави...

# 311
Знаете ли. При такова колебание аз бих пила назначеното от двама лекари.
Измервате на третият месец, и ще се види с точност при вас какъв ефект има или няма.
И ако лекарските схеми, след определено време не вдигнат изобщо нивото, тогава мислете за по-големи и напасване по форуми.
Слушайте себе си, и как вие ще се чувствате комфортно, с това, което приемате.

# 312
stefani^ , аз съм с много сериозен дефицит - 14 nmol/l ( реф.80-200), това е 5,6 ng/ml по другата скала. ЛЛ ми каза по 9 капки вигантол на ден, докато ми дойде часът за преглед при специалист. Ендокриноложката ми каза, че това е висока доза за дълъг период и ги намали на 5-6 капки дневно. След 3 месеца изследване, като не приемам само в деня на изследването, в моя случай ще е предния ден, че ги пия следобед. Т.е. същото, което са казали и на теб.

В темата се включи и магистър фармацевт, LionKing.
Той написа това "Внасянето на витамин д отвън ,намалява синтеза в тялото"
Може би това да е причина, лекарите да внимават дозите да не са високи. А може би не трябва ударно да се качва. Не зная, само си разсъждавам. Но определено има някаква причнина лекарите и особено ендокринолозите да не назначават големи дози вит. Д.

LionKing и на Танчето_30 й каза,че стойностите  й са в норма и няма нужда, но според съфорумки и тя трябва да пие.
Всеки си преценява какво да прави със собственото си тяло и на кого да се довери.
Аз имам доверие на лекарката, при която ходя и въобще не се колебая как да постъпя.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 01:06 от Diorela

# 313
  • София
Те лекарите ако ги питаш даже няма нужда да го изследваш. Много са малко тия дето изобщо ще обърнат внимание.

# 314
*С малко допълнение, което първоначално съм пропуснала.
С уточнението, че нямам нищо против LionKing и не мога да твърдя дали е или не магистър фармацевт. Интересно ми е да чета различни мнения по темата за витамин Д. Нека не забравяме, че всички тук сме анонимни потребители и всеки може да се представя за какъвто си поиска.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 08:35 от Minnie.Mouse

Общи условия

Активация на акаунт