Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 32 789
  • 738
  •   1
Отговори
# 330
Тя обратната връзка е ясна че я има. Стимулите за производство или не са това колко имаме и колко нямаме от него. Ако се качат нивата по естествен начин, също не се произвежда толкова - поне се надявам че на всеки му е ясно че не може да предозира витамин Д от слънце, ако ще и да живее на плажа. Не разбрах с какво внасянето отвън като няма достатъчно собствен нарушава този механизъм, затова и аз, и други питахме за източници да прочетем и ние как го обясняват.

# 331
  • София
Никога не съм изследвала калций, фосфор, желязо и т.н. Май не е зле да ги пусна някой път. Те по каса ли са, или не?
Ако не са изследвани досега - по-добре ги пусни както трябва, защото само тези показатели, нищо не показват.
За калций и фосфор - пакет Остеопороза ( но избирай с повече показатели, напр. на Кандиларов е Ок.)
За желязо - т.н. Железен панел... защото желязото не е обективен показател. Напр. може да е много високо, а да си с нисък Хемоглобин, Феритин ...  променливо е и през деня, зависи от много фактори , вкл. дехидратация и т.н..
По ЗК са:
01.34 Калций
01.35 Фосфати
01.36 Желязо
Аз си ги плащам  ( по 3-4 лв. са/ Кандиларов ), но ползвам повече пакети от изследвания, че ми е по-изгодно, а и носят повече информация.

# 332
  • София
Калции знам със сигурност, че може по каса тъй като скоро ми пуска личната лекарка. Желязото и други мисля, че не, но некани твоята лична каже.

# 333
Тя обратната връзка е ясна че я има. Стимулите за производство или не са това колко имаме и колко нямаме от него. Ако се качат нивата по естествен начин, също не се произвежда толкова - поне се надявам че на всеки му е ясно че не може да предозира витамин Д от слънце, ако ще и да живее на плажа. Не разбрах с какво внасянето отвън като няма достатъчно собствен нарушава този механизъм, затова и аз, и други питахме за източници да прочетем и ние как го обясняват.
Когато дозата и честотата на прием става по схеми, който не съответстват на естественият метаболизъм на вит Д (или каквото и да е друго нещо което се синтезира в човешкия организъм )  ,това задейства тези регулации. Това си е от основните принципи на биохимия (като източник препоръчвам учебника по биохимия на Гачев , въпреки че е голяма тухла и истинска мъка за четене ).

# 334
  • Пловдив
Аз пък съм се заинатила от вчера  да търся в онлайн пространството статия или нещо черно на бяло за това -   че "Внасянето на витамин д отвън ,намалява синтеза в тялото" - и нищо не мога да открия.
В крайна сметка , ендогенният и екзогенният витамин Д имат различен път и начин на синтез , но главната цел е - достигането до  черният дроб и до бъбреците където се извършват метаболитните трансформации и вече става биологично активен.
Не мога да си представя , че някой може да разчита само на ендогенният синтез на витамин Д.

# 335
Аз пък съм се заинатила от вчера  да търся в онлайн пространството статия или нещо черно на бяло за това -   че "Внасянето на витамин д отвън ,намалява синтеза в тялото" - и нищо не мога да открия.
В крайна сметка , ендогенният и екзогенният витамин Д имат различен път и начин на синтез , но главната цел е - достигането до  черният дроб и до бъбреците където се извършват метаболитните трансформации и вече става биологично активен.
Не мога да си представя , че някой може да разчита само на ендогенният синтез на витамин Д.

Не разбирам какво доказателство търсиш . Схемата е ясна , ако внесеш голямо количество холекалциферол ще се конвертира до калцитриол това ще натисне паратиодният хормон и от там ще бъбреците ще намалят конвертирането на холекалциферол до активен витамин Д (калцитриол )(чрез намалява се синтеза на бъбречна 1 алфа карбоксилаза) и намаляване на синтеза на витамим Д рецептор синтезиран от клетките (на практика намаляване на чувствителност на клетката към активен витамин Д)  .

# 336
didi2004, нямаш проблем. LionKing е споделил от къде се учат тези основни постулати.  Предполагам, това е учебникът на Гачев, който той препоръча.
https://city-studio-bg.com/produkt/mediczinska-biohimiya/

ПС След написаното, още ли някой се съмнява, че LionKing е магистър фармацевт, при това знаещ? Аз нямам съмнения по този въпрос и му се доверявам.

Скрит текст:
Никога не съм изследвала калций, фосфор, желязо и т.н. Май не е зле да ги пусна някой път. Те по каса ли са, или не?
Скрит текст:
Ако не са изследвани досега - по-добре ги пусни както трябва, защото само тези показатели, нищо не показват.
За калций и фосфор - пакет Остеопороза ( но избирай с повече показатели, напр. на Кандиларов е Ок.)
За желязо - т.н. Железен панел... защото желязото не е обективен показател. Напр. може да е много високо, а да си с нисък Хемоглобин, Феритин ...  променливо е и през деня, зависи от много фактори , вкл. дехидратация и т.н..
По ЗК са:
01.34 Калций
01.35 Фосфати
01.36 Желязо
Аз си ги плащам  ( по 3-4 лв. са/ Кандиларов ), но ползвам повече пакети от изследвания, че ми е по-изгодно, а и носят повече информация.

Благодаря, denis© !
Може ли линкове към тези по-изгодни пакети? Намерих панел остеопороза, половината изследвания съм ги правила.
https://www.synevo.bg/preventsiya-na-osteoporoza-2/
Железен панел не открих.

Удачно ли е да се изследват по време на приема на витамини Д, В12, фолиева, В6?

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 15:58 от Diorela

# 337
  • София
Ми аз съм изследвала…
А как се намаля хомоцистеина в случай, че сте с желязодефицитна анемия и Б12 не може да се приема?

# 338
  • София
Това е пакета Остеопороза за т.н. Железен панел, ползвам този, Анемия
Пакетът включва:
ПКК/ c ДКК/
Морфология на еритроцити
СУЕ
Желязо
ЖСК
ФЕРИТИН
Фолиева киселина
Витамин B12

Ми аз съм изследвала…
А как се намаля хомоцистеина в случай, че сте с желязодефицитна анемия и Б12 не може да се приема?
Защо да не може да се приема В12?
Желязо приемаш сутрин - а вечер, с 12 часа интервал, В12... или обратно.
Приемай по-ниски дози В12, защото по-високите могат да попречат на усвояването на Желязо.
Ако все пак нивата на Желязото са много ниски, приемаш първо желязо и след като малко се нормализират нивата - включваш и прием на В12. Желязото тълкуваш от т.н. Железен панел, защото, само желязо не е показателно, не се използват за диагностика.
При висок Хомоцистеин приемаш В12, ФК и В6 ... ако не помогнат, включваш и други витамини от група В.
Обикновено, това е достатъчно.

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 17:04 от denis©

# 339
Какви разлики в цените от Синево! Но виждам, че те имат 3 вида алкална фосфатаза. https://www.synevo.bg/alkalna-fosfataza/

От остеопорозата съм изследвал асамо вит. Д. А от железния панел трябва да изследвам само Желязо, ЖСК, ФЕРИТИН. Но явно трябва да ги пусна преди да започна да пия В12, В9 и Б6, щом влизат в този панел. И е добре в лабораторията на Александровска, че там съм пускала другите, да могат да са съпоставими резултатите.
Много благодаря за инфото, точно навреме ми дойде!

# 340
  • София
И Хемоглобин
Да, по-добре ги пусни преди прием на В-тата

# 341
В такъв случай ще трябва да изчакам с В-тата. Мислех утре да си купя и да почвам и тях. Май трябва да изчакам и грипа да понамалее, че пика в София според  проф. Кантарджиев, ще е 3-9 февруари.

# 342
Скрит текст:
didi2004, нямаш проблем. LionKing е споделил от къде се учат тези основни постулати.  Предполагам, това е учебникът на Гачев, който той препоръча.
https://city-studio-bg.com/produkt/mediczinska-biohimiya/

ПС След написаното, още ли някой се съмнява, че LionKing е магистър фармацевт, при това знаещ? Аз нямам съмнения по този въпрос и му се доверявам.

Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
По ЗК са:
01.34 Калций
01.35 Фосфати
01.36 Желязо

Благодаря, denis© !
Може ли линкове към тези по-изгодни пакети? Намерих панел остеопороза, половината изследвания съм ги правила.
https://www.synevo.bg/preventsiya-na-osteoporoza-2/
Железен панел не открих.

Удачно ли е да се изследват по време на приема на витамини Д, В12, фолиева, В6?
Хайде да не ми вкарваш думи в устата, ако обичаш!

Не знам за какви доказателства в анонимен форум говориш? Лична карта и диплома ли видя на човека? Не ми отговаряй. Ясни са ми отговорите на въпросите.

# 343
  • София
Това е пакета Остеопороза за т.н. Железен панел, ползвам този, Анемия
Пакетът включва:
ПКК/ c ДКК/
Морфология на еритроцити
СУЕ
Желязо
ЖСК
ФЕРИТИН
Фолиева киселина
Витамин B12

Ми аз съм изследвала…
Защо да не може да се приема В12?
Желязо приемаш сутрин - а вечер, с 12 часа интервал, В12... или обратно.
Приемай по-ниски дози В12, защото по-високите могат да попречат на усвояването на Желязо.
Ако все пак нивата на Желязото са много ниски, приемаш първо желязо и след като малко се нормализират нивата - включваш и прием на В12. Желязото тълкуваш от т.н. Железен панел, защото, само желязо не е показателно, не се използват за диагностика.
При висок Хомоцистеин приемаш В12, ФК и В6 ... ако не помогнат, включваш и други витамини от група В.
Обикновено, това е достатъчно.
Защото до колкото знам приема на Б12 намаля този на желязото.
Иначе визирам желязодефицитна анемия, изследвани са всички изброени показатели. В край на сметка успях да вдигна вече желязото и тепърва ще започвам прием на Б12, но за хомоцистеина чета и чувам различни неща. Надявам се при прием на Б витамините да се понижи вече.

# 344
Minnie.Mouse, защо се припозна, че чак и такава реакция? Беше риторичен въпрос и, че аз не се съмнявам в професионализма му, независимо, че не го познавам. Мислиш ли, че съфорумка случайно попита LionKing дали е лекар? Говорех по принцип за всички, които не са се ориентирали в конкрекитаката на обясненията. Съгласна съм, че в анонимен форум, всеки може да се представя за това, което не е. Но обикновено един специалист в дадена област, си личи по изказа. Употребява специфични за материята понятия, знания, които не са масово популярни и употребявани. Винаги ще различиш човек, работещ в областта на медицината, юрист, икономист, инженер и т.н. Дори в анонимен форум ще ги различиш, специалистът не може да избяга от стилистиката на професията си, колкото и да опитва да сведе до минимум професионалната терминология.
А и той, точно на теб ти обясни защо не може да се включи в раздела Специалистите говорят.
Нима имаш нещо против, че помага със знаията си в такива теми, та скачаш така?

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 20:22 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт