Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...7

• 31 641
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
  • София
То като цяло е добре да се пуснат изследвания, за да се види с какво точно трябва да се навакса в случая освен витамин Д.

# 571
Така е, съгласна. Без изследвания, не почвам да пия добавки.

# 572
  • Пловдив
Обърни внимание и на магнезият ,защото и  неговият недостиг причинява такава симптоматика.

# 573
Това щях да пиша и аз за магнезия, много народ е в дефицит и на него.
А Милгама Н това че е по рецепта не ви ли навежда на мисълта ме има в нея неща дето не бива да се вземат гьотере...

# 574
А Милгама Н това че е по рецепта не ви ли навежда на мисълта ме има в нея неща дето не бива да се вземат гьотере...

Кои са тези неща? Аз в състава виждам само B1, B6 и B12. Тия витамини съм ги приемала с месеци, в метилирани форми и в някакви огромни дози (просто са такива в препаратите, които съм приемала, не че умишлено съм търсила подобен ефект). Съмнява ме "Милгамма"-та да има дори 1/5 от потенцията на споменатите от мен добавки. На мен ми се струва безполезна, като продукт.
Иначе, почти всичко е с рецепта - презастраховат се просто, нищо повече.

# 575
  • София
Ми не искат рецепта… Аз като гледам за много неща пак помна да не се иска

# 576
Това не е за хвалене... Айде, милгамата е "прости витамини", при това водноразтворими макар че и това не ги прави автоматично безобидни, но ако се прави масово и за лекарства не е хич добре работата.

# 577
  • София
Аз не съм казала, че се хваля 😁🙄Казвам какво се случва по аптеките и какво наблюдавам.
Все пак е редно да се пускат малко разширени изследвания дори и за магнезий. Със сигурност има доста по-добри добавки и лекарства от Милгама.

# 578
То точно с магнезия е куцо, понеже той в серум винаги е в норма. Поне аз не съм нито видяла, нито чула някой да е бил извън нормите, че дори и близо до границите. Да не говорим че ако това се случи, този човек ще е толкова закъсал, че ще му е сетна грижа да се чуди тук, той трябва  много зле да е. Просто нивата в кръвта се поддържат в тесни граници, дори ако за сметка на това в тъкани и органи остава по-малко от нужното.
И действат малко емпирично там. Вероятността да има човек нужда от повече магнезий на днешно време като че ли е по-голяма от вероятността да няма хич нужда. Ако приемаш и се подобриш - ясна работата. Ако предобриш, ще повисиш повечко в тоалетната преди да успееш да се презобиш много сериозно.
За другите минерали повече може откъм тестване, но с него е така.
За Милгама съм съгласна че не е цвете откъм форми, но е популярен препарат от много години и го предписват и приемат доста.

# 579
Здравейте,
Моят витамин Д е с резултат 8.5 ,при долна граница 20 !!!! т.е.в латентен дефицит съм
Личният ми лекар твърди,че било нормално ,и че било зима ,и всеки има недостиг.Хубаво ,но аз съм под минимума ...както и да е .. Все пак той  добави ,да си приемат по 5 капки на ден за  месец - Вигантол .Не е ли малко това според вас ? Нещата ,които изпитвам са леки боцкания и потрепвания по крайниците  и ръцете,боцкания в областа на гушата .Лекарят казва ,че не било от недостига на витамина ,а от нещо друго.Мисля ,да се насоча към милгама Н за тези неща ,в случай че не са следствие от дефицита.Но никой не може да ми каже ...Стигнахме до тук ,да пишем по форуми ,като не получаваме компетентност от страна на джипитата .
Донякъде е прав личният лекар да не се притеснява, защото една ниска стойност не е проблем без симптоми (ако нивата да паратхормона и калция са ок де) или поне да сте рискова група - планирана бременност, възраст преди и по време на менопауза, по-тъмен тен на кожата , предишна история за тежки фрактури. 5 капки вигантол на ден са повече от достатъчни бързо да наваксате.  Милгамма Н може да се пие само месец ,максимум два  поради голямото количество Б6 ,който има склонност да натрупва и да прави проблеми после. По добре да се насочите към обикновена Милгама , особено ако не сте правили изследвания. Какъв точно проблем имате с тези бочкания ?

# 580
  • Пловдив

Да отбележа за портокола- вече не е нужна рецепта за Милгама Н . Както и за Магнерот. Извадени са от списъка " по лекарско предписание". Така че ако не искат рецепта в аптеките за тях ,не е нещо нередно.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 10:07 от meg_n

# 581
Я, това е скорошно явно, последно и двете ги гледах с рецепта че бяха.
Извинявам се ако съм подвела някого в такъв случай.
За милгамата пак не ми звучи добре тази да се взема как да е, де. Спомена се вече защо, но и не са най-добрите варианти на витамините по принцип, има какво друго да си вземе човек.
Магнерот така или иначе предимно го даваха всякак, той в повечето аптеки дори не стоеше прибран в шкаф а изложен на открит рафт при другите без рецепта.

# 582
Само не знам витамини група Б на нивата на витамин Д

# 583
Да се отчета.
Декември месец вит. Д  ми беше 14 nmol/l ( 80-200) = 5,6 ng/ml. Приемах по 6 капки вигантол дневно ( 3000 единици).
Днес изследвах в същата лаборатория и е 80 nmol/l ( 80-200) = 32 ng/ml.
Това направо си е огромна разлика.
Не съм пила само вчера, както ми каза ендокриноложката. Като отида при нея, ще видим дали ще остана на същата доза от 6 капки вигантол.

# 584
Здравейте, изписан ми е Солигамма 20000,но не го намирам никъде. Дали имате идея да е наличен в някоя верига аптеки?

Общи условия

Активация на акаунт