Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 89

• 25 043
  • 735
  •   1
Отговори
# 555
  • Телиш/Плевен
Ние обмисляме дали да не вземем за първите 18 месеца пакет от Вита, защото сме точно зад нея. Обаче си чудя дали все пак не трябва да има личен лекар. Дали някой е запознат?
Да, трябва, заради ваксините.

"Имунизациите по Имунизационния календар на РБългария се извършват само от общопрактикуващия (личния) лекар на детето, независимо че по програма „Детско здравеопазване“ може да го наблюдава педиатър."
Източник

# 556
KPP, аз на твое място бих записала детето и при ЛЛ, най-малкото направления да ви дава, ако се наложи. Много е сложно в София с педиатрите, аз едвам намерих, и то ОПЛ, но доктора е млад и вижданията му се различават от тези на "старата школа" което пък мен ме кефи, та не се впрягам много, че не е И педиатър.

# 557
Ние обмисляме дали да не вземем за първите 18 месеца пакет от Вита, защото сме точно зад нея. Обаче си чудя дали все пак не трябва да има личен лекар. Дали някой е запознат?
Трябва да има Лл, но трябва да се договорите с него, ако ще си правите ваксините във Вита, да Ви ги подсигурява ( някои от тях трябва) и той само да ги вписва. Във Вита ги вписват до НЗИС иначе. Просто някои ЛЛ се цупят.

# 558
Момичета, от коя Г.С. ви посъветваха че е безопасно да се прави секс? До колкото знам задължително с кондом дори при сигурен моногамен партньор, но съблюдавате ли някакви ограничения примерно след края на 1 триместър?

# 559
Момичета, от коя Г.С. ви посъветваха че е безопасно да се прави секс? До колкото знам задължително с кондом дори при сигурен моногамен партньор, но съблюдавате ли някакви ограничения примерно след края на 1 триместър?
Аз бях в 7ма седмица, когато ми беше втория преглед и попитах АГ, тя каза, че е ок стига да нямам болки. Ако имам леки болки но шпа. Не ми е казвала нищо друго. Със сигурност трябва да е по-лек секса, не супер бурен 😀. Но за всеки случай си питай за теб. Всяка бременност е различна.
Аз правих малко след като разбрах за бременността, но от там нататък не сме, защото още не се чувствам добре.

# 560
При безпроблемна бременност, не би следвало да е проблем половият акт.
Аз изкарах моята бременност без болки и без кьорава контракция кажи речи до края. Друг е въпроса, че въобще нямах желание до към 6 месец 😃

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 23:48 от Onirique

# 561
Благодаря за информацията, момичета! И аз сега проверих. Лошото е, че с тези ЛЛ е ужасно в София... но имаме уж два варианта за момента, които пак не са сигурни.

А дали е възможно, ако си вземем пакет във Вита, там да правят ваксините и те например да се организират с ЛЛ или трябва да ходим при ЛЛ? И дали имате отзиви за пакета във Вита и като цяло педиатрите. Две наши близки семейства са много доволни, но искам да чуя и ваши мнения Simple Smile

Ако се налагат спешни прегреди, след 19:30-20 часа, вие къде водите? В Токуда виждам, че има спешен детски кабинет, другият вече знам, че е в Пирогов

# 562
Личните лекари работят с медицински центрове с 24-часово обслужване, така че това е единият вариант ( такива са Лора, Гален, ...).
Има няколко частни детски заведения - 1ДКК, Здравето, там обаче е частно и се плаща доста солено за след работно време.

Пирогов, Александровска, Иван Митев, Инфекциозна имат денонощни приемни кабинети, но там вече е за сериозни случаи.

Личен лекар трябва според мен не само за ваксините, а и за всичките бележки и документи, които после се искат в ясла/градина. Реално на нас най-голямата ни нужда от педиатър беше точно в периода 2-5 г, когато са през седмица болни децата.

# 563
Всякакви документи се издават във Вита, болнични, медицински бележки и прочее. Просто лекарите там не са със статут на ЛЛ. Има някои, които се записват при ЛЛ и никога не го посещават. Просто има ваксини, които не се подсигуряват(назалната например и трябва да Ви я изпише личния).
Лекарите във Вита също попълват и здравната книжка на детето с направените ваксини, издават се и лична карта за градини и прочее. Те се изпращат данните за ваксините до НЗИС, въпроса е май, че и личния трябва да си води някакви отчети. Другите ваксини по имунизационен календар си ги има във Вита.

# 564
КПП, ако имате някакави варианти за ЛЛ, не пропускайте да го запишете детето - с всяка година стават все по-зле нещата. Ние буквално "на магия" открихме такъв, който да се съгласи да вземе малката, а в края на миналата година преустанови практиката си в България и емигрира с цялото семейство. Пак с негова препоръка, с прехвърлихме към друг ЛЛ, който също каза, че след нас, повече никой няма да запише.
Освен месечните посещения и ваксини, дават направления за ортопед, коремни органи, кръв и урина и т.н., които се водят профилактични и се покриват от НЗОК.

Поликлиника България също имат пакети за бебета и деца. Също при извънредни ситуации, приемат за прегледи. При нужда бих се насочила към Токуда, към тях и към Болница Здравето - там са ми казвали, че имат дежурен педиатър.

# 565
Здравейте! Препоръчаха ми тази тема да си задам въпроса. Накратко, бременна съм и ми е много лошо, през повечето време ми се гади, почти всичко ми оставя гаден вкус в устата (дори и водата) и не мога да ям почти нищо. Та въпроса ми е, вие как облекчавахте тези симптоми? Изобщо има ли начин да се облекчат? Благодаря предварително.

# 566
Смоук, да и аз така мисля вече. Ще си го запишем, пък ако ходим, ходим. Въпросът е да има някой.

И аз май мисля, че Токуда е един от най-добрите варианти за спешни прегледи, след 20 часа. Записвам си и поликлиниката и болница здравето.

Ева и аз бях така. Общо взето - спасение няма Grin Колкото по-лесно го приемеш, толкова по-добре. Ако повръщаш по много, вече е друг въпрос и трябва да се консултираш с АГ, за да ти изпишат деган или нещо друго, но ако е само гадене - това е положението, както казва баба ми.

При мен много помагаше газирана вода и се хранех с каквото усещах, че няма да ми се гади или да повърна. Основно супи и препечен хляб. Всичко приключи при мен в 4ти месец, така че ако си ранна бременност, стискай зъби, ще мине.

# 567
Ева, на мен нищо не ми помагаше. Първите три месеца изкарах само на солети и айрян. Дори от миризмата на храна ми се гадеше. Постепенно като влезнах в 4ти месец нещата започнаха да се нормализират. Иначе пробвах всичко - газирана вода, джинджифилова вода, Фанта, близалки, бонбони

# 568
Общо взето с недразнеща храна и напитки, по малко и на често. Вода и аз не мога да пия много много, започнахме да взимаме компоти. С айран и портокалов сок трябва да се внимава особено на празен стомах.
Ако повръщаш многократно през целия ден и наистина не задържаш нищо е за лекар.
Ние започнахме с Антиметил и Вомитус хил свещички ( не ми облекчи и отидох в болницата). Тогава ми позволяваха само солети, препечена филийка, обикновени бисквити.
Малко по малко вкарах сварен картоф без подправки и масло, може с малко сол.
Общо взето пробвах много неща, сега пак вкарвам леко нормална храна, но имам обеца на ухото, да ям малки количества.
Пробвай различни неща, на мен от газирана вода ми се гади по принцип, смучещи таблетки не мога да приемам.
Близалките ми помогнаха до момента, в който не образувах твърде много слюнка и започнах да повръщам от това. Следващите дни повръщах само слюнка, следователно в една кофа изхвърлях образувалата се слюнка в устата ми.
До леглото си имам обикновени брускети или солети и от време на време си прихапвам ( ако огладнея пак ми става лошо).
Толкова съм гладна вече.. искам да минава това гадно състояние.. направила съм си списък в главата като се оправя какво ще ям🤣
Добре, че взех дълъг болничен, аз си представях как излизам от болницата и тръгвам на работа 😟 от както съм излязла от болницата имам точно един ден, в който бях жизнена. После всичко се върна и умората и гаденето.
Другото, което правя е след хранене или след пиене на лекарство ( антибиотик или фолиева или каквото и да трябва), лягам да почивам. Ако мога да заспя, заспивам, по този начин не ми се гади чак толкова. Гледам да почивам колкото мога повече.

# 569
Здравейте! Препоръчаха ми тази тема да си задам въпроса. Накратко, бременна съм и ми е много лошо, през повечето време ми се гади, почти всичко ми оставя гаден вкус в устата (дори и водата) и не мога да ям почти нищо. Та въпроса ми е, вие как облекчавахте тези симптоми? Изобщо има ли начин да се облекчат? Благодаря предварително.

На мен ми беше лошо през цялата бременност. Водата ми беше гнусна, но изворната вода на девин ми харесваше и само от нея пиех. За гаденето единствено малко ми помагаше газираната вода на девин (зеленото шише). Мъжът ми я купуваше даже на стекове. В началото можех да ям само кюфтета, кебапчета и картофи. Всеки ден на обяд на работа само това ядях. Странно, но и кфс, хезбургер и подобните много ми понасяха (иначе почти нищо не можех да ям). Не казвам, че е полезно даже обратното, но просто това ми понасяше.

Общи условия

Активация на акаунт