За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

• 21 732
  • 448
  •   1
Отговори
# 105
Много благодаря! Аз много люто не обичам, но щом е сладко-лютив ще го опитам. Ще купя рибки и сигурно няма да сложа чесън.
Шишета нямам ще го затворя в малки бурканчета. След отвяряне каква трайност има, в хладилник ли трябва да съхранявам?

# 106
  • Русе
Без всички продукти няма да бъде същата рецепта. До 6 месеца издържа в шкаф, ако добавиш количеството лимонтузу по рецептата. Бях забравил една малка бутилка и след толкова време я открих. Беше си съвсем нормален.
За две седмици изчезва соса в къщи. След отваряне го сложи в хладилник.

# 107
Нищо друго няма да променям. Не обичам и не ям много чесън и затова го махам от рецептите. А какво вино да взема? Другата седмица ще го правя или като купя виното.

Снощи ги направих тези домати. Жълтите са черита, червените са обикновени по рецептата за черита. Във фурната ги пекох и после горещи напълних бурканчета и обърнах с капачката надолу. Трябваше да се заварят за капачка 15 мин обаче стана късно и не ми се занимаваше вече. Днес ще правя още сигурно пак ще станат 2-3 бурканчета.
Та питането ми е- достатъчно ли е така само с обръщане или задължително трябва да ги сваря? Ако днес сваря снощните с новите ще им стане ли нещо?

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 17:35 от Morkovelka99

# 108
ако си напълнила сместа вряла в бурканчетата, нищо им няма - ще се вакумират и издържат. Ако обаче е била само топла, по-добре стерилизирай, може да събереш вчерашните и днешните наведнъж.

# 109
  • Русе
Скрит текст:
Нищо друго няма да променям. Не обичам и не ям много чесън и затова го махам от рецептите. А какво вино да взема? Другата седмица ще го правя или като купя виното.

Снощи ги направих тези домати. Жълтите са черита, червените са обикновени по рецептата за черита. Във фурната ги пекох и после горещи напълних бурканчета и обърнах с капачката надолу. Трябваше да се заварят за капачка 15 мин обаче стана късно и не ми се занимаваше вече. Днес ще правя още сигурно пак ще станат 2-3 бурканчета.
Та питането ми е- достатъчно ли е така само с обръщане или задължително трябва да ги сваря? Ако днес сваря снощните с новите ще им стане ли нещо?

За червеното вино, обикновено ползвам Мерло, че винаги имам под ръка.
Бурканите с доматите по добре ги стерилизирай. Сигурно не са били толкова горещи като си ги затваряла.

# 110
Направо от фурната вряли ги напълних, затворих и обърнах. Щом може и днес да ги стерилизам, ще ги сваря по-късно всички.
Много ви благодаря!

За виното питах, защото знам, че евтините вина не са много хубави, но ги използват за готвене. Някои пък твърдят, че и за готвене не стават, разваляли храната. Нямам навик да ползвам вино като готвя, а червено пия много рядко пия. Записвам си, ще купя и ще опитам и соса.

# 111
Сиропа от смокини.
Не съм особено впечатлена от него. Не мога да кажа, че е много хубав и харесва ми.
Снощи направих няколко бурканчета пукани рибки и чорбаджийски чушки

Соса на Пейч

Май го направих на сладко 😆, а не на сироп. Следващия път няма да го варя много. Сега май прекалих. Много ми допадна, малко опитах и е много приятен. Сложих и 10 чорбаджийски чушки и 2 скилидки чесън само.

# 112
  • Sofia
Виждам, че има вече сини сливи, но цена от 4 лв не е ли много висока?

# 113
Добър ден, най-накрая намерих темата за консервирането..
1) за сосът по Тайландски кориандъра с нещо замествате ли го, че аз не съм виждала скоро по пазарите, а нямам собствено производство
2) пуканите рибки на Морковелка по коя рецепта са?
3) какъв оцет ползвате ТАЗИ година, защото на Веда тази година оцветява та се не трае, краставичките ми имат антиапетитен вид, Направих 6 буркана и ще се наложи да ги ползвам само за тип Руска салата

# 114
Морковелка, и аз ще правя лютивия сос на Пейч и се чудя колко люти чушки да сложа. Купих снощи , но са шипки , а те са лютички. Може и Пейч да каже , то е много относително , но все пак не мога да ям прекалено люто.

# 115
Миналата година ми донесоха зелени круши, които седяха един месец и не узряха. Нарязах ги и ги направих на ароматен оцет.
На три килограма круши сложих 400 гр захар. Покрих с приблизително 2,5 литра вода, горе долу толкова готов оцет получих. Отлях директно в бутилки, без да цедя фино, за да имам естествено мътен оцет.

# 116
Виждам, че има вече сини сливи, но цена от 4 лв не е ли много висока?
Всички плодове са скъпи тази година. Измръзнаха дръвчетата.

# 117
Ако ще правиш, прави. Ягодите като бяха 4 лева, чаках да поевтинеят, за сладко взех от 6, а като отидох да взема за компот бяха 8.

# 118
  • Русе
Скрит текст:
Морковелка, и аз ще правя лютивия сос на Пейч и се чудя колко люти чушки да сложа. Купих снощи , но са шипки , а те са лютички. Може и Пейч да каже , то е много относително , но все пак не мога да ям прекалено люто.

Това са чушките използвани в рецептата. Лютички са.

Навсякъде се продава сух кориандър. В краен случай го заменете със сух магданоз.

# 119
От мен две бурканчета сладко. От манго и горски плодове.

Общи условия

Активация на акаунт