За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

  • 14 010
  • 304
  •   3
Отговори
# 225
  • Мнения: 539
Тази година реших да сложа печен белен пипер в буркани със стерилизация.Търся изпитана рецепта?!

# 226
  • Мнения: 1 595
Чак пък рецепта.Като го обелиш го посоли и остави да се изцеди добре.Нареждаш в буркани(някои слагат и аспирин ),запечатваш и заваряваш.

# 227
  • Мнения: 23 320
Аз слагам един аспирин отгоре. Когато отворя го махам, не се разлага. За по-сигурно и за по-малко варене, да не преварявам ,че  го правя. Постепенно намалявам минутите и няма проблем, с годините искам да кажа и  за всичко. Пиперът  е по-особен за бомбаж, та за това, скъпо е да рискувам, пари ,труд.
 В граха - също 2 аспирина на буркан омния.
 Но всеки е за себе си. Някои не понасят аспирин.

# 228
  • Мнения: 7 180
По колко време варите червените чушки?

# 229
  • Мнения: 23 320
Нормално време като компот варя, при условие с аспирин.
 Правя е  за пълнене, бланширам да омекнат и  се събират в буркан, престояват за тази цел   от вечер до сутрин  в съд и 2  аспирина, те си пускат  течност. Изплуват като леки чушките, за това затискам.

# 230
  • Мнения: 4 562
Здравейте!
Влизам в темата с малко страничен въпрос, дано ми дадете насоки.
Как използвате вакумираща машина при консервирането на зимнина.
Ние имаме село, произвеждаме си много зарзавати и правя стандартната зимнина/заготовки в буркани или във фризера.
Тази година синът ми отива да учи в друг град. Замислих се, как ще е по-удобно да транспортира и употребява домашните благинки. В квартирата има хладилник и фризер. Нямам вакумираща машинка, но не е проблем да си купя и да я вкарам в употреба, стига да е годна за работа в тази насока.
Дайте идеи, моля!

# 231
  • София
  • Мнения: 18 298
Може да вакумираш печени чушки и студента да си вземе.
Виждала съм да вакумират и домашни луканки и филета.

# 232
  • Мнения: 5 411
Аз си купих тази седмица вакум машина. И аз щях да ви питам как да направя няколко тиквички, вакумирани си мисля, че по-малко място ще заемат. Първо да ги замразя на кубчета и тогава да ги вакумирам или директно да си напълня пакетите вакумирам и прибирам във фризера.
Имам само 3 чекмеджета фризер, имам няколко пакета замразен спанак от пролетта и заема повечето място затова си помислих, че с вакум машина ще се спестява място.

# 233
  • Мнения: 447
Здравейте! Извинете ме за нахлуването в темата с малко страничен въпрос, но ми се струва доста вероятно вие да сте наясно. Някой да знае как мога да затварям в буркани готови приготвени манджички и супички? Обяснявам защо: не мога да кажа, че готвенето ми е от най-любимите неща, а имам две малки деца и живея в чужбина. Нямаме детска кухня или нещо подобно, вариантите ми са или аз да им готвя или да ядат купешко. На всичко отгоре аз съм безумно злояда, така че голям процент от нещата които ще им готвя са само за тях. Ако имам вариант да сготвя нещо в повече порции (и без това все по много ми излиза готвенето) и да запечатам в буркани, ще мога да им предлагам разнообразна домашна готвена храна без непрекъснатата разправия. Благодаря предварително и отново се извинявам за нахлуването!

# 234
  • София
  • Мнения: 1 263
Аз така отгледах моите само с домашна храна. Готвех понякога 3-4 яденета в един ден, слагах в бурканчета и ги прибирах във фризера. Така + пресни супи, салати, таратор, картофено пюре изкарвах по седмица с разнообразна храна и веднъж - два пъти готвене на седмица и винаги имах нещо.

# 235
  • Мнения: 23 320
Аз не харесвам готвени и замразени храни с картофи и ориз. Ако остане за пълнени чушки замразявам сурово, после размразявам плънка ,пълня  и варя прясно. Иначе можеш да стерилизираш всичко, както пишеш е за кратко ,не за месеци. Защото тогава ми е старо.
 И моите завършиха образование с буркани, помагаха си, готвех по много ястия  и консервирах, пари не стигат. Като свършат бурканите - на стол.
 Виж и други мнения.

# 236
  • Мнения: 4 906
Бурканите чисти, подгряти (може в микровълнова) , храната налята гореща  в бурканите. Здраво завъртане на капачката и обръщане до изстиване. После - в хладилник.

# 237
  • Мнения: 1 711
За до месец, може да насипвате храната вряла, в чисти сухи буркани за по едно ядене. Затваряте добре с капачка и обръщате на капачката. Когато изстине, ако капачката е хлътнала всичко е наред и прибирате на хладно, в хладилник, мазе, килер.
Пп Шарлот, писали сме  едновременно.

# 238
  • Мнения: 1 595
Относно вакумирането-малко е спорно дали ще заемат по-малко място.Когато нещо се вакумира с неопределена форма после трудно се подрежда без място помежду пакетите.
Храна редовно замразявам във фризер в кутии,като избягвам единствено картофи.В буркани не бих рискувала.

# 239
  • Мнения: 5 411
Сега режа една тиквичка на кубчета и ще ги сложа да замръзнат. После ще ги вакумирам и ще видя много ли ще са обемни. Спанака е в пакети с цип и доста место заемат.

Общи условия

Активация на акаунт