За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

  • 14 205
  • 305
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 5 415
Аз ще направя много малко от нея. Само няколко малки бурканчета колкото да видя пак ненужно превъзхождана ли е.
Затова мисля да сложа само базови зеленчуци, които отиват почти на всичко. Ще я ползвам за супички, ориз, червена леща/боб.
Иначе и жените това обсъждаха във фейсбук, че слагат от нея и накрая, ако е безсолно накрая слагат сол.
Гледах и Звездев в Ютюб и той има 2 рецепти за нея и той сложи много сол. Жената от фейсбук и тя 1 килограм. Гледах в Ютюб и още една жена тя показа 2 начина, единият го направи под формата на бурканчета и в тях не сложи сол, а другото затвори, но солта май я сложи на вкус.

# 211
  • София
  • Мнения: 2 414
В къщи се харесва кьопоолу, което е готово. Правя го малко на око,  патладжан и шарен пипер 2:1, накрая добавям доматено пюре на вкус, сол, черен пипер и магданоз. Заливам с препържено олио, но малко. Стерилизирам около 20 юин. Като го отворя, добавям още малко зехтин, чесън и пресен магданоз.

# 212
  • Мнения: 5 412
Аз без моята домашна подправка не мога, но съм я нагодила за моя начин на готвене т.е. базови продукти, които ползвам за всяка манджа тип супа, яхния, мусака, сарми и т.н. Приготвям я от смлени чушки и моркови в машинката за месо, добавям сок от смлени домати , нарязан магданоз и сол, малко повече от обичайното усещане за солено. Затварям в малки бурканчета.
Печен патладжан запечатвам смлян и осолен на вкус. Зимата добавяме чесън, магданоз и майонеза.
Днес пекох  червени чушки и патладжан, смлях ги и добавих сол на вкус. При отваряне добавяме чесън, магданоз, оцет, олио/зехтин.
Всичко това заварявам по 20 минути и никога не съм имала проблем.

# 213
  • Мнения: 20 895
Благодаря Пейч!
Беше ми интересно дали си пробвал нещо от типа на соса, дренки с разни подправки. Гледам, че слагат кориандър, копър и др.

Интересен е този сос. Ще се пробва.
Харесвам грузинското Ткемали и в двата варианта-сини сливи или джанки.
Благодаря за споделянето🌼
Тази година имах много малко сливи в градината, и направих само малко сладко, и този сос:
https://receptitenaradev.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%8 … 2%D0%B8%D0%B4_755

А исках да пробвам тази рецепта за Ткемали:
https://m.youtube.com/watch?v=byLitcS5J3I

Тази също е интересна, със Хмели сунели, но ще я пробвам по нататък:
https://recepti.gotvach.bg/r-278118-%D0%A1%D0%BE%D1%81_%D0%BE%D1 … D0%B0%D0%BD%D0%B8

А ти коя рецепта за Ткемали ползваш, и на какво го слагаш?

Много отдавна правех универсалната подправка, но то тогава и нямаше почти нищо по магазините, та я ползвах няколко години и спрях. Не ми харесва особено.
На патладжаните в буркани тази година, освен сол сложих и по лъжица оцет. Четох, че трябва да има някаква киселина в съдържанието, за по-добро консервиране.

# 214
  • Мнения: 5 802


А ти коя рецепта за Ткемали ползваш, и на какво го слагаш?
На Иван Катцаров
Скрит текст:
ГРУЗИНСКИ СОС "ТКЕМАЛИ"
_______________________________
Това е еквивалент на кетчупа при грузинците. Не, че не ползват кетчуп в Грузия 🇬🇪 , но "ткемали" е традиционен продукт, с който гарнират печени и пържени меса, яхнии, зеленчуци, пържени или печени картофи и какво ли още не.

През декември миналата година обикалях Кавказките страни и си откраднах "малко" рецепти, с които обогатих менюто на нашето семейство.

Ткемали се приготвя с един вид сливи, който много наподобяват нашите червени джанки. На някои места в Грузия се прави и със сини сливи и това е рецептата, която представям днес. На пролет се приготвя зелено ткемали от неузрели, зелени сливи.

ПРОДУКТИ

• Джанки / Сини сливи - 1 кг
• Чесън - 4-5 скилидки
• Кориандър (семена) - 1 суп.лъж.
• Кориандър (пресен) - 1 връзка
• Копър (сух) - 1 чаена л.
• Естрагон (сух) - 1 чаена л.
• Черен пипер - 1 чаена л.
• Лют червен пипер - 1 чаена л.
• Захар - 2 суп.лъж.
• Сол - 1/2 суп.лъж.
• Вода - 300 мл
• Оцет - 4 суп.лъж.

ПРИГОТВЯНЕ

🔸Рецепта с джанки (неузрели или червени).

1️⃣ Джанките се измиват и се слагат в тенджера с водата да се варят.

2️⃣ Когато се сварят се намачкват и се претриват през гевгир, за да се хванат костилките и люспите.

3️⃣ След това пюрето се изварява с подправките.

🔸️ Рецепта със СИНИ сливи

1️⃣ Сливите се измиват и почистват от костилките.

2️⃣ Сливите се мелят с месомелачка / блендер.

3️⃣ Сливите се слагат в тенджера, добавя се водата и се включва на среден по сила огън.

4️⃣ Чесънът минава през преса и се добавя към сливите заедно с: кориандър на прах, черен пипер, копър, естрагон, лют червен пипер, сол. Бърка се непрекъснато.

5️⃣ След като се вари 20 мин се добавят оцет, разбърква се, изчаква се 2-3 минути да се изпари острата миризма и се добавя захар.

6️⃣ Вари се още 2-3 минути, опитва се на вкус и се балансират вкусовете при нужда.

7️⃣ Сваля се от огъня (консистенцията е подобна на гъстотата на кетчуп) и се добавя връзка пресен кориандър нарязана на ситно. Разбърква се и с горещата смес се пълнят бурканчета, който се стерилизират за капак. Изваряват се 10 минути след завиране на водата.

🔹️ От дадените количества се получават 4 бутилки от по 250 мл.

👉 ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ

Съвсем леко съм модифицирал рецептата и  освен изброените подправки по-горе добавям много малко (1 кафена лъжичка) кимион и 1 каф.лъж. ПУШЕН червен пипер, с който се получава по-богат аромат според мен. Приготвял съм ткемали и с червено вино за сметка на водата и слагам 150 мл вода и 150 мл вино. Уникален вкус, с който може да поглезите себе си и да провокирате гостите си.

# 215
  • Мнения: 20 895
А, да, спомням си, че я гледах, даже взаимствах и виното и пушения пипер от него, та сложих в сливовият сос. Пропуснала съм да я запаметя. 👍
Ти само за месо ли го ползваш?
Аз установих, че с такъв сос става страхотна марината.

# 216
  • Мнения: 5 802
Само като добавка към ястия. Не го ползвам за мариноване.

# 217
  • Мнения: 5 415
С тези сосчета само ме зарибявате 😆.
Аз не че обичам, но ми се струват интересни и мога да пробвам.
Дренки няма от къде на намеря, но този със сините сливи, ако не забравя ще го пробвам.

    # 218
    • Мнения: 9 459
    Ето и от мен сладко кисел сос със сини сливи
    https://pep-4o.blogspot.com/2012/08/blog-post_7.html?m=0

    # 219
    • Мнения: 5 415
    Пепчо, супер твоят сигурно ще направя, че е простичък. Само дано не забравя.
    Не знам за какво ще ги използвам, но ми се струват лесни и мога да направя 1-2 дози за проба.

    # 220
    • Мнения: 9 459
    на сухи, печени меса и на сирена ми върви на мен. Но тази година няма да правя.
    До тук съм направила доматения сос, пукани сладко кисели люти чушлета, домати консерва, стерилизираните краставички, оряховската разядка - лютия сос за месо и доматения сок изварен за лютеницата ми е готов. Компоти малко  за човеците, ние вече не ядем.Сладко кисел сос имам от миналата година, тази ще се щадя Simple Smile Остават ми лютеницата, маринованите 100 чушки и малко универсална подправка, че често оставам и без моркови в къщи, много ми е удобна най-вече за супи, каквито правя 2 пъти в десетдневката.

    # 221
    • Русе
    • Мнения: 6 156
    Сладко от сини сливи

    # 222
    • Мнения: 20 895
    Направих няколко бурканчета сос от дренки, и мариновани дренки, пък да видим какво ще излезе:

    # 223
    • Мнения: 5 802
    "Сладко" от смокини за пораснали Прилича на чътни, но не е. Рецептата е на Salted Lemons.
    https://www.facebook.com/share/p/17Ewum5h5n/




    Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 17:09 от niljaniljo

    # 224
    • Мнения: 1 929
    Искам да си направя кисело зеле, но никога не съм правила. Сложих експериментално 2 зелки във висока кофа с капак и залях с 3% солена вода. Добавих и малко царевица за пуканки, защото четох че се слага, а нямам друга. Сега освен да разбърквам водата нещо друго трябва ли да правя?

    Общи условия

    Активация на акаунт