За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

• 20 163
  • 433
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте!
Тази година за първи път ще правя кисело зеле и ме е страх да не се изложа. 😀
Купихме:
Зелки
1 коренче хрян
1 кочан царевица
1 дюля
2 ябълки
1 червено цвекло и синапено семе.
На места чета, че царевицата и хрянът се слагат, когато зелето е готово, а на други, че се слага всичко още в началото и сега се чудя кога да ги слагам. Също така някои казват, че червеното цвекло придава гаден вкус, а много обичаме цвекло и да не взема да прецакам зелето...
Ще се радвам да ми дадете насоки.
Благодаря отсега! 🙏

# 406
  • Русе
Бързата селска туршия е готова ца консумация

Скрит текст:
Здравейте!
Купихме:
Зелки
1 коренче хрян
1 кочан царевица
1 дюля
2 ябълки
На места чета, че царевицата и хрянът се слагат, когато зелето е готово, а на други, че се слага всичко още в началото и сега се чудя кога да ги слагам. Също така някои казват, че червеното цвекло придава гаден вкус, а много обичаме цвекло и да не взема да прецакам зелето...
Благодаря отсега! 🙏

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_18.html

# 407
Здравейте!
Купихме:
Зелки
1 коренче хрян
1 кочан царевица
1 дюля
2 ябълки
Благодаря отсега! 🙏
Ние слагаме всичко наведнъж,  запечатваме бидоните и отваряме след 40 дни -  без претакване. Много хора научихме така и няма провал.

# 408
Пейч, слагаш ли оцет на селската туршия? Обичам суровата туршия само със сол, но краставичките ми все се смиват.

# 409
  • Русе
Скрит текст:
Пейч, слагаш ли оцет на селската туршия? Обичам суровата туршия само със сол, но краставичките ми все се смиват.

Не. Сложих туршията на 28 октомври. Днес я пресякох с калиев сорбат и е готова.
https://ipeychev9.blogspot.com/2023/12/blog-post_45.html

# 410
Здравейте!
Купихме:
Зелки
1 коренче хрян
1 кочан царевица
1 дюля
2 ябълки
Благодаря отсега! 🙏
От цвеклото мирише на гадно. Аз не харсевам тази миризма и не слагам. Ако целта е да оцветите сока на зелето, то сложете малка червена зелка.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 07:45 от Fatalina

# 411
И аз съм на мнение ,че цвеклото - отделно.  Но на обща туршия не вярвам да е добро, овкуси си с оцет, сол и захар водата и запечатай, а за сигурно - с аспирин, на литър по два.

# 412

Имам следния проблем. Септември правих домашен кетчуп, като наливах горещ в стъклени шишенца и малки бурканчета, без стерилизация (така си беше по рецепта). Всичко, което съм наляла в шишенца е наред, но бурканчетата ми са мухлясали отгоре, въпреки че са овакумени (цъскат си при отваряне). Мога ли да спася част от количеството в бурканчетата? Ако обера горния пласт и го заваря отново, насипя в шишета и после стерилизирам дали ще е годно за консумация?

# 413
  • Русе
Скрит текст:

Имам следния проблем. Септември правих домашен кетчуп, като наливах горещ в стъклени шишенца и малки бурканчета, без стерилизация (така си беше по рецепта). Всичко, което съм наляла в шишенца е наред, но бурканчетата ми са мухлясали отгоре, въпреки че са овакумени (цъскат си при отваряне). Мога ли да спася част от количеството в бурканчетата? Ако обера горния пласт и го заваря отново, насипя в шишета и после стерилизирам дали ще е годно за консумация?

Ако не киселее, има шанс. Това, че имат гъбичка /мухъл/ отгоре, говори за наличието на въздух в бурканчетата.

# 414
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Затворени са топли и се е получил конденз. На консерви с вода не би оказало никакво влияние.

# 415
Добър вечер!Преди две седмици сложих зеле,като спазих пропорцията от 40 грама сол на литър вода.Преточвам го редовно, но като близна чорбата ми е много солена.Дали би станало по-малко солено,след като зелето стане готово или да долея малко вода?

# 416
  • Русе
Скрит текст:
Добър вечер!Преди две седмици сложих зеле,като спазих пропорцията от 40 грама сол на литър вода.Преточвам го редовно, но като близна чорбата ми е много солена.Дали би станало по-малко солено,след като зелето стане готово или да долея малко вода?

Морска сол или обикновена?

# 417
Морска сол

# 418
Да, при втасването надделява киселият вкус и саламурата спира да е много солена. Само внимавайте кога да спрете ферментацията. Топро е времето, моето вече се точи.

# 419
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_18.html

40 грама сол на 1 литър вода е стандартната пропорция.

Има два варианта - зелките да не са много плътно наредени в бидончето и да има повече вода. Оттам водата и да е по солена. Вторият вариант да не претакате с много течност, на дъното да остава солта. Предполагам, че сте я разтворили предварително.. На 70 л бидон с 25 кг зеле вътре, аз претакам по 20 л всеки път.

Общи условия

Активация на акаунт