За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

  • 20 163
  • 433
  •   1
Отговори
# 390
  • София
  • Мнения: 2 480
Предварително се извинявам, но не се сдържах... Толкова много консерванти и химия има в храната по магазините, моля ви, не слагайте и в домашно консервираната!
Аз лично правя или със сол, или с оцет и стерилизация.

# 391
  • Мнения: 7 586
Предварително се извинявам, но не се сдържах... Толкова много консерванти и химия има в храната по магазините, моля ви, не слагайте и в домашно консервираната!
Аз лично правя или със сол, или с оцет и стерилизация.
Ами със сол го правя, но не искам да ми става кисело и затова стопирам ферментацията веднага щом ми стане приятно на вкус. Киселото зеле няма кака да се прави с оцет или със стерлизация.

# 392
  • Мнения: 4 983
Аз лично правя или със сол, или с оцет и стерилизация.
Напълно съгласна за консервантите. Затова търсим най-безвредното и непроменящото вкуса. Туршия с млечнокисела ферментация не подлежи на стерилизиране, а в апартаментски условия е трудно съхранението на студено (не навсякъде има студени мазента). Няма как и да се прави ежеседмична доза туршия. Нужен е компромис. А като се отчете, че зарзаватът е купен, а не набран, няколко грама консервант не са от значение.

# 393
  • София
  • Мнения: 2 480
Киселото зеле го правя вече няколко години, по съвет на една възрастна дама с по-малко сол - 300-320 г/10 л вода (при рецепта 400 г/10 л вода). Докато е студено, хапваме и на салата, готвим. Като започне да се затопля и да хваща пелена, отделям за сарми, другото нарязвам и стерилизирам в буркани. Много го харесваме така, защото е умерено солено и готово за готвене.

# 394
  • Мнения: 4 983
Описаното е храна, полуфабрикат, но млечнокиселите бактерии са убити, а са особено ценни. Те не търпят термична обработка.

# 395
  • София
  • Мнения: 2 480
Да, знам. Точно затова пиша, че хапваме на салата, докато се стопли. Но така или иначе зелето основно го готвим.
Това е личното ми отношение към консервантите, не ангажирам никого с него. И не мога да избягам от тях. Просто написах, че поне в домашно приготвените неща се старая да ги избягвам.

# 396
  • Мнения: 20 940
Използвала съм калиев сорбат за стабилизиране на домашно вино, не намерихме промяна във вкуса. Има го в агро магазина, има също и есенции за ракия, мастика и др неща за домашен алкохол.
Мисля, че и в Кауфланд съм го виждала, но не съм съвсем сигурна.
Аз бих замразила киселото зеле, за готвене, вместо да го стерилизирам.

# 397
  • Мнения: 5 539
Ами жените пишеха, че като се остави водата няма трайност и се разваляла бързо, доматите в нея също намалявали трайността.
Някъде прочетох, че отгоре може да се сипе олио за трайност.

Тези дни ще правя туршия с фикса на д-р Йоткер, искам да питам след колко време става готова за ядене?
След 3-4 дни.
На моята подправка домат не слагам - не ми върви на всяка манджа/супа. Подправката издържа спокойна година без да съм я отцеждала.
А с вряла марината директно от котлона ли се заливат зеленчуците или се чака малко да се охлади? От описанието на опаковката това не ми става ясно.

Може и аз да отворя бурканчета и да им сипя отгоре сол. Имам чувството, че не е достатъчно солена, може и солта да ми е фалшива. Ще сготвя още веднъж и ще преценя.

# 398
  • Sofia
  • Мнения: 5 111
Бихте ли споделили как се пресича с лимон? Моля Ви не ползвайте натриев бензоат, майка ми имаше проблеми със стомаха преди години от него.

# 399
  • Мнения: 9 485
Ами жените пишеха, че като се остави водата няма трайност и се разваляла бързо, доматите в нея също намалявали трайността.
Някъде прочетох, че отгоре може да се сипе олио за трайност.

Тези дни ще правя туршия с фикса на д-р Йоткер, искам да питам след колко време става готова за ядене?
След 3-4 дни.
На моята подправка домат не слагам - не ми върви на всяка манджа/супа. Подправката издържа спокойна година без да съм я отцеждала.
А с вряла марината директно от котлона ли се заливат зеленчуците или се чака малко да се охлади? От описанието на опаковката това не ми става ясно
С вряла

# 400
  • Русе
  • Мнения: 6 291
Втора доза сладко от настъргани дюли

# 401
  • Мнения: 1 457
Здравейте! Моят опит с пресичането на зеле е с корен хрян. Като мине 20 дена мятам 2 корена нарязан на пръчици в бидона, не съм забелязала да променя вкуса си. Тази година нещо не намирам хрян по пазарите, а не ми се иска да взимам от големите вериги.

# 402
  • Мнения: 9 485
на нашия пазар намерихме, 30 лв му е за кг Simple Smile Естествено килограм е много, мъж ми взе ок 300г, но заради това, че няма, спекулират с цената му. Ако беше споменал предния ден, щях да му взема от веригата. Не че и на село няма хрян, но който не си е предвидил........

# 403
  • Русе
  • Мнения: 6 291
Скрит текст:
на нашия пазар намерихме, 30 лв му е за кг Simple Smile Естествено килограм е много, мъж ми взе ок 300г, но заради това, че няма, спекулират с цената му. Ако беше споменал предния ден, щях да му взема от веригата. Не че и на село няма хрян, но който не си е предвидил........

Взех си от Румъния преди 10 дни. За един голям корен, около 150 г платих 3 леи /1 лв. = 2,50 леи/.

# 404
  • Мнения: 4 094
Миналата седмица обикалях за хрян - в нашия град цената е между 18лв и 25лв/кг

Общи условия

Активация на акаунт