За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

  • 20 171
  • 433
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 20 940
Забравих да допълня, мм най-обича супата с крутони от синьо сирене или беконче 😎😄

# 376
  • Мнения: 7 586
Аз никога не съм яла супа от тиква. Всяка година като и дойде сезона си казвам, че ще опитам, но в главата ми това е сладък продук подходящ за десерти. Заради тази асоциация винаги се отказвам и си казвам, че няма да ми хареса на супа и вместо да я развалям и хвърлям по-добре да я изям печена.
Точно така и вкъщи пробвахме два пъти крем супа и беше грешка. С крутони, с настъргано овче сирене, с масло и т.н. и пак изобщо не се хареса от никой. Аз я ядох буквално насила. Сладни ми и това е. Пробай с малко количество, но има специфичен вкус и затова не се харесва от всеки. Няма да потретя.

# 377
  • Мнения: 4 094
Един от най-вкусните десерти, които съм яла е крем брюле с тиква. Heart Eyes
Иначе крем-супа, но си ям само аз. В салата не е лошо също - микс зелени салати, ядки някакви, запечено сирене и парченца тиква

# 378
  • Мнения: 5 539
Ще опитам тази година вече и аз крем супа от тиква, но ще си взема някоя зелена или не добре узряла. Ризото с тиква вече много хард ми идва 😀.

Направих най- накрая универсалната подправка

След малко ще я пълня в бурканчета, но ми се струва, че пусна много вода. Една жена беше написала, че хвърля водата, защото се разваляла бързо и сега се чудя кой да слушам. Някъде чета, че веднага я пълнят в буркани, а други чакат ден или няколко часа и това се чудя да чакам ли?

Рецептата ми е : 1 кг моркови, 500-600 гр червени чушки, 250 гр глава целина, 200 грама селъри, 280 гр пащърнак + още 200 гр ще сложа сега, 2 връзки магданоз и 300 грама сол.

Опитах малко повече ми бие вкуса на целината, очаквах да е отровно солена, но не е. За хора, който обичат много солено може и да им е точно на вкус.


Напълних я в бурканчета със соса още снощи. Напълнените бурканчета изглеждат много апетитни на живо. Надявам се да е вкусна, следващата седмица мисля да я пробвам с една леща.
 

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 14:09 от Morkovelka99

# 379
  • Мнения: 9 485
не изхвърлям водата, нали в нея са се отпуснали някакви аромати. Отгоре поръсвам фин пласт сол и така прибирам в шкаф в етажна стаичка, не в хладилник, или мазе.
Крем супата от тиква ми харесва, когато я правя с крема сирене, иначе доста ми сладни.

# 380
  • Мнения: 5 539
Ами жените пишеха, че като се остави водата няма трайност и се разваляла бързо, доматите в нея също намалявали трайността.
Някъде прочетох, че отгоре може да се сипе олио за трайност.

Тези дни ще правя туршия с фикса на д-р Йоткер, искам да питам след колко време става готова за ядене?

# 381
  • Мнения: 1 235
Аз пак за моята сурова туршия...опитвам, ок е, преточвам, но саламурата стои мътна. На около 10 дни е. Какво да правя?

# 382
  • Мнения: 4 983
Нормално е да е мътна. Още при разтваряне на морската сол водата помътнява. После зеленчуците пускат сокове - не може да е бистра. Ако хване пелена, обира се и се оставя на по-студено място.

# 383
  • Мнения: 7 586
Аз пак за моята сурова туршия...опитвам, ок е, преточвам, но саламурата стои мътна. На около 10 дни е. Какво да правя?
Ами щом са минали 10 дни може вече да я пресечеш с някакъв фикс. Аз ползвах този, който назад Пейч беше постнал

# 384
  • Мнения: 9 485
Ами жените пишеха, че като се остави водата няма трайност и се разваляла бързо, доматите в нея също намалявали трайността.
Някъде прочетох, че отгоре може да се сипе олио за трайност.

Тези дни ще правя туршия с фикса на д-р Йоткер, искам да питам след колко време става готова за ядене?
След 3-4 дни.
На моята подправка домат не слагам - не ми върви на всяка манджа/супа. Подправката издържа спокойна година без да съм я отцеждала.

# 385
  • Мнения: 4 983
А откъде се закупува калиевия сорбат? Има ли го в някоя от веригите супермаркети? Изобщо ли не променя вкуса?

# 386
  • Мнения: 7 586
А откъде се закупува калиевия сорбат? Има ли го в някоя от веригите супермаркети? Изобщо ли не променя вкуса?
Не усеситих да има промяна във вкуса за разлика от натриевия бензоат. Ами не съм го търсила по големите вериги, защото го намерих в един магазин плод и зеленчук, от който си пазарувам. Казаха ми, че може да се намери в магазини да селскостопански и градински семена и препарати, за продукти за винопроизводство и други от този вид. Натриевия бензоат го има в аптеките.

# 387
  • Мнения: 1 770
Калиев сорбат има в хоум макс и във всички магазини, включително онлайн, където се продават консунативи за вино. Използва се за консервант на виното, но променя вкуса му. Кисело зеле пресичам с лимони. Така ще направя и със куровата туршия гади година, просто защото е 2в1 със зелено. Сложих зелето и зарзавата за туршията подредих в мрежички, които сложих в бидона при зелето. Залях със саламура и претакам  всеки ден за сега.

# 388
  • Мнения: 7 586
Ами лимонът много даже променя вкусът на киселото зеле. Става отвратително кисело. Свъкърва ми така го присичаше и не се ядеше нито на салата, нито на сготвено. Купешкото по магазините и по пазарите и то така с лимон е пресечено. Страшен киселяк и нищо общо с вкусът на кисело зеле.

# 389
  • Мнения: 1 770
То зависи и колко лимон ще наблъскаш. Така го правя от 20-30г и зеле с променен вкус не съм имала, да не говорим, че всяка година ми е едно и също кисело и солено. Има аромат на лимон като отвориш бидона, но не и самото зеле.

Общи условия

Активация на акаунт