За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

• 21 723
  • 448
  •   1
Отговори
# 75
Ама с първите зелени ли се прави по принцип? Ако е така изпуснала съм отдавна влака. От нашите сигурно вече може да има и зрели. На едрата е имало няколко узрели, последно като бях при нашите, татко ги търсеше да ми ги даде, но бяха скапани вече.
Да, точно това слушах в репортажа днес, за някакви мъжки смокини,  водили се дивачки. От тях ставало най-ароматното и хубаво сладко от зелени смокини. Били характерни за Мелник, хората ги знаели кои са и специално от тях ходели да берат. И в Сандански имало такива, но не били така ароматни като мелнишките. От обикновената смокиня пак ставало, но нямало същият вкус.

Как се прави компот от смокини? Никога не сме правили такъв.

# 76
Както всеки друг компот- плод, захар, вода и вариш 15-20 минути.

# 77
Смокинята е цвят, обърнат навътре. В първите са развиват осички, които опрашват следващите, абсорбират се и не се усещат. Нямат толкова добър вкус първите.
 Като има количество , от всякакви се прави сладко.

# 78
Нашата е огромна,  почти колкото къщата е станала висока и си е и широчка. Почти 99% от плода си заминава, тя ражда много и няма оползотворяване.
Ще накарам майка да направи малко компот тази година да го опитаме.

# 79
Морковелка сетих се за още нещо, което се получава доста сполучливо от смокини- ракия.
Не сме пиячи в нас, но трупам различни видове ракия и точно тази от смокини има изразен аромат, също като кайсиевата.

# 80
Ооо, няма кой да прави ракия. Аз такава не преглъщам. Баща ми преди години си правеше, но май пак само от грозде. Не знам наистина как я пият тая ракия хората, тя за мен е ужасна. Само домашна съм опитвала ужас е била 😬, но те май я правят и силна моята рода. Често си обсъждат, че силничка са я оставили.
Аз съм фен на уискито.

# 81
  • Русе
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_3.html?m=1
Сладкото  от зелени смокини се прави през м.май. Тогава се берат т.н. мъжки смокини. Плодовете им не узряват и имат специфичен вкус. Характерно е за  Созопол и околността.

# 82
Знам, че тук се обсъжда домашно направено сладко, но някой искаше да пробва купешко от зелени смокини, за да пробва дали ще се хареса.
Скрит текст:
Майка ми е бургазлийка и е израснала с домашно сладко от зелени смокини, но от много години на никой не му се занимава и и купувам от КАМ. Не е лошо, дори бих казала доста добро-твърди, цели плодчета и течност наподобяваща разтопен мед

Това е голям буркан, но има и малки.

# 83
Да, аз много съм виждала в Созопол да го продават, но никога не сме си купували.
Тази година ще взема едно бурканче и от там, щом е толкова специално.

Denyil,благодаря видях, че има такива 2 магазина и в Пловдив ще мина да видя има ли такова сладко.

# 84
За първи път чета , че правите компот от смокини. Може да пробвам няколко буркана наесен. Нашата смокиня миналата година от жегата беше с едни меки плодове , направо като сварени бяха на дървото. Аз си направих оцет за първа година , някой тук беше написал рецептата. Съжалявам , че направих само за проба. Не ми стигна , сега чакам да узреят и да заложа двойно повече количество

# 85
Аз правих пробно сладко от пъпеш, вкусно е.

# 86
И аз бях при нашите,  не набрах смокини. Смокините са и нашите са като сварени още на дървото и зелените и зрелите. Миналата година пак станаха същите и тази пак. Дървото е на целодневен пек и не им поняся слънцето и жегата. Гледаш ги някои, че уж са узрели, късам я от вън мека пихтия, а вътре зелена. Стават на стафиди още на дървото, ужас направо. Отказах се да бера и да правя нещо.
Забравих да си събера листа да опитам поне сиропа.

# 87
Нашите я поливат вечер, в такава жега и суша няма как да останат сочни плодовете. Не знам техните в момента на какъв хал са, де, не е ставало дума правила ли е нещо а аз не ходя често. Но ако съм там лятно време, аз съм с лейката така че знам със сигурност че поливат и смокинята.
Тая година като цяло не са много плодовете, не само смокините...

# 88
Идвам с въпрос. Как да съхраня тиквички за зимата? Искам да стават за готвене, не туршия, маринати и подобни. Пробвах с печени на скара,  за кратко стават, за дълго не съвсем.

# 89
  • София
Тиквички за зимата ми харесват само по два начина: печени във фурната (намазани с мазнина, с или без да са оваляни в брашно) или нарязани на кубчета и замразени, за крем-супа или добавка към гювеч.

Общи условия

Активация на акаунт