За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

  • 20 194
  • 433
  •   1
Отговори
# 345
  • Sofia
  • Мнения: 5 111
Здравейте, някой от София би ли споделил къде продават зеле кьосе? Не намирам такова за момента.

# 346
  • Мнения: 9 485
Из записките ми:
Аз ще ви дам рецепта на моя приятелка, която почина,
ноще я споменавам постоянно с вкусотията -
Патладжана се изкисва в сол, пържи се и
 в отделна купа се разтваря оцет, сол и вода .....
Звучи като този Simple Smile https://pep-4o.blogspot.com/2010/08/blog-post_09.html?m=0 Много е вкусен.

# 347
  • Мнения: 784
Из записките ми:
Аз ще ви дам рецепта на моя приятелка, която почина,
ноще я споменавам постоянно с вкусотията -
Патладжана се изкисва в сол, пържи се и
 в отделна купа се разтваря оцет, сол и вода .....
Звучи като този Simple Smile https://pep-4o.blogspot.com/2010/08/blog-post_09.html?m=0 Много е вкусен.

Да, чуден е с моркови. Аз правя с патладжан и печени зелени чушки.

# 348
  • Мнения: 1 235
Здравейте, за първи път правя сурова  туршия, само вода и сол. Затворих бурканите и тази сутрин видях, че е изтичала вода. Как да процедирам - да затварям ли пак капачките, отворени ли да стоят, да претакам ли, да стабилизира ли с нещо по някое време?

# 349
  • Мнения: 23 887
Те се "надуват" от мехурчетата при ферментацията. За това се слагат с малко празно място , да има накъде. Дори правят "риза" отгоре, не е развалено, аз запечатвам ,че са ми такива бурканите ,да няма въздух , но и отворено става, в делва например ми е отворено.  И малко "преля" от нея. Дини.

# 350
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Скрит текст:
Здравейте, за първи път правя сурова  туршия, само вода и сол. Затворих бурканите и тази сутрин видях, че е изтичала вода. Как да процедирам - да затварям ли пак капачките, отворени ли да стоят, да претакам ли, да стабилизира ли с нещо по някое време?

https://ipeychev9.blogspot.com/2023/12/blog-post_45.html

# 351
  • Мнения: 435

Гръцка разядка със зелени домати, маслини,камби.Много сполучлива за мен рецепта(от нета)По рецепта се стабилизира с аспирин, аз заварих 5 минути за капака.

# 352
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Сладко от настъргани дюли
 

# 353
  • Мнения: 5 539
А някой правил ли е от тиква сладко? Не рачел, а сладко или конфитюр. Дали ще се получи хубаво?

# 354
  • Мнения: 1 770
Преди много години свекървата правеше сладко от сини сливи и тикви. Беше уникално вкусно. Предполагам е киснала тиквата във варна вода, защото беше твърда от вън и мекичка от вътре. Избираше по дребни сливи, които пълнеше с орехова ядка, а тиквата режеше на локумчета с къдрав нож. Мога да я питам за рецептата, ако проявяваш интерес.

# 355
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Това е сладко от тиква или по известно като рачел от тиква. Понякога към него се добавят сушени сини сливи и орехови ядки, а също така и листа индрише.


Друг вариант който съм срещал е мармалад от тиква.


Тиквата е капризна и ако не се кисне във варна вода не запазва форма.

# 356
  • Мнения: 5 539
Не ми се занимава с вар и затова написах да не е рачел.
Ще пробвам мармалада. Имам и един пакет жилираща захар може нея да използвам.

# 357
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Написах в предния пост че тиквата е капризна и за сладко не държи форма, освен ако не е обработена с варна вода.

# 358
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
Тя май не иска форма, а просто да оползотвори тиквата.
Не съм правила сладко от тиква и не мога да помогна.
Но сладко от пъпеш съм правила. Извънземно е. Ароматът на пъпеш посред зима не може да се обясни с думи
 Simple Smile подобни са чувствата ми и от аромата на сладко от дюли.

# 359
  • Мнения: 23 887
От тиквата ще стане просто като пасирана паста.

Общи условия

Активация на акаунт