Майна vs маняк: Пловдив или Бургас да избера?

• 2 624
  • 64
  •   1
Отговори
Накратко:
Откакто живея в Бургас живота и психиката ми се съсипаха, невъзможно е да се намери работа извън прозорците на април-септември месец, и търся глътка свеж въздух, от всичкия неприязън, който развих към това място. Но не знам дали Пловдив е правилното решение за мен.

А сега надълго:

Здравейте в тези късни нощи, мои скъпи приятели. Чувствам се изправена пред съдбоносен кръстопът

Родом съм от Бургаска област. Реално се преместих в самия град преди година. Винаги съм обичала морето. По моите кратки, но чести пътувания до Бургас, винаги ми е правило впечатление колко красив, уютен и спокоен град е

За жалост, явно съдбата не ме иска тук. Откакто се установих, преминах през редица предизвикателства - проблеми с квартирата, често местене, проблеми с намирането на сериозна работа, като там казуса беше токсични колеги и заплахи от тяхна страна. Едва на 20 съм, така че имах широк опит измежду няколко сфери (не прескачам от работа на работа, но съм опитала от всичко, тъй като висшето образование е недостижимо за мен поради липса на финансови средства, та съм се опитвала да намеря своята ниша).

Амбицията ми е да се развивам като готвач в ресторантьорския бизнес. Но тук такива позиции се предлагат за....1000 нето, което дори не покрива наем+сметки+храна+основни покупки. Пак повтарям, извън летния пик. Добих впечатлението, че мога да се издържам само като крупие или търговски представител през останалото време.

Бургас ме задушава. Любовта, която изпитвах към това място, не съществува вече. (Trigger warning за по-чувствителните) Бургазлии са отвратителни хора. Такава чиста злоба не бях срещала. Не тролвам. Реално ме побиват тръпки. Града има хубава инфраструктура на 3 ключови места. Морската градина е малка и отегчаваща. Всичко тук е сиво, поне за моята душа. Не желая да прекарвам още една година тук. Смятам, че съм на перфектната възраст да експериментирам със себе си и живота си.

Пловдив? В Пловдив не съм била. За жалост познавам много кофти сорт хора, които само при мисълта, че е възможно да ги засека на улицата, ме побиват тръпки...Определено възнамерявам първо да посетя града, преди да взема каквито и да било радикални решения.

Хипотетичното ми местене също така ще се случи перспективно в началото на 2026, тъй като стоя на месец и половина безработица, и все още събирам средства за евентуалния ми план.

Не знам как да постъпя. Какво мислите вие? Дайте съвет на едно объркано лапе. Едновременно не искам да съм в Пловдив, поради "познанствата" ми там, но също така и Бургас вече ме отвращава... Варна не е вариант, а София е прекалено скъпа, поне по моя преценка, моля да не се създават аргументи в коментарите за цената на живота в столицата, всеки е с различни възможности и кусури

# 1
Банско?

# 2
Имаше една мисъл:"Истината, приятелю е, че човек може да бъде нещастен в рая и щастлив в ада..Зависи кой го придружава. "
Джон Стайнбек.Та поработите над това.Пожелавам ви успех от все сърце!:)

# 3
Разбирам те, че Пловдив изглежда по-привлекателно, но според мен не е. Ще стане както с Бургас. Наемите са високи, а заплатите не са кой знае какво. (Не говоря от личен опит). Пловдивчани, ако не е вярно, да кажат. Скъпо е както София, а Столицата би ти предложила по-добри възможности за карерно развитие в кулинарията.

Там има много ресторанти на високо ниво, професионални курсове и може да създадеш контакти, които да ти помогнат да израснеш в кариерата. Особено, ако си много трудолюбива. Има и глад за такива кадри. Най-вече  опитни и с желание.

Ако си решена да се махнеш от Бургас, изкарай едно лято в усилена работа, за да спестиш средства. Ама като ти казвам да спестяваш, имам предвид да живееш само с най-необходимото и да заделяш всикчко друго.  Трябва ти добър стартов капитал.

Също, може да проучиш ресторантите, в които си мечтаеш да работиш и да се свържеш с тях. Пиши им. Може би и те си търсят мотивирани хора и биха могли да ти предложат работа и помощ с преместването.  Примерно ресторанта в хотел Хилтън, пишеш мотивационно писмо и пускаш (може да искаш и временно настаняване там). Това е просто илюстрация на идея, не го премай съвсем буквално.

Или пък поработи във вергиги като Happy, докажи се, научи каквото се иска от теб и изкай помощ за трансфер в някой от ресторантите им в София.
Ако отидеш с намерена работа си километър напред.

Потърси познати в София, които биха могли да ти помогнат с квартира или съвети, за да се ориентираш в началото. Дори и да не могат да те приютят докато ходиш на огледи за квартира, могат да ти кажат, кои са добрите квартали, кой автобус къде води и т.н. Проучи.
Знам, че в София преместването е скъпо и трудно и първоначално няма да е леко, но това е градът, който може да ти даде възможности за развитие и растеж. Освен това си много млада. Имаш мегдан за проби и грешки. Не ти трябва кой знае каква голяма квартира и можеш да караш много икономично, ако решиш.
Толкова от мен. Късмет.

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 06:30 от metal.vixen

# 4
За да стартираш живота си в друг град, трябват пари. Поне 2-3 хил.лв. Поне! За намиране на квартира, наем, депозит и т.н., освен ако не е някоя стая, тогава може и 1000 лв. В София търсенето на квартири е голямо, има много студенти и работещи, живеещи под наем. Разбира се, не е невъзможно да се намери, но животът е доста по-различен, особено като си от малко населено място. Иначе работа има. За който не го мързи, но не очаквай да почнеш на големите пари. Едва ли си главен готвач, а за обикновен заплатите не са нищо уау. Виж обявите в джобс и, ако трябва прозвъни някои, за да разбереш условията им.

# 5
Много хора и по морето, и по зимните курорти работят като готвачи с квартира, осигурена от работодател.

Не си избирай град предварително. Потърси си работа първо, да видиш къде ще успееш. Безработна си, спокойно можеш да ходиш на интервюта дори и в Пловдив.

# 6
Зимният сезон започна, ти дремеш в Бургас за месец и половина обезщетение, колко е това? Много от работодателите, които имат ресторанти в Слънчев бряг, имат и по зимните курорти и си пазят и прехвърлят готвачите, защото са им ценни. Може и в европейските зимни курорти да отидеш, учи базов немски, търси обяви,  кандидатствай.Млад и необвързан човек да стои в Бургас зимата си е чиста глупост, градът спира до пролетта.

# 7
Честно казано, за първи път чувам някой да има негативно впечатление точно пък от хората в Пловдив. Имаш ли реален проблем с твои познати там или просто си мислиш, че ще имаш?

И според София е най-добрият ти избор. Metal.vixen е дала супер идея и за Happy. Лично аз имам двама познати, които започнаха от там учи днес са не само отлични готвачи, но и ходят по конкурси и етц.

# 8
  • Бургас
Амбицията ми е да се развивам като готвач в ресторантьорския бизнес. Но тук такива позиции се предлагат за....1000 нето
Готвачите сигурна са най-търсените кадри в Бургас. Това за 1000 лв нето сигурно е за помощник-кухня някакъв, не и за готвач. Не са ти проблем работните места, а квалификацията, според мен. Кадърен готвач свободен няма. А дори и сезонно, взимат 3000 хил. поне.../имам двама познати, на единият дори му плащат минималната зимата, без да работи, за "да го държат"/.

# 9
Ами опция за готвач на кораб? Мисля, че изкарват добри пари, а разходите са минимални. Потърси фирми, които наемат персонал за круизните кораби.

# 10
  • Пловдив
И аз съм за идеята с круизните кораби, обаче ти трябва поне минимален чужд език. Имам познати, които почнаха като помощник кухня на такива кораби, а сега работят в кухните на скъпи хотелски комплекси по света.

# 11
Не мисля, че града ти е проблема, то всеки град може да е сив и скучен като поживееш малко в него. Не може веднага да започнеш на големите пари, трябва да поработиш 2-3 години, на няколко места, да придобиеш умения и знания. Отворих jobs-a преди малко от любопитство, работа има и заплатите са далеч от 1000 лв, аз не бих чакала на помощите за безработни, а бих се мобилизирала да пробвам навсякъде, където ме повикат. Да не се окаже накрая, че и готвенето ти е сиво и скучно и като поработиш повече да ти писне и от него.

# 12
Авторката, за мен по-рентабилният вариант е да запишеш нещо да учиш. Докато учиш да работиш, но ще ползваш общежитие. Няма да ти е скучно и сиво, ще се запознаеш с много хора.
Готварските курсове не са 100 лева, и те струват маса пари. Без квалификация няма да я вземат в хотел, скъп ресторант или на кораб. Могат да я вземат в някаква квартална кръчма или в Хепи (там мисля, че ги обучават, но не съм сигурна дали изискват тапия).

# 13
Не чакам помощи дами, търся активно работа, в следващите 2 дни съм на интервюта.

Възнамерявам да завърша готварски курс с времето

И Бургас не ми е гаден само заради работата. Просто такава психологическа травма не бях понасяла. Постоянно местене, некоректни хазяайни, цял куп простотии. И това продължава вече година. Просто не знам дали си заслужава да стоя някъде, където се чувствам зле. Дойдох, опитох, не мога да кажа, че съм се провалила. За 19 годишното, което бях тогава, се справих доста добре. Но мисля, че е време да затворя тази страница.

# 14
Как ме усмихна темата ти ако знаеш.Напълно съм съгласна за Бургас(нека не се обиждат месните).Аз заминах на 18 за Несебър,не познавах никого просто имах нужда от промяна.След лудницата в София там живях няколко месеца преди това Несебър ми се видя рай.Тихо,спокойно,добри пари.Лятото купони,зимата спокойствие.Няколко пъти съм ходила в Бургас,не е моето място.Има хубави места за разходка,почивка,но не бих живяла там постоянно.Колкото до Пловдив за мен е страхотен град,близо година живях и работих там,допадна ми,ако не се бяха родили децата ми сигурно още щях да живея там.Ако бях на твое място бих пробвала в Пловдив хем да видиш разликата с Бургас,хем нещо различно,ако не ти допадне пробвай в чужбина.Имам познат точно като теб тръгна от морето почна помощник готвач,оказа се че е неговото нещо сега си има собствена бутикова сладкарница в Плевен.Но беше няколко години на морето,после в чужбина,изкара няколко курса,посъбра пари и тогава се върна и я отвори.Млада си,живота е пред теб.Щом имаш талант и желание ще се научиш,пари се губят и печелят.

Общи условия

Активация на акаунт