Майна vs маняк: Пловдив или Бургас да избера?

• 2 632
  • 64
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Като си на борсата запиши курс за преквалификация при тях. Курсовете са безплатни и ти дават диплома накрая.

# 16
Уау, всичките ми познати в бизнеса, дават заплати между 3000 и 6000 за главен готвач и между 2000-3000 за помощници.... Камериерки, хигиенистки и миячки получават по 1800-2000лв вече. И НЕ МОГАТ ДА НАМЕРЯТ ХОРА!
Нещо ме съмнява написаното... плюс това готвачите в сезонни обекти, масово получават зимна заплата.
Ние се убихме да търсим готвачи, а финансовите условията са супер и заплащането е абсолютно коректно. Просто няма хора. Физически ги няма.

Ти си на 20 години. До 19 си била ученичка... Кога пък го натрупа този стаж? 1 година + 1, 2 лета да имаш...

Като цяло целият ти пост звучи негативно. Работа няма, работодатели няма, града е гаден, улиците са гадни, морската градина е гадна, хората са гадни, само аз съм велика. Grinning

# 17
Чета страшен негативизъм във всичко написано. Съветът ми е да се настроиш по-положително към живота и хората. Какво значи, че бургазлии са ужасни хора? Да се правят обобщения на база личен опит и контакти е хлапашко. Отдавам го на възрастта ти. В Джобс е пълно с обяви целогодишно. Не знам за 2 години как си успяла да пробваш "всичко". Някакви езици говориш ли? Поработи над личностното развитие. Ако искаш да станеш готвач - хващай се в някоя кухня на най-ниската позиция. Ако искаш да станеш добър готвач - намери начин да учиш това. Почваш работа, след 6 месеца на постоянен договор, има студентски кредити, ще те финансират. Оправдания бол, решения също.

# 18
Не искам да спамя, но не се сдържам. Къде готвач взима 6000лв.? (не говоря за шефове нашумели от тв предавания и рекламирани) Съвсем сериозно питам, за един близък роднина. Той реши да пробва със собствен бизнес, след като години работи на ненормирано работно време, хващат те за всичко, осигуровките са ти на малко пари и те сцепват от работа без почивен ден.
Парите се смятат според часовете и според придобивките. Рестьорантьорският бизнес е в сивия сектор, нека да си говорим честно.

# 19
Преместих се от Варна в Пловдив 2016 г. Много по- големи възможности за реализация, много по- хубава заплата, хора, град. Не съжалявам и за миг! Обожавам Пловдив.

# 20
Не искам да спамя, но не се сдържам. Къде готвач взима 6000лв.? (не говоря за шефове нашумели от тв предавания и рекламирани) Съвсем сериозно питам, за един близък роднина.
При нас (аз съм служите, а не собственик) е малко под 6000 за главен. За другите е така, както ги изредих. Не сме мега известно място. Зимата е по-ниска заплатата(не е минимална), но не работиш нищо.
Мога да посоча още 5-6 места, за които гарантирам на 100%, че знам заплатите. И всички места са хубава масовка. Не са най-популярните и випа на топа.
Сериозна съм, че заплатите на камериерки и миячки вече са около 1800 -2000, иначе ще си чистиш и миеш сам. Изумявам се, че някой готвач работи за 1000лв. Където и да е било.
Да, часовете работа при сезонна заетост са много и ударни, но ги "избиваш" зимата. Ако си професионалист и си ценен - ти плащат хубава зимна заплата за да те задържат. И да признавам, че огромна част по отношение на осигуровките е в сивия сектор.

В момента ХоРеКа дейността е пред пълен колапс за кадри. Идеалното време за извиване на ръце. Самата аз го правя. За 3 години 2 пъти си смених работното място умишлено. Първия път ми предложиха заплата 100% отгоре, втория път 50% над предната заплата. Безскруполна съм в това отношение. Отдавна не работя благотворително за Мерседесите на шефовете. И масово е така, не съм само аз. Е, все пак е добре да имаш стаж и стабилно СВ зад гърба си.

Отворих в Джобс "готвач" "цяла България". Ами да, вижте при целогодишна заетост какви пари дават и то отново масовки.

# 21
И аз имам познати и съм била години в тази среда и впечатленията ми са, че преди 10-15 години бяха изключително добре заплатени, а сега не е така.
И аз отворих jobs, масово заплатите в София за готвач са между 2500 и 3500 нето, тоест не ти я гарантират, ако има работа взимаш някакъв процент.

# 22
2500-3500 нето не са ли 4000-5000 бруто?

# 23

В тази сфера обаче масово осигуряват на по-ниско.

# 24
От Пловдив съм и леко пристрастна към родния град, но ще се опитам да бъда полезна. Сестра ми и зет ми работят в ресторанти отдавна. Работа в този бизнес в Пловдив има много. Заплатите стигат за издръжка, но се работи много, тежко е. Средата е нервна, и колкото пъти съм говорила с нея по телефона, когато е на работа, слушам само крясъци, тя вика, че постоянно е така, говорят си крещейки.
Пловдив е станал непоносим град, не се диша, толкова е пренаселен, скъпи наеми и жилища. Всякакви индивиди без капка възпитание и култура са навсякъде, няма го вече айляка. Ако ще търсиш спокойствие, не е Пловдив мястото.
Пп допълвам за заплатата- сестра ми е шпикер в ресторант/мисля така се казва../ заплата 2500-2600 нето за 6-дневна работна седмица. И двамата със зетя, който също е в ресторант, работят по 6 дни, почиват само един и то през седмицата.

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 16:57 от Ън

# 25

Толкова горе-долу (не ми се вади калкулатора за заплати). Затова натъртих НЕТО. На повечето места са изписали брутото (не че ги осигуряват на тази заплата де). 4000лв е едно, 2500 съвсем друго за работа в 40 градуса, влачене на чували, редене на хладилници, лъскане постоянно на кухнята, 12-15 часов работен ден, ниски осигуровки и работа всяка събота.
Затова има глад за кадри, да не се оплакват работодатели - работата е кошмарна, а парите са малко за нея.

П. С. В хотел по морето бяхме с приятели миналото лято, 4 звезден. Всички обслужващи бяха узбеки ли/казахстанци ли, ни български, ни английски, йок комуникация, само се усмихват и те подминават. Едната приятелка е украйнка(женена е тук отдавна, не е пришълец), запознаха се, доста говориха. Заплатата им беше 1000 и... 400-800лв.,(не помня точно), работеха почти всеки ден, с един ден почивка, доколкото помня. Това в активния сезон, не евтин хотел, пръскаше се по шевовете, нямаше свободна стая.
Хотелиерите и ресторантьорите реват, че няма персонал, но предпочитат по-ниско платени кадри, били те и непрофесионалисти. Това е истината.

# 26
Смени бранша докато е време, освен ако наистина това не е мечтата ти. Работила съм по заместване периодично и за кратко, но в момента в тоя сектор е отвратително. Не просто те осигуряват на минимална заплата, ами доста често и на 4 часа. Редовно един почивен ден и все проблеми като решиш да си вземеш отпуска. Често се случва да работиш с  наркомани и изобщо всякакви отрепки, наети от няма и къде, които са готови на всичко за да си вземат дозата. Читавите места са малко. Тоя бранш го съсипаха окончателно преди няколко години и сега няма оправяне. Иначе София я виждам като алтернатива. Пловдив не върви по много добър път, но все пак това е субективно.

# 27
Нали знаеш приказката "Едно е да си турист, друго да си местен".
Така че зависи от гледната точка. Щом имаш амбиции да се занимаваш с готварство, дадоха ти хубава идея да поработиш някоя и друга година в някоя верига ресторанти. Навсякъде се търсят кадри, но не може да очакваш висока заплата още на втория месец, при положение че нямаш нужния опит и квалификация.
Пловдив последните 10-15 години много се пренасели. Всички къщи избутаха и се появиха огромни сгради, поляните също се застроиха. Въздуха и природата много се промениха. Много често от шахтите по улиците се носи миризма на канализация. Напълни се с много чужденци от Сирия, Индия. Вече не е безопасно да си правиш разходки посред нощите както беше едно време. Нищо чудно като дойдеш тук, след година да говориш същото както за Бургас.
Всичко зависи от обкръжението, в което попаднеш и как приемаш негативите и позитивите.
Нищо не пречи да опиташ.

# 28
Уау, всичките ми познати в бизнеса, дават заплати между 3000 и 6000 за главен готвач и между 2000-3000 за помощници.... Камериерки, хигиенистки и миячки получават по 1800-2000лв вече. И НЕ МОГАТ ДА НАМЕРЯТ ХОРА!
Нещо ме съмнява написаното... плюс това готвачите в сезонни обекти, масово получават зимна заплата.
Ние се убихме да търсим готвачи, а финансовите условията са супер и заплащането е абсолютно коректно. Просто няма хора. Физически ги няма.

Ти си на 20 години. До 19 си била ученичка... Кога пък го натрупа този стаж? 1 година + 1, 2 лета да имаш...

Като цяло целият ти пост звучи негативно. Работа няма, работодатели няма, града е гаден, улиците са гадни, морската градина е гадна, хората са гадни, само аз съм велика. Grinning

Нищо от написаното с изключение на две неща не съм твърдяла. Не съм на борсата, нямам стаж, за да съм на нея. В момента живея на спестявания, като по най-бързия начин гледам да започна някъде.

Давам още един пример от днес, ресторант в Бургас, в морската - 6 работни дни по 11 часа, 1 почивен ден, 1200 заплата, която се получава с месец назад. Не знам какви условия предлагате вие, но не са универсални.

И не, не твърдя, че съм велика. Сама си признах в първоначалния пост, че съм млада и неопитна, затова и търся съвет

Допълнително, отговор към останалите коментари: не очаквам 2000 лева заплата, просто искам да вога да оцелявам. 400 наем, 200 сметки, 250 храна, 300 консумативи и основни домакински потребности. Как да сторя това с 1000 лева, кажете ми? 1200 е добре заплата за мен, цитирайки днешкашното интервю, но разберете, че масово това се предлага. Тези обяви , които гледате за по 3-4000 лв, са за *главен готвач*. Добре, нямам опит, нямам особени квалификации, но това значи ли, че заслужавам да мизерствам и дя не ям, за да си позволя наема/сметките? Знам, че у нас има такава мантра, че човек трябва да страда, нза да заслужи да живее добре, но нека оставим това мислене в миналото.

Относно Бургас - ами, това е положението. Обясних ви причините и доводите си. Не е като просто да соля града "щот' слънцето не пече от моята страна"

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 19:28 от lillaans

# 29
В "Готи" търсят готвачи и пицари. Дават парите, които са обявили. Работила съм с тях преди години - коректни са, не лъжат. Обади се и питай.

Как може да не очакваш заплата 2000 лв за тази длъжност и защо подбиваш колегите си?
Храна по време на работа имаш ли(имала ли си)? Ако не - изискай си! Това е част от основния пакет.

Общи условия

Активация на акаунт