Майна vs маняк: Пловдив или Бургас да избера?

• 2 631
  • 64
  •   1
Отговори
# 30
В "Готи" търсят готвачи и пицари. Дават парите, които са обявили. Работила съм с тях преди години - коректни са, не лъжат. Обади се и питай.

Как може да не очакваш заплата 2000 лв за тази длъжност и защо подбиваш колегите си?
Храна по време на работа имаш ли(имала ли си)? Ако не - изискай си! Това е част от основния пакет.

В Готи съм кандидатствала доста пъти през последните месеци, дори за обектите в Меден Рудник. Не ми връщат обаждане

Моля да поясните какво имате предвид под "защо подбиваш колегите си"? Не търся огромните пари, свикнала съм да живея на основното, това ми беше замисъла. Храна по време на работа само на една единствена длъжност и то в сфера, в която не искам отново да влизам. Даже на повечето места ми е забранявано

# 31
"Храна по време на работа" имам предвид - обяд или вечеря в зависимост от смяната, а не да ядеш по всяко време. За първи път чувам, че някой забранява. 18 години работя в сферата.

"Подбиваш колегите" - абсолютно несериозно е да се искат толкова малко пари. Човек трябва да уважава себе си и уменията си и да ги оценява адекватно.
Ако на мен ми се появи готвач, изискващ заплата 1000-1200 лв ще го сметна за абсолютен непрофесионалист, но ако съм на зор ще го взема да бели картофи.

Пак повтарям - в момента в нашата сфера е идеалният момент служителите да дърпат конците. Никога не е било такова чудо. Дори узбекистанци и киргистанци се усещат навреме и спират да работят, ако не получат допълнителни благини. Давай с повече самочувствие. И ще видиш как Бургас ще ти се стори слънчев. Wink

# 32
  • Обран бостан ;)
Глей са. Недей да скромничиш с 3 бона. Искай 5 и ше се избият за тебе.

Сега сериозно. Няма начин, просто няма начин да си вложил 300-400 хиляди в ресторант и някой на 20 г. да дойде и да ти тропа с крак. Утвърждаването като име в този бранш е дълъг и трънлив път, който трябва да извървиш. Отделно работата на готвача е 6 дни в седмицата от 9 до 22 часа (съдя по мой клиент). Не е за всеки.

Четейки първия пост имам чувството, че преразказваш сюжета на филма "Роботи". Накратко - момче(робот) от малък град с големи мечти и амбиции отива в големия град (Робот Сити), където установява, че никой не го чака с червен килим. 
Същото е и при теб.

Както вече си установила има разлика между екскурзия и емиграция. Големия град предлага по-голям избор на работа, по-високо заплащане, но и големи разходи за квартира, храна и т.н. Изпитал съм го лично, не е като да не знам.
В общи линии трябва да направиш компромис и при започване на работа да удряш чертата в края на месеца. Заплата - наем - други разходи = остатък.
Ако остаътъка е повече от този, който би останал ако работиш в родния си град - ОК. Ако не е - сменяш работата и пак сметки.

Това е накратко.

Знам, че не звучи много обнадеждаващо, но не искам да ти давам "хартиени криле", защото се пада от високо и боли много.

# 33
Това, което искаш - да отидеш в някой град сама, да работиш, да живееш на квартира и да се издържаш сама, няма да стане. Не е станало при никой, независимо от професията, която е избрал. Става само ако живееш при мама и тати и първите няколко години (години, а не месеци) заплатата ти е само за джобни. Едва след това можеш да мислиш за самостоятелност.

Варианти ти се дадоха. Записваш висше редовно, живееш на общежитие и работиш. Връщаш се в родния ти град (каза, че си от Бургаска област) и си намираш работа за лятото, живееш в хотела или в осигурена от работодателя квартира. Прибираш се в родния ти град, намираш си каква да е работа (ако няма по ресторанти, касиерка/продавачка винаги има) и започваш да учиш чужд език. В момента, в който стигнеш Б2 (за година, година и половина е напълно постижимо), търсиш работа в чужбина или най-добре на кораби. Междувременно проверяваш бюрото по труда - можеш да се записваш на курсове. Те нямат общо с това дали имаш стаж и право на обезщетение.

# 34
Много сладка тема, върна ме в тези години, в които и аз се чудех как да свържа двата края в чужд град, на квартира, студентка и една сервитьорска заплата. След като си в сферата, не би ли обмислила да си сервитьорка за известно време, освен заплатата, има допълителен доход от бакшиши. Аз, например, живеех само с бакшиша, а заплатата спестявах. Другото, което ми хрумва е да се свържеш със съфорумката, която работи на това място, където под 2000 лв няма заплата и да те насочи кое е това място, щом търсят, може би ще те вземат там.

# 35
Aко визираш мен - за лятото - да, стига наистина да работи, а не само да мрънка. Не един, много ще вземем. Всеки българин, който разкара узбекистанец от списъка ни - ще ме направи мега щастлива!

Друг начин да свалиш наема и част от битовите сметки е да заживееш със съквартирантка и да делите. Обмисляла ли си го?

# 36
Ами премести се, щом не ти харесва в Бургас.
Аз подобни впечатления имам от от един друг град, чието име няма да напиша, за да не обидя хората от там. Но така и не ми хареса там навремето. И хората, и всичко. В други градове не съм се чувствала по толкова кофти начин.

# 37
Това, което искаш - да отидеш в някой град сама, да работиш, да живееш на квартира и да се издържаш сама, няма да стане. Не е станало при никой, независимо от професията, която е избрал. Става само ако живееш при мама и тати и първите няколко години (години, а не месеци) заплатата ти е само за джобни. Едва след това можеш да мислиш за самостоятелност.

Варианти ти се дадоха. Записваш висше редовно, живееш на общежитие и работиш. Връщаш се в родния ти град (каза, че си от Бургаска област) и си намираш работа за лятото, живееш в хотела или в осигурена от работодателя квартира. Прибираш се в родния ти град, намираш си каква да е работа (ако няма по ресторанти, касиерка/продавачка винаги има) и започваш да учиш чужд език. В момента, в който стигнеш Б2 (за година, година и половина е напълно постижимо), търсиш работа в чужбина или най-добре на кораби. Междувременно проверяваш бюрото по труда - можеш да се записваш на курсове. Те нямат общо с това дали имаш стаж и право на обезщетение.

ХАХАХА! Точно това правя от година. Живея сама, плащам наем сама, плащам храна сама, дойдох от малко село в голям областен град, издържам се сама, всичко плащам сама, няма мама, няма тате. Това от 19 годишна възраст. Такъв абсурден коментар не бях чела. Всичко е възможно, ако си достатъчно смел и издръжлив

# 38
Видях че по назад в коментарите си писала че в момента си на наем 400лв в Бургас.
В Пловдив такива наеми няма, освен ако е стая в апартамент с хазаи. Самостоятелен апартамент с достатъчно обзавеждане, за да можеш да се нанесеш веднага, та дори и в краен квартал няма на такива цени. Тук паркоместата и гаражите вървят около 200лв в зависимост от местоположението и дали са самостоятелни или в подземни гаражи. А самостоятелните апартаменти започват от около 700лв. Така че най добър вариант е както и другите ти предложиха - редовна студентка и на общежитие.

# 39
Видях че по назад в коментарите си писала че в момента си на наем 400лв в Бургас.
В Пловдив такива наеми няма, освен ако е стая в апартамент с хазаи. Самостоятелен апартамент с достатъчно обзавеждане, за да можеш да се нанесеш веднага, та дори и в краен квартал няма на такива цени. Тук паркоместата и гаражите вървят около 200лв в зависимост от местоположението и дали са самостоятелни или в подземни гаражи. А самостоятелните апартаменти започват от около 700лв. Така че най добър вариант е както и другите ти предложиха - редовна студентка и на общежитие.

В имот.бг има много прилични квартири на 400-450, с основните неща- бойлер, пералня и легло. Вече споменах, че не мога да следвам. Бургас не ми харесва по повечето параметри, затова и искам нов фреш старт. Смисъла на темата беше да разбера дали Бургас или Пловдив са по-годни за живот, да не взема да се махна от хубавото 😆

# 40
Aко е редовна студентка как ще е редовен служител?  Ще спечели общежитие, ще загуби постоянна работа. Редовен студент, ако има финансов гръб от родители и може да поработва лятото.

Можеш да се издържаш сама, разбира се, просто все още нямаш голям житейски опит и се луташ как да действаш.

# 41
Да, при редовно студентство може да се работи единствено почасово в големите вериги магазини, което ще те отдалечи за известно време от сектора, в който искаш да се развиваш. Нищо не пречи да дойдеш тук и да пробваш. Ако не ти хареса, ще смениш града. Млада си, нищо не те задържа, така че действай както си решила, пък времето ще покаже.

# 42
Добре разсъждаваш и се бориш, не те ли привлича работа в Слънчев бряг? Всяка пролет в Бургас организират туристическа борса, в джобса започват от февруари да пускат обяви. Ще започнеш някъде работа в Сл бряг и ще обмениш информация с хора от цялата страна, някои са опитни в намирането на работа и ще те посъветват, даже ще те препоръчат я в Пловдив, я в София. Отделно работодателите предлагат и стаи за персонала, няма да плащаш квартира. Курортът гъмжи от млад персонал и някое гадже ще завъдиш да си делите разходите.

# 43
Къде дават 1800 - 2000 лв за миячка? Не в София, нали?

Колко взима миячка в София? Знаете ли?

# 44
Има начини и за редовните студенти. Аз съм се издържала И от работа в ресторант и по моловете. И не съм била единствената, масово бачкаха и учеха. Два на два по 12 часа. Начини има.

Общи условия

Активация на акаунт