Майна vs маняк: Пловдив или Бургас да избера?

  • 2 632
  • 64
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 3 321
Ами, никой не може да ти каже кой град е по-годен, защото всеки има различно мнения. При всички случаи, в София, Варна и Пловдив имаш повече опции, отколкото в Бургас, това е сигурно.

# 46
  • Мнения: 50
Честно казано, за първи път чувам някой да има негативно впечатление точно пък от хората в Пловдив. Имаш ли реален проблем с твои познати там или просто си мислиш, че ще имаш?

И според София е най-добрият ти избор. Metal.vixen е дала супер идея и за Happy. Лично аз имам двама познати, които започнаха от там учи днес са не само отлични готвачи, но и ходят по конкурси и етц.
Аз съм от Пловдив и мога да потвърдя, че сме много зли. Извън шегата имаме си по-особен манталитет, който прави негативно впечатление на доста хора от други градове.
Към ОП: аз не бих ти препоръчала да се местиш в Пловдив. Ако ти е интересно може да пробваш, защото си млада, в града има доста млади хора покрай университетите. Не знам откъм работа за готвачи как е. Ако аз бях на твое място, щях да се запиша да следвам в университет (език или някаква друга полезна специалност), като същевременно работя като сервитьорка например. Пловдив е добър вариант за това. Млада си, но това не означава просто да си губиш времето и да се шляеш безцелно насам натам. Внимавай с какви мъже се забъркваш, защото много хора срещат половинките си около тази възраст, но и много хора просто си губят времето и нервите. Имам познати, които работят по корабите и този живот им харесва, но на мен лично не ми допада.

Последна редакция: сб, 14 дек 2024, 19:58 от shadowpanda

# 47
  • Мнения: 12
Честно казано, за първи път чувам някой да има негативно впечатление точно пък от хората в Пловдив. Имаш ли реален проблем с твои познати там или просто си мислиш, че ще имаш?

И според София е най-добрият ти избор. Metal.vixen е дала супер идея и за Happy. Лично аз имам двама познати, които започнаха от там учи днес са не само отлични готвачи, но и ходят по конкурси и етц.
Аз съм от Пловдив и мога да потвърдя, че сме много зли. Извън шегата имаме си по-особен манталитет, който прави негативно впечатление на доста хора от други градове.
Към ОП: аз не бих ти препоръчала да се местиш в Пловдив. Ако ти е интересно може да пробваш, защото си млада, в града има доста млади хора покрай университетите. Не знам откъм работа за готвачи как е. Ако аз бях на твое място, щях да се запиша да следвам в университет (език или някаква друга полезна специалност), като същевременно работя като сервитьорка например. Пловдив е добър вариант за това. Млада си, но това не означава просто да си губиш времето и да се шляеш безцелно насам натам. Внимавай с какви мъже се забъркваш, защото много хора срещат половинките си около тази възраст, но и много хора просто си губят времето и нервите. Имам познати, които работят по корабите и този живот им харесва, но на мен лично не ми допада.

Въпрос. Как и защо езика да е полезна специалност? Единствените работни позиции за човек, завършил лингвистика, са учител и редактор + преводач за 1400 нето макс

# 48
  • Мнения: 523
Въпрос. Как и защо езика да е полезна специалност? Единствените работни позиции за човек, завършил лингвистика, са учител и редактор + преводач за 1400 нето макс
Зависи от езика. Има редки, които се заплащат доста благо. Можеш да си намериш работа и в някое посолство, където да вървиш нагоре с допълнително усъвършенстване. Ама е за хора, дето им вървят езиците. Иначе ако е масовия случай на отбиване на номера само и само да се следва нещо и без особено желание - тогава така или иначе е безсмислено. За круизи и чужбина, обаче, си трябва език. Един в повече никога не е излишен.

# 49
  • Мнения: 10 200
Момичето иска да се развива като готвач. Това е една чудесна професия. Не й е нужен японски и китайски. С работен английски ще се оправи навсякъде. Ако стигне до Мишлен ресторант или посолство в някоя по-завъртяна държава, ще научи 50 основни израза.
Готвач-лингвист е нова професия...

# 50
  • Мнения: 27 540
Истината е, че ако искаш да си успешен в която и да е професия, се иска много четене и учене. Особено пък за професия като готвач. Това не е като да се научиш как да нарежеш лука или че пържолите имат няколко степени на препичане – ако искаш да станеш главен готвач (шеф), естествено, а не да бъркаш супи и манджи в някой ведомствен или ученически стол. Все пак не става въпрос само за вкусове, но и за здравето, понякога и за живота на хората.
Така че вариантът „добре заплатена професия, ама без учене и без много зор“ в сферата на общественото хранене е трудно осъществима. Справка: „Черешката на тортата“, където много добре показват проблемите в бранша.
По-лесно и по-евтино, сравнително добре заплатено, е авторката да се насочи към друга професия – маникюристка например. Там и без учене става – само с някакъв основен курс, колкото за сертификата, и с гледане на клипчета във ФБ и Тик-ток. За фризьорка, над нивото на квартална такава, пак се иска учене и скъпи курсове. Така че моят съвет е маникюристка. В ресторант – не по-високо от сервитьорка или помощник-готвач. По-нагоре от това – само с курсове и учене.

# 51
  • Мнения: 10 200
Айде и ти сега! Изпрати ги всички маникюристки и после масово четем в групите за гъбички по ноктите...

Разбира се, че един добър готвач трябва много да учи, но профилирано. Въобще не е нужно да се хвърля на редки езици!?

# 52
  • Мнения: 50
Готвач е хубава професия и може и да не ти трябва език. Аз давам допълнителни варианти. С език от типа на скандинавски, немски, или някой централно европейски може да работиш по кораби, по курорти... По кол центровете и като технически съпорт с език по-редките езици и немския се заплащат доста по-високо...докъм 4к съм чувала за немски. Учителите също сега не взимат малко пари. Стартовата минимална заплата е 1440 лв, която като изключим София е доста добра. Както и другите са го казали - за готвач също се иска доста учене.

Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 19:54 от shadowpanda

# 53
  • Мнения: 27 540
Разбира се, че един добър готвач трябва много да учи, но профилирано. Въобще не е нужно да се хвърля на редки езици!?

Естествено. Макар че основните езици никак няма да навредят – френски, английски... Също японски или китайски, ако някой мисли да специализира в съответните кухни.
Под „учене“ имах предвид това, което се учи на ниво висока кухня. Там има и химия, и здравословно хранене, както и куп други науки, нужни на добрия готвач. Нищо общо с „лукът се реже ето така“.

# 54
  • Мнения: 12
Истината е, че ако искаш да си успешен в която и да е професия, се иска много четене и учене. Особено пък за професия като готвач. Това не е като да се научиш как да нарежеш лука или че пържолите имат няколко степени на препичане – ако искаш да станеш главен готвач (шеф), естествено, а не да бъркаш супи и манджи в някой ведомствен или ученически стол. Все пак не става въпрос само за вкусове, но и за здравето, понякога и за живота на хората.
Така че вариантът „добре заплатена професия, ама без учене и без много зор“ в сферата на общественото хранене е трудно осъществима. Справка: „Черешката на тортата“, където много добре показват проблемите в бранша.
По-лесно и по-евтино, сравнително добре заплатено, е авторката да се насочи към друга професия – маникюристка например. Там и без учене става – само с някакъв основен курс, колкото за сертификата, и с гледане на клипчета във ФБ и Тик-ток. За фризьорка, над нивото на квартална такава, пак се иска учене и скъпи курсове. Така че моят съвет е маникюристка. В ресторант – не по-високо от сервитьорка или помощник-готвач. По-нагоре от това – само с курсове и учене.

Интересно ми е каква е възрастта на хората, които пишат тук, дали тя пада под 40??

Първо, в България не се предлага висше по кулинария.

Второ, всичко, които изброи, може да се усвои по самоукия метод + практика

Трето, хайде да не ме изкарвате проста задръстена селянка, която иска висока заплата и без образование. Писнало ми е да чета коментари от сорта на "висшУто е на всяка цена!!". Вече не сме СОЦ. НЕ сме. Дадох си доводите защо висшето образование не е вариант за мен, ама кой му се занимава да чете, по-лесно е просто да се хейти и троли.


Темата е дали да се преместя в Пловдив или да си стоя в Бургас, не да ме съдите като светини

# 55
  • Мнения: 4 416
Бургас не го познавам, само съм минавала през него по пътя към южните курорти.
В Пловдив съм била студентка 5 год.
На мен не ми допадна особено, не пожелах да остана там, въпреки че имах възможност след завършването.
Налага ми се 1-2 пъти годишно да ходя там командировки. Градът е станал ужасно пренаселен и презастроен от времето на студентстването ми там. Освен красотите по центъра, другото не ми допада.
Лично мнение.
А висше кулинарно образование в България има.
Дъщеря на колежка завърши такова - във Варна, мисля е колеж. Ходи на стаж в Холандия два пъти и по испанските острови веднъж. Не помня кой от ресторантите, в които стажува беше със звезда Мишлен. Частно е учебното заведение и таксата е сума.

# 56
  • Мнения: 12
Бургас не го познавам, само съм минавала през него по пътя към южните курорти.
В Пловдив съм била студентка 5 год.
На мен не ми допадна особено, не пожелах да остана там, въпреки че имах възможност след завършването.
Налага ми се 1-2 пъти годишно да ходя там командировки. Градът е станал ужасно пренаселен и презастроен от времето на студентстването ми там. Освен красотите по центъра, другото не ми допада.
Лично мнение.
А висше кулинарно образование в България има.
Дъщеря на колежка завърши такова - във Варна, мисля е колеж. Ходи на стаж в Холандия два пъти и по испанските острови веднъж. Не помня кой от ресторантите, в които стажува беше със звезда Мишлен. Частно е учебното заведение и таксата е сума.

Във Варненския колеж по мениджмънт само и единствено. Срещу скромната цена от 3000 *евро* на семестър +1000 в допълнителни такси. Освен да работя на магистралата, не виждам как да изкарам тези пари. Моля ви се оставете кулинарията настрана, ако желаете да пишете в темата нека да е по основния въпрос - Пловдив или Бургас

# 57
  • Мнения: 729
Ние да ти кажем кой град да избереш с условието да си готвачка?

Ела в София и се оправяй! Претенции без покритие ... Боли ме, сърби ме, драго ми е!


Разгледай обявите по зимните курорти. Някой дават и квартира но гърча е голям.

Ти знаеш ли какво искаш? Готвачка да си цял живот? Изглежда лесно ама дали е?


Идва ми да те насоча към една много лесна професия на магистралата - на хляба мекото  но дали ще имаш данни и за там?

# 58
  • Мнения: 50
Авторката ми напомня за мийма Sir, This is a Wendy's. Тук не е тийн проблем, ами бг мама и е нормално над 40 годишни стринки като мен да дават акъл. Ама за какво ревеш да не ти дават акъл, като си пуснала тема да питаш. Пловдив е прост областен град, ако ще и втория по големина в България и въпреки че си имаме Кючук Париж не сме рай за готвачите като истинския Париж, но пък има доста университети, затова предложих на авторката, ако иска да дойде тук, да следва нещо полезно, хем по-лесно ще си намери среда, която не включва само пиянките по заведенията и персонала в кухнята. А като си нямаш представа какво искаш освен готвач, език звучи най-полезно. Ако искаш да си готвач, Пловдив не е мястото да започнеш кариерата си, освен ако не си от Пловдив или нямаш близки в Пловдив.

Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 22:49 от shadowpanda

# 59
  • Мнения: 12
Ние да ти кажем кой град да избереш с условието да си готвачка?

Ела в София и се оправяй! Претенции без покритие ... Боли ме, сърби ме, драго ми е!


Разгледай обявите по зимните курорти. Някой дават и квартира но гърча е голям.

Ти знаеш ли какво искаш? Готвачка да си цял живот? Изглежда лесно ама дали е?


Идва ми да те насоча към една много лесна професия на магистралата - на хляба мекото  но дали ще имаш данни и за там?

Четене с разбиране понятно ли ви е? Не казвам да избера град по професия, а по качество на живот - цени, социален живот, кариерни възможности, стандарт на живот...такива неща. Това с готварството беше "ей така, междудругото" и хиляди пъти помолих да спре да ми се дава акъл за професия, защото не за това говоря в темата. Половината тук даже не са чели съдържанието.

Ми да, очаквам вие да ми кажете, тези от вас с опит между двата града. Аз нямам такъв. Затова търся. Makes sense?

Общи условия

Активация на акаунт