Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 8

• 36 464
  • 905
  •   1
Отговори
# 375
За този плот на Бош аз алармирах още в края на миналата година след като го купих и видях, че доставеният е без лого. Свързах се с магазина, от където бяха супер коректни и пуснаха запитване до Бош. От там им обяснили, че не са длъжни да описват стъклата в книжките си и щом няма там инфо, не подвеждат клиентите си. Казаха ми, че новите стъкла били китайски. На мен плота ми го смениха с друг от старата партида с марково стъкло. После ми се случи същото с друга марка плот и пак ми го подмениха. Разбрахме се вече да гледам преди да взема плот, за да не ми ги сменят и да губя време...
Аз имам фурна Neff от споменатата серия и съм от хората, които биха платили за прибираща врата.

# 376
Много благодаря за бързите отговори и на двете Vilemina i drago_2008! Прочетох и видях надраскания плот, но не мислех, че е толкова зле положението. Ще трябва да помисля още. Има ли друг вариант до към 700 лв.?
За фурните, ако наистина смятате, че това са разликите ще взема Bosсh - а, защото строим къща и се купува всичко от до, всеки лев е от значение. Приемам и други предложения за фурна! Много благодаря!

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 10:07 от Bibi-Yana

# 377
Много благодаря за бързите отговори и на двете Vilemina i drago_2008! Прочетох и видях надраскания плот, но не мислех, че е толкова зле положението. Ще трябва да помисля още. Има ли друг вариант до към 700 лв.?
За фурните, ако наистина смятате, че това са разликите ще взема Bosсh - а, защото строим къща и се купува всичко от до, всеки лев е от значение. Приемам и други предложения за фурна! Много благодаря!
Аз съм с подобен плот https://www.tehnomix.bg/plot-za-vgrazhdane-aeg-ike63441fb взех го заради функцията hob to hood, която ползвам с аспиратор на Електролукс. Стъклото е марково, въпреки че на снимката не виждам емблема.

# 378
  • София
Прочетох и видях надраскания плот, но не мислех, че е толкова зле положението. Ще трябва да помисля още. Има ли друг вариант до към 700 лв.?

Положението е зле не само при небрандираните стъкла - марковите също не са на нивото, на което бяха преди години. Просто плотът трябва да се пази. Това не е толкова трудно, особено при индукцията.

Варианти до 700 лв има, но те не могат да правят това, което въпросният Бош може. Препоръчах го, защото комбинацията от него и фурната Бош излизат общо с ~400 лв. по-малко от фурната Неф и евтиния плот.

Има и друг модел Бош с FlexInduction, DirectSelect, PerfectFry против загаряне и др., включително и възможност да управлява аспиратора, с който можете да намалите общата сума с още 200 лв.: https://www.tehnomix.bg/plot-za-vgrazhdane-bosch-pix631hc1e

Иначе, приличен бюджетен плот (при условие, че стъклото е марково, каквото е на снимката) е този: https://www.tehnomix.bg/plot-za-vgrazhdane-whirlpool-wls7960ne само че той няма система против загаряне, гъвкавост на зоните, управление на аспиратор и др.

# 379
Много благодаря! Оъ Veto ми направиха добра оферта на уредите и ще попитам дали предлаганият котлон е с това специално стъкло. Фурните, много ми се искаше Neff, но по-размуно е Bosch, заради бюджета, а и се доверявам на вашата компетенция. Иначе ще икономисам от някъде другаде с разходите по къщата и ще взема предложения плот.
Струва ли си да гледам още фурни в този диапазон? Veto ми я предложиха за 1169 лв

# 380

Здравей,
Аз от тази тема научих полезни неща и даже избрах фурна и плот след препоръка. И двете са на Бош. Фурната е HBA372EB3 а плотът - PKK631FP8E.  Все още стоят в коридора в кашоните, тъй като кухнята предстои да се сглоби в следващите дни. Но като четах коментарите бяха добри и се надявам да е читава покупката

# 381
Аз си харесах още един моделHBG6764B1, градуси до 300,пица функция, но май няма плавно затваряне на вратата, не видях и какво производство е. Та какво ше кажете между двете HBG578EB3?

# 382
  • София
Аз си харесах още един моделHBG6764B1, градуси до 300,пица функция, но май няма плавно затваряне на вратата, не видях и какво производство е. Та какво ше кажете между двете HBG578EB3?

HBG6764B1 има плавно затваряне, а HBG578EB3 има функция „пица“ и въобще същите режими като HBG6764B1. Сравнението между двете е безпредметно без конкретни изисквания и бюджет. Разбира се, че серия 8 е по-хубава от серия 6. Изборът обаче е въпрос и на цена - сама казахте, че всеки лев ви е важен. И двата модела покриват посочените изисквания, а разликата в цената им е почти толкова, колкото струва един хубав плот.

Ако искате адекватни препоръки, определете някаква по-ясна рамка от изисквания и бюджет за двата уреда. Някак не ми се иска да коментираме модели на случаен принцип, още повече, че и в тази, и в предишните теми има доста информация както за моделите HBх578ххх, така и за HBG6764B1 (вижте тук: https://bg-mam.ma/p/1618415/48284643).

Бих искала да ви обърна внимание на още нещо: вградената фурна се пъха в нишата, хваща се с две винтчета и щепселът се включва в контакта - работа за 5 минути. Във вграждането на котлоните обаче участват мебелистите, понякога и други хора, в зависимост от материала на кухненския плот. Стъклото се лепи за кухненския плот, а свързването изисква електротехнически умения. С други думи, в бъдеще можете сами да сменяте фурната когато и колкото пъти пожелаете, но с котлоните нещата не стоят така.

# 383

HBG6764B1 има плавно затваряне, а HBG578EB3 има функция „пица“ и въобще същите режими като HBG6764B1. Сравнението между двете е безпредметно без конкретни изисквания и бюджет. Разбира се, че серия 8 е по-хубава от серия 6. Изборът обаче е въпрос и на цена - сама казахте, че всеки лев ви е важен. И двата модела покриват посочените изисквания, а разликата в цената им е почти толкова, колкото струва един хубав плот.

Ако искате адекватни препоръки, определете някаква по-ясна рамка от изисквания и бюджет за двата уреда. Някак не ми се иска да коментираме модели на случаен принцип, още повече, че и в тази, и в предишните теми има доста информация както за моделите HBх578ххх, така и за HBG6764B1 (вижте тук: https://bg-mam.ma/p/1618415/48284643).

Бих искала да ви обърна внимание на още нещо: вградената фурна се пъха в нишата, хваща се с две винтчета и щепселът се включва в контакта - работа за 5 минути. Във вграждането на котлоните обаче участват мебелистите, понякога и други хора, в зависимост от материала на кухненския плот. Стъклото се лепи за кухненския плот, а свързването изисква електротехнически умения. С други думи, в бъдеще можете сами да сменяте фурната когато и колкото пъти пожелаете, но с котлоните нещата не стоят така.

Много благодаря, Vilemina!  Абсолютно си права! Явно съм се объркала и то сериозно за модела и цената му! Определено не мога да си позволя 2000лв. за фурна. Бюджета ми е 1200лв и искам да е максимално добър избор. Доста изчетох, може би имам нужда малко да избистря инфото.
За плота благодаря за препоръката и я имам предвид! Оценявам отделеното време за съвет и препоръка!

# 384
Аз съм с подобен плот https://www.tehnomix.bg/plot-za-vgrazhdane-aeg-ike63441fb взех го заради функцията hob to hood, която ползвам с аспиратор на Електролукс. Стъклото е марково, въпреки че на снимката не виждам емблема.
Може ли мнение за вашия модел плот AEG и аспиратор Електролукс?
Спряла съм се точно на този модел плот от линка на AEG. Както и аспиратор DGE5661GM. Моля ,ако някой ги ползва да сподели мнение.
До сега не съм имала индукционен плот,само керамичен. Чета,че при 1- фазен ток не може да се ползват на пълна мощност котлоните,което ме притеснява.

# 385
Самите плотове са монофазни, но има възможност да се свърже към две фази (ако правилно разбрах обясненията, че вторият ми плот е свързан към две, отделени от трифазна линия - дано не пиша сега някоя глупост, но като лаик толкова мога). Първият си е свързан монофазно и си работи без проблем на пълна мощност. 
В България съм, ако някъде другаде има някакви ограничения, не мога да кажа.   

# 386
  • София
Може ли мнение за вашия модел плот AEG и аспиратор Електролукс?
Спряла съм се точно на този модел плот от линка на AEG. Както и аспиратор DGE5661GM. Моля ,ако някой ги ползва да сподели мнение.
До сега не съм имала индукционен плот,само керамичен. Чета,че при 1- фазен ток не може да се ползват на пълна мощност котлоните,което ме притеснява.

Всяка отделна зона/котлон може да се ползва на пълна мощност, но когато две зони едновременно работят е възможно да се достигне ограничението и въпросната функция автоматично да намали силата им, за да не претовари инсталацията. Иначе плотът може да се свърже така, че да се избегне това ограничение, стига да сте сигурни, че инсталацията ще издържи. Най-добре е електротехник да види на място и да ви посъветва.

# 387
Потвърждавам. И да добавя, че практически никога не се готви на пълна мощност освен за кратко време, докато заври супата например. И това става за десет минутки, а после се намалява. При мен максималната е 9, а готвя между 3 и 6. Така че шансът 2 или 3 котлона да бъдат пуснати едновременно да заври вода в тях ми се струва имагинерен. Даже и с грил тигана не надхвърлям 8, а и честно казано, когато го ползвам няма много място за още тенджери, хайде за една.

Отделно и ЕРП-то ми е сложило ограничение на мощността за апартамента от 7 или 7,5 киловата максимална консумирана мощност. А плотът ми е със сумарна мощност на всички котлони пак толкова. Тоест, ако пусна всичко на макс ще изключи главният предпазител долу в таблото.

# 388
Ел техник ще ги свърже,не разбирам от ток. 😀 но ако трябва да изгася всичко друго,за да включа 2та котлона и фурна, често се налага поне до сега, ще ме изгонят от вкъщи🤣.  В момента съм на парно и бойлер не ползвам. Но за новото място ще има в кухнята и в банята.
Как разбрахте за ограничението в мощността ,от ЕРП ли?

# 389
Както писах, на практика не се налага, защото едновременната работа на макс е много рядка и за кратко, а и защитата от претоварване не е моментална като тази от късо съединение. А и два котлона плюс фурна и на макс няма да минат 6 киловата.
Откъде знам не помня, в ново строителство сме и ни дадоха сума ти документи. Иначе можеш да си заявиш и по-голяма и срещу някакво заплащане ти я разрешават, но на мен не ми се е налагало.  За протокола - ние сме с парно и топла вода от ТЕЦ-а. Сигурно ако не бяхме щяха да отпуснат по-голяма мощност?

Тук пише, че някъде на фактурата било показано:
https://ermzapad.bg/bg/za-klienta/predostavena-moshtnost/

Ето и тук се обсъжда:
https://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=28266

Общи условия

Активация на акаунт