Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 8

• 33 183
  • 889
  •   4
Отговори
# 675
  • На брега на реката
Кубратова, аз рядко пържа.
В повечето случаи, готвя с малко мазнина или обмазвам дъното да не залепва, но е факт, че и яйцата залепват, въпреки намазването. Ще го оставя в резерв.
Много ме е яд, че дадох толкова пари за него, а го ползвам  рядко заради трудното миене. 
За друга къща си купих  един от показаните от Вилемина /Тефал/ и съм много доволна, а цената е на 1/3 от WMF-ския. Вероятно ще си купя още един такъв.

# 676
Аз за яйца ползвам два малки, този не могат да ме накарат да го вдигна за яйца Simple Smile

# 677
  • София
Много благодаря, Vilemina!
Правилно ли разбирам, че по-евтината в случая е по-хубава?

Да, тази цена е промоционална и по мое мнение - фантастична. Редовната на този модел е над 900 лв.

# 678
Здравейте, малко след дъжд качулка, но да попитам. То едва ли някой знае, рових се много. Та, поръчах си фурна. Наложи ми се да решавам бързо. Фурна с пиролиза не исках. Взех с каталитичен панел отзад. Наясно съм какво е това (мисля няма отделна програма самата фурна). Тормози ме материалът, керамика или алуминий като използващ се метал, вграден в емайл-а за да може да стартира сомопочистващият процес.
Сигурно съм луда, но го мисля. Не искам да има там някакви химични процеси дето да се чудя дали не са вредни. Керамика не ме плаши, но алуминй не ми се нрави. Навсякъде четох, че е безвредно, но аз съм си мнителна.
С този пост даже не знам какво очаквам.

# 679
  • София
Имам питане - колко често може да се ползва самопочистването чрез пиролиза?

Обикновено в ръководството на пиролитичните фурни има някакви насоки и те обикновено започват с фразата „колкото е необходимо“.

Някои производители препоръчват пиролиза на всеки 10 готвения, други говорят за месеци, но все пак много зависи колко, какво и как готви човек. В общи линии, ако фурната е мръсна, трябва да се почисти, защото иначе мазнотиите се натрупват и след това почистването става по-трудно.

Аз я пускам тогава, когато замърсяването стане забележимо и започне да ме дразни, или пък когато я ползвам за скара, защото след това тя задължително е добре оцапана. Обаче не всяко готвене замърсява, така че ми се е случвало да я пускам и 2 пъти в месеца, и ми се е случвало да не я пускам по 3-4 месеца. Случвало се е да пускам и по два-три пиролитични цикъла един след друг.

Фурната ми е над 10-годишна и е „бъкана“ с електроника - сензорно управление, автоматични програми, датчици и т.н. и въпреки това си е жива и здрава, при все, че изобщо не пестя пиролитичните цикли, дори не ги броя. Ако приемем, че пиролизата скъсява живота на фурната, то този на моята сигурно е бил над 50 години, щом след толкова „скъсяване“ тя още работи.

Мен това ме устройва, защото всъщност не ме интересува колко би бил „нескъсеният“ живот на фурната, а ме интересува животът ѝ при моя начин на ползване. Щом той е над 10 години, значи всичко е наред. И ако фурната ми вземе да се развали още утре, изобщо няма да съжалявам, защото вече се е изплатила - прекарала съм толкова години с нея, сготвила ми е толкова манджи и ми е опекла толкова баници, пици, сладкиши и какво ли не, че няма как да не съм ѝ благодарна.

# 680
  • София
Здравейте, малко след дъжд качулка, но да попитам. То едва ли някой знае, рових се много. Та, поръчах си фурна. Наложи ми се да решавам бързо. Фурна с пиролиза не исках. Взех с каталитичен панел отзад. Наясно съм какво е това (мисля няма отделна програма самата фурна). Тормози ме материалът, керамика или алуминий като използващ се метал, вграден в емайл-а за да може да стартира сомопочистващият процес.
Сигурно съм луда, но го мисля. Не искам да има там някакви химични процеси дето да се чудя дали не са вредни. Керамика не ме плаши, но алуминй не ми се нрави. Навсякъде четох, че е безвредно, но аз съм си мнителна.
С този пост даже не знам какво очаквам.

В каталитичното покритие се използват метални оксиди (окиси постарому), вкл. алуминиев оксид. Ако това ви притеснява, можете да откажете поръчката. Мен лично не би ме притеснявало, защото храната, която готвя, няма досег покритието на стените на фурната.

Въпросната химична реакция представлява окисляване (т.е. изгаряне) на мазните капки от храна, полепнали по панела. Реакцията протича между веществата, съставляващи тези мазни капчици и кислорода от въздуха. Вещества от самия панел не участват в реакцията, само я катализират.

Алуминиевият оксид не напуска повърхността на панела и няма начин да проникне нито в храната, нито във въздуха.

Имах фурна с каталитичен панел отзад, много си я харесвах, но чистенето ми тежеше и затова реших да си взема пиролитична. Изключително съм доволна от пиролизата, чистенето не само е лесно, но и вече не използвам никакви препарати. За мен това е най-екологичното решение.

# 681
След по- малко от месец готвене и моята се замърси, въпреки, че не готвя само на нея. Ядене не е кипяло вътре, но още след първите няколко пъти се появиха големи и малки кафяви петна /предполагам от мазните изпарения/. Чудя се как да определя степента на замърсяване, така, че пиролизата да е ефективна или да започна от най- ниската степен?

# 682
Ако замърсяванията не са големи и стари, почни от най-ниската степен, ще си покаже и за по-нататък как да действаш.

# 683
  • София
Каталитичното почистване е доста по-екологично решение от пиролизата, за която хабиш много ток на максимална мощност за повече от час и половина.

# 684
Аз бих преценявала екологичността комлексно - то не е само потреблението на ел. енергия. Ако производството на каталитичните панели и утилизацията им после е по-енергоемко и замърсяващо, може да се окаже обратното. Нямаме обаче данните, за да съпоставим. Това е както при фотоволтаичните централи и ветрените паркове - нищо екологично няма в тях, ама са ги етикирали като такива и им плащаме ние цената, пък производителите се субсидират. Не от въздуха, естествено.  Затова по отношение на личното си потребление избягвам да правя съпоставки без достоверни изходни данни. 

# 685
Каталитичното почистване е доста по-екологично решение от пиролизата, за която хабиш много ток на максимална мощност за повече от час и половина.
Вероятно, но пестя труд и време. Храната ми и помещенията няма да миришат на препарати след почистването, което съвсем не е за пренебрегване.

# 686
  • София
Здравейте. Мнение за фурните на Аристон Хотпойнт? Търся прилично представяне и надеждност, тъй като е за апартамент, даван под наем. Тази се продава за 600 лева в комплект с двоен котлон, което е доста привлекателна цена.

https://zora.bg/product/hao3-k58hsu1-x-71-push-butoni-a-vodno-pochistvane

# 687
За тази цена, хем с котлони, за надеждност не мисля, че може да става дума. Цената обичайно е съвкупност от множество фактори, един от които качествата и цената на влаганите материали, начин на изработка и т.н. Та, бих си направила изводите...
Точно преди няколко поста се коментираше фурна на Бош на много прилична цена, аз бих я обмислила. 

# 688
  • София

Да, може би би било така, ако цялата повърхност на камерата е с такова покритие. В масовия случай обаче то е само на задната стена и съответно, за да почистиш останалата част от фурната, трябва да използваш химически препарати, които никак не са екологични и вредят както на природата, така и на здравето на домакинята, която чисти фурната. Освен това те също струват пари.

От друга страна, електроенергията не е непременно „неекологична“, нали все пак има и източници на „чиста“ енергия, чийто дял се увеличава, а в много области електричествотото се налага като екологична алтернатива на изкопаемите горива.

В света на електроуредите широко се използва частичката „Eco“, която много по-често идва от „Economic“, а не от „Ecologic“. Само че, ако се замислим, икономичното не винаги е екологично, нито пък екологичното е непременно икономично.

Ако се върнем на чистенето на фурната, предпочитам да давам по 2 лева на цикъл и да не се занимавам с търкане, отколкото да давам по 7-8 лв за препарат, който ще ми стигне за 7-8 почиствания, но ще трябва да търкам, да му дишам изпаренията, а и накрая пак трябва да пусна фурната на висока температура поне за 20-30 минути, за да премахна остатъците от химикали и миризмата от тях.

Съгласна съм, че фурните, които имат каталитично почистване на всички стени и тавана, са добра алтернатива на пиролитичните, защото при тях за чистене с препарат и търкане остава само една малка площ от около 50 х 40 см, но в мнозинството от случаите, в които има само панел на задната стена, това не е така.

# 689
Много благодаря, Vilemina, за изчерпателни отговор. Консултантът в магазина ни беше казал , че не е препоръчително да се ползва пиролиза повече от 1-2 пъти на година. Нефф ни е фурната , вече 3 месеца се ползва ежедневно и засега съм я почиствала само 2 пъти с хидролитичното почистване.

Общи условия

Активация на акаунт