Гранофурин за очи?

• 711
  • 11
  •   1
Отговори
След дълго и тягостно диагностициране на блефарит, продължило близо една година, най-накрая се ориентирахме в проблема на детето ми. Общо взето, ни препоръчат еднотипно лечение - затопляща маска, стерилни кърпички за почистване, някои препоръки за защита на зрението и тук идва въпросът ми. В последната клиника, добра лекарка с голям стаж и видим професионализъм, от която останахме с отлични впечатления,  ни предписа гранофурин. Както знаете,  това е зеленото мазило, с което лекуваме афти и гърло, дори на бебета. Но на очи? Е, не на очи, на ръба на клепачите, нарочно сложих малко провокиращо заглавие. Не смея да я намажа.

Има ли някой опит с използването на гранофурин в такава близост до окото?

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 12:09 от Iris04

# 1
Едва ли има такъв, но щом Гранофурин специално става за лигавици би трябвало да няма проблем и за ръба на клепача.

# 2
Сигурна ли си, че става дума за Гранофурин?
При блефарити клепачите се мажат с едно лекарство от Русия и бившите републики - “Брилянтно зелено” или “Зельонка”.
Ако са ти го дали от клиниката, вероятно е това. И ако е това, да, подходящо е, само трябва да се нанася прецизно, защото не бива да влиза в самото око.

# 3
Зельонката е гранофурин. Така ми казаха в аптеката поне, макар че нямаха. В крайна сметка ми обещаха.
Казва се Зелено багрило/Гранофурин. На руски - зельонка.
Вие друго ли знаете?

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 18:14 от Iris04

# 4
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Brilliant_green_(dye)

Съвсем различни неща са.

https://epharma.bg/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%84%D1%83%D1 … %BC%D0%BB-1-13850

Зеленият цвят на Гранифурин се получава като се смесят риванол с метиленово синьо.

Оригиналната зельонка си е зелена.

# 5
А откъде се намира в такъв случай тази зельонка за очи? По принцип в Русия се употребява все още зельонка, включително и за заливане на опозицията и аз също мислех, че е гранофурун.
Утре ще отида да питам пак, но това е което имат във вид на разтвор и спрей, което и вие сте показали в шишенцето.

# 6
Зельонка съм получавала от 2 очни клиники в София. Също така са ми носили от Русия. Доколкото знам, има я и в Украйна.
И пак повтарям, съвсем различни неща са. Ползвала съм многократно и Гранофурин за афти и за ангина.
Офталмологът написа ли рецепта за Гранофурин? Обясни ли точно как да се маже? Колко е голямо детето?
Питам, защото последния път като се мазах със Зельонка, ми бяха дали разтвора именно от една детска очна клиника. Казаха ми, че децата там ги мажат, защото е опасно… Е, аз вече се бях мазала и бях смела, затова си го взех за вкъщи. И след точно 2 дни попаднах обратно в клиниката, защото успях да си бръкна в окото с клечката, с която с мажех и да си разлея Зельонка вътре в окото, при което си изгорих роговицата. Изключително неприятен инцидент.
Като знам и Гранофуринът колко пари и люти… Трябва да си много внимателна.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 00:02 от Mila1331

# 7
  • Melmak
Ирис, на твое място бих питала пак в клиниката.

Гугълнах и ми излезе това, че не е същото като капки за очи зельонка… сега пък капки..

# 8
И аз от това се притеснявам, да не попадне в окото... Голяма е, в горните гимназиални класове. Но въпреки това.
Ще питам пак, но като че ли се отказвам. Лошото е, че изчерпахме повечето  възможности, а проблемът се появява от една година периодично  и в момента пак е налице.

# 9
Ирис,
Питай задължително, но щом е в горните класове, ще се справи. Досега със сигурност трябва да се е научила да се гримира, а това се слага все едно очна линия. Ах, бях неотразима като Клеопатра 2 седмици, докато се мажех 😂.
Но, да ти кажа, не знам какво и как сте я лекували досега, но първо трябва да се намери първопричината.
Диоптер?
Сухота в очите?
Алергии?
Автоимунни?

Направо ти препоръчвам очен център Корнеа. Там предлагат сериозна диагностика, както и лечение с IPL. Аз лично си правя процедурите там и съм много доволна. Даже утре съм точно на поддържаща.

# 10
Много ти благодаря за компетентните и изчерпателни мнения и за препоръките.Kissing Heart

# 11
Няма защо, надявам се поне малко да съм била полезна, че това с блефаритите наистина е много неприятно.
Преди години повече почти 2 години се влачих с един супер упорит и знам какво е… Та затова споделям.
Пиши по-нататък какво се е случило, мисля, че ще е полезно като информация за всички ни.
🤗

Общи условия

Активация на акаунт