Тренировки в домашни условия - 122

• 45 605
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
Някой тренирал ли е по видеата на Chloe Ting? Видях, че тя има някакви челенджи, чудя се дали някой има мнение и резултат
Да! Аз,след една контузия и дъщеря ми.Според мен са супер .
За днес долна част-Хедър.Шпсле ще въртя нещо половин час-я колело,я гребачката ...ще видим.

# 376
Много са ми полезни дискусиите, които се получават в темата, благодаря момичета Hug
Днес направих калистениката от миналата седмица, че ме глождеше, че я пропуснах. Обаче понеже не си беше на мястото и два кръга крака щяха да ми дойдат много, пропуснах единия кръг и си добавих гръб и ядро от Каролайн, ползвах колело, не хавлия.
https://youtu.be/JtT6B8TIA-s?si=8QbFyB_7ibQMTahd
Това ми е четвърта подред тренировка и се усещам уморена, така че утре ще се поглезя да спя до 6 или ако се събудя традиционно в 4:30 ще направя някоя йога и разтягане.
И аз съм в редиците на тези, които се опитват да си върнат формата и силата и с всяка изминала тренировка се чувствам все по хепи. Повече психически даже Grinning

# 377
Набързо за свалянето на мазнини, качването на мускули, рекомпозиция на тялото, етц.

Според мен това, с което всеки трябва да започне е да се вгледа в генетиката си, защото щем или не щем тялото се стреми към генетично заложеното му равновесие.

Разбира се, съвсем чисти типове няма (най-често присъстват смесени характеристики от 2 и дори от 3-те), но всяка от нас обикновено се припознава в доминиращия за нея тип. И всеки тип си има специфичните особености с които трябва да се съобразим.

Ектоморфите типично имат малко мускулна маса и малко подкожна мазнина. При стрес и/или здравословни проблеми отслабват драматично. При тях е проблем да качват и задържат ММ,  много често техните тренировки са фокусирани точно на това. Но когато достигнат целите си изглеждат феноменално, защото ниският процент подкожни мазнини позволява наработеното да се види от всички. Рядко им препоръчват кардио, за да не "изгарят" наработената мускулна маса.
https://edprodpo.com/blog/nutritsiologiya/pitanie-dlya-ektomorfa/

Мезоморфи - имат си и мускул по рождение и рядко са "обезмаслени". Като скелетна структура са доста далеч от фините ектоморфи - много по-масивни кости/стави/етц. Много лесно качват и мускулна маса и мазнини. Често при силови тренировки набират и двете паралелно и след това се налага да "чистят". При контролиран калориен прием намаляването на мазнините не е сериозен проблем. Много често са лакоми, при стрес похапват и попийват на корем.
https://edprodpo.com/blog/nutritsiologiya/pitanie-dlya-mezomorfa/

Ендоморфи - качват много лесно мазнини и малко по-трудно мускули. Диетата при тях е от огромно значение за да поддържат здравословно тегло. Имат нужда от кардио тренировки (освен силовите).
https://edprodpo.com/blog/nutritsiologiya/pitanie-dlya-endomorfa/

^^^ линкове, които съм дала са първите ми попаднали под ръка и дават обща идея без да са особено подробни за макросите в зависимост от целите.

Та така, важно е да знаем генетичната си база, важно е да знаем каква е основната ни цел - покачване на ММ / сваляне на мазнини / здравословен баланс на хранене и спорт с цел добро здраве и самочувствие и да се придържаме към препоръките за постигането на специфичната цел.

Също така е важно да бъдем реалисти и да не се подвеждаме по маркетингови трикове като "ще направите дълги и фини мускули" - ако генетично нямате дълги и фини кости и съотвената комбинация от бързи и бавни мускулни влакна няма фитнес гуру на света, който да ви превърне в балерина. Ако сте слаби и стройни по ген всякаква мускулна маса при вас ще е плод на много тежести и много протеин и ще изчезва яко дим в момента с който намалите интензитета на тренировките си и контрола върху макросите си.

Ако сте ендоморф и си мислите, че с 18% подкожни мазнини можете да сте здрави и в добра форма ще трябва да ви разочаровам също. Всякакви драматични девиации от генотипа не са здравословни и е почти невъзможно да бъдат поддържани в дългосрочен план. Въпреки, че сме доказали, че дълго може да се "съществува" на кафе, цигари и солети Wink

Та така... единственото, което трябва да ни занимава е как да бъдем своята лична най-добра И здрава версия!

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 20:23 от Agent Provocateur

# 378
Някой тренирал ли е по видеата на Chloe Ting? Видях, че тя има някакви челенджи, чудя се дали някой има мнение и резултат
Аз също бих я препоръчала за долна част, има много хубави тренировки за крака и дупе. Откъм горна е по-зле, а тренировките за корем за ефикасни, но досадни (поне за мен).

# 379
Много хубав и информативен пост, Агент Hug Аз съм ендоморф отвсякъде. Та затова съм доволна на 60тина килограма при 164см ръст. Качвам от въглехидрати без да ги ям, само да ги помириша Sweat Smile  Имах плочки на корема мнооого отдавна и определено не бях здрава тогава. Та ще си кретам на 26-29% мазнини. Важното е отдолу да имам и мускул.

# 380
  • София
А кой челиндж бихте препоръчали за напреднали, да речем? Насочих се към Каролин, но тя използва и бая тежести, които за момента не мога да вдигам, правя ги без, но някак си са ми еднообразни нейните, гледам epic endgame в момента.

# 381
Агент, очаквах мъдрости изстрадани и изпитани и изгладувани Wink

# 382
Бях ги пробвала преди време, заради многото доста впечатляващи резултати, качени из нета - дори още имам приложението ѝ на телефона.
Като за лаик в тренировките, на мен ми се сториха леко небалансирани. Обикновено е прескачане от планк във вариация на планк, и после още поне няколко вариации на планк, и за разнообразие - долна част и още упражнения за ядро, което може да ти смели кръста, ако си недотам добре с техниката. От опит говоря Blush
Може и такава серия да съм хванала, де - не знам. (Че толкова ми е моженето е отделен въпрос)

# 383
Аз съм категорично ектоморф, обаче качвам само и единствено на корем мазнини и изглеждам нелепо - супер слаби крака и коремче.

# 384
  • Пловдив
Според мен едва ли има връзка между склонността да трупаш мазнини и едрината на скелета и мускулите - а ги дават заедно като особености на типовете. Тези класификации може да са удобни, но никак не ориентират за това, какъв си ти и какво да правиш. Ако си с едър скелет, не значи, че си и склонен към пълнеене, а може би не значи и че лесно трупаш мускулна маса (единствено се очаква изначалната ти мускулна маса да съответства на размера на скелета), и обратно.

Мисълта ми е - аз например съм от типа "моето стройно тяло се крие под десетки излишни килограми", тоест склонна към пълнеене от гимназиална възраст насам, но със сравнително дребен скелет и не съм забелязала да имам особено силни мускули или да ги оформям и развивам лесно (последното и не съм го имала за поставена цел, целта е да открия за света стройното си тяло на първо време). Друг ще е едър, но с добре оформени мускули, трети ще е едър, слаб и кокалест, четвърти ще е среден по размери, дебел и с лесно оформящи се мускули, и т.н.
"Може да комбинирате два или три типа" на практика за мен означава "няма връзка между белезите на типовете, дето ги изброяваме". Ако някой се случи да е едновременно висок, с тънки кости, фина мускулатура и слаб, съответно едър И дебел, което не е едно и също, ще го кръстим типичен ендоморф или типичен екзоморф, но то е защото всички белези се е случило да съвпаднат.
Разсъждавам си, не говоря на базата на знания, а само на общи наблюдения. Класификацията на типовете ни обогатява речника, но едва ли помага допълнително да преценим как да тренираме и как да ядем.

# 385
Трите доши според Аюрведа хич не са случайни.
На руски намерих този път:
https://ayurveda-tour.by/tri-doshi-vata-pitta-i-kapha-konstituciya-cheloveka

Аз съм вата-пита, и мезоморф Grinning

Отчитам глутеус, Iron ден 3, и проба хип-тръст с 25кг- no problemo, не ме е страх вече, ще пробвам с повече за всеки случай, но с 25 ми е ок. Отчитам напредък.

Обядвам любимите бъркани яйца с ориз и соев сос, и отивам за Кардио  в Зона 2.

# 386
Тези класификации може да са удобни, но никак не ориентират за това, какъв си ти и какво да правиш.

Разсъждавам си, не говоря на базата на знания, а само на общи наблюдения. Класификацията на типовете ни обогатява речника, но едва ли помага допълнително да преценим как да тренираме и как да ядем.
Съжалявам, но не мога да се съглася с теб, Магдена!

Трите доши според Аюрведа хич не са случайни.
На руски намерих този път:
https://ayurveda-tour.by/tri-doshi-vata-pitta-i-kapha-konstituciya-cheloveka

Аз съм вата-пита, и мезоморф Grinning
Нали Grinning Припокриването на западната медицина с източната е шокиращо! Статията, която си линкнала е много детайлна и хубава, Дез!

Аз съм си правила и Аюрведичен тест (почти по равно са застъпени и трите доши при мен с минимално преобладаваща Пита), а 20 години по-късно отидох и при бат ни Юли ("залата на Юли") и той ме мери и изчислява и ме докара до много центриран и уравновесен тип с характеристики и от трите типа, но с минимален превес на Мезоморф. Аз винаги съм се причислявала към Мезоморфите, но пък разни травми от детството ми насам определено бяха индикация, че далеч не съм толкова атлетична, колкото е "чистия мезоморф". От Аюрведичния ми период ми е останала вярата, че когато съм разбалансирана и болна най-доброто за мен е чиста и лека вегетарианска диета без млечни!
Ще трябва да си намеря теста от Юли, сигурна съм, че го пазя някъде още!

Агент, очаквах мъдрости изстрадани и изпитани и изгладувани Wink
Пеп, че то всичкото написано от мен е лично изпробвано и изгладувано, но не го написах от първо лице. Не можеш да си смениш соматотипа дори да си стопиш мускулите след години глад, броколи на пара, овесени трици и изтощително кардио. Кокалест, мръзнещ и гладен мезоморф не се превръща в елегантен ектоморф - скелетът е различен, пропорциите са различни! Различният тип тренировки е благодатен за тялото, но не променя типа мускулни влакна, които имаш и не те превръща в копие на треньорката, която толкова те кефи и заради която си почнал някоя програма. Не се отслабва локално, талията ми не става по-тънка от коремни преси, напротив - аз ставам квадратна! Последно, ама последно отслабва тази зона, която е най-"проблемна" и която най-много мразиш в себе си - при мен бедра и задник и то след като съм останала без гърди и в лицето съм Освиенцим.

Разбира се, можеш да работиш по мускулните групи за да балансираш малко да речем рамена и ханш, но да се преобразиш тотално, без да преобразиш тотално живота си не става. Имам позната, която участва във фитнес състезания. Дори на Коледа и Нова година тя пристига на купон със кутията със бяло пилешко месо и ориз на пара и пие гола вода и билков чай. Дори глътка шампанско не си позволява. Прeобразена ли е - абсолютно!

#deleted

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 15:45 от Agent Provocateur

# 387
Агент, гледам ти снимките. И хем ми се виждат краката ти дълги, хем талията фина Grinning
Аз съм направо дебела в сравнение, а пък се харесвам 🤣

# 388
Аз донякъде мога да разбера за талията, леко издължена е, което създава оптически впечатление за повече обем, но и аз не виждам дебели крака. Чудя се колко ли са комплексирани сега момичетата при толкова много естетични корекции, добавки и Фотошоп. Сигурно е някакъв ад.
Аз успях да направя четири тренировки за тази седмица. Тренирах основно с ластик, малко да починат стави и сухожилия.
Сетих се за 2lazy4thegym. Отдавна не бях чела блога. Оказва се, че жената е на същата вълна като форума, т.е. Керълайн и Хедър. Но беше препоръчала и една треньорка за мобилност - julia repel. Ако ми остане време, мисля да пробвам през уикенда.

# 389
  • Варна / UK
Агентче, иде ми да те хлопна с нещо, честно Joy - извинявай, ама на това прекрасно тяло да казваш, че е дебело...

Costa, и аз на повече килограми се харесвам повече. От края на 2020та като реших, че искам повее мускул и се почна едно плюскане, което продължава и досега. Вярно, че е 80% чисто, но останалите 20%, срам - не срам, са шоколад и уиски в ежедневни дози, което си и личи, но не ми пречи Grinning . А, да не забравя - и почти никакво кардио, което не е добре за сърцето (трябва поне в минимални дози да включа).
Скрит текст:

Илюстрирам, снимката вляво - 50г. е от края на 2023та, там съм около 54.5кг

Тази е от миналата година - почти на 51г., тук съм около 57.5кг - тъкмо бях приключила един bulk (в такъв период тренирам доста тежко). Бях стигнала почти 60кг, но като намалих малко тренировките и съвсем малко яденето, това остана:

После се разболях, останах 53.5кг, но в момента съм ок. 56кг и пак в bulk и тежки тренировки... Този път ще си направя снимки като съм в пика на килограмите. Но като цяло някакви драстични промени във визията нямам. В работните килограми на тренировките обаче имам Grinning

Нещо ме глождеше по отношение на костите - знам, че се увеличава костната плътност при тренировки с тежести, но не бях сигурна дали самите кости не нарастват малко (не по дължина, разбира се) и питах AI-то:
Скрит текст:
Въпрос: When a woman, age 50+, trains 5 - 6 times per week in the gym with weights - combining hypertrophy and strength exercises - will her bones grow in size, too, not just the muscles?
Отговор:
Yes! When a woman 50+ trains 5–6 times per week with weights, combining hypertrophy and strength exercises, her bones will also grow stronger and may slightly increase in size—not just her muscles. Here’s why:
1️⃣ Bone Adaptation to Strength Training

Bones are living tissue, and just like muscles, they respond to mechanical stress. Lifting weights triggers bone remodeling, which includes:
✔ Increased Bone Density – Bones get denser and stronger to handle the repeated stress.
✔ Possible Bone Growth – In some cases, bones can slightly increase in thickness (especially in weight-bearing areas like the femur and spine).
2️⃣ How Strength & Hypertrophy Training Affect Bones

Strength Training (Heavy Weights, Low Reps) → Increases bone mineral density (BMD), reducing the risk of osteoporosis.
    Hypertrophy Training (Moderate Weights, Higher Reps) → Builds muscle mass, which indirectly helps bones by putting more force on them.

3️⃣ Bone Growth vs. Bone Density

While bone density increases significantly, actual bone size (width/thickness) may increase slightly, but bones won’t grow longer because growth plates have fused after puberty.

Общи условия

Активация на акаунт