Закупуване на обзаведен апартамент

• 2 799
  • 25
  •   1
Отговори
Здравейте търсих търсих никъде не открих информация ще се опитам да бъда кратка !
Така със съпруга ми купува ме първото си жилище при огледа на апартамента той беше след ремонт и напълно обзаведен със всичко ново мебели уреди при огледа попитахме дали апартамента се продава със всичко и брокера ни каза да в обявата също пишеше това собствениците са в чужбина и така прибрахме се вкъщи мислихме и взехме решение че ще закупим това жилище защото ни устройва това че е обзаведено и оборудвано и цената покрива тези неща отидохме в офиса на брокера попитах ме пак дали е с обзавеждането и ни отговориха да дадохме капаро и започнахме процеса стигнахме до там че след няколко дни сме при нотариус за изпавядване на зделката по време на подготовката за документи собствениците са си идвали и отивали в чужбина за по седмица ... вчера пожелахме да направим вторичен оглед на имота и какво да видя изненада чисто нов смарт телевизор го няма изнесен . Чисто нов климатик който струва 3 хил лева от спалнята го няма а ние се уговорихме и на обявата пише че е сэс обзавеждане и обурудване апартамента ! Собственика е решил тайно тайно да изнася неща който са договорени в цената на имота не е казал дори на брокера за това а през цялото време съм казвала на брокерката да не взимат да изнасят неща и тя винаги ми е казвала че ги е питала и са казали че не няма само лични вещи ... и сега съм бясна цялата еуфория и настроение ми отиде на кино ... + искат 3 дни след изповядване на зделката да продължат да живеят в нашия апартамент при полужение че имат къде да останат а мен ме притеснява факта че след зделката ще изчезне още повече всичко от апартамента някой имал ли е подобен казус и ако вие бяхте на наше място как щяхте да реагирате постъпите те буквално ни ощетяват със 4 хил лева благодаря на всички отзовали се и се извинявам за грешния правопис много съм афектирана цала нощ и ден не мога да си намеря място чуствам се измамена излъгана това беше много подла постъпка

# 1
След като купувате с обзавеждането, е добре към договора да има опис на вещите, включени в цената, който и двете страни да подпишат.

# 2
  • Бургас
Ами, опитайте се да отбиете от цената 4 хиляди с този предтекст.

# 3
В подобно положение съм, аз продавам обзаведен, с разликата, че при нас няма да има измами.
Да, сива зона е. При капаро опис/протокол няма. Май при предварителен договор вече трябва да има.
Но стоп капарото е доста малко. 2-3 хил лева, 4 макс.

Ако при предварителен сте нямали опис, това е 100% вина на брокера. Те ги следят тези неща.

# 4
  • София
Не е важно какво е казал брокерът, а какво пише в предварителния договор, на чиято база сте платили стоп-капарото.
Обзавеждане и оборудване или само обзавеждане пише? Аз без опис не бих подписала.

# 5
Прави се опис на апартамента при предварителен договор. Ние купихме необзаведена къща и брокерката ни направи пълен опис даже ключовете за осветлението беше включила, явно има хора да си ги махат. Честно аз не бих очаквала да ми оставят телевизор, но климатикът - да.

# 6
Брокер съм! Има начин да се минимизират такива проблеми, като всички условия по предаване и приемане на апартамента се опишат в предварителният договор (вече се прилагат и снимки)! Този договор задължава и двете страни защото има и финансова част. Брокерът трябва да има опит или да бъде подпомогнат от Агенцията, която представлява, за да се спазят ефективно уговорките в предварителния договор и не само. Търговията с имоти няма нищо общо с търговията с бързо оборотни стоки. Стъпките от първата среща с брокер или продавач/купувач са много! За успешна сделка е важен е и темпа на тяхното преминаване! Предварителният разговор с клиент отнема поне 30-40минути. Клиента трябва да е запознат от брокера със всяка стъпка и особеност на сделката по време и темп на изпълнение! Но никой не иска да слуша, липсва доверие, а съветници колкото щеш! Крайния резултат, е че клиентът обикновено не разбира защо плаща, а да започнеш работа, като брокер е достатъчно да почукаш  и почти всяка агенция ще те приеме - излиза, че нито Агенцията нито новоизлюпеният брокер очакват нещо един от друг. Коментирал съм много често с клиентите си, как е възможно да повериш сделка, която ще определя твоят живот в продължение на десетилетия срещу стотици хиляди евро, в ръцете на хора, за които не знаеш нищо!? В същото време ако някой ви поиска сто лева на улицата в заем ще го помислите за луд и ще бягате без да се обръщате!? Излиза че българинът е феноменално икономически и правно неграмотен но с безпочвено изключително самочувствие и арогантност! И после Държавата и международното положение са му  виновни! В никакъв случай не оправдавам кражбата но може да се окаже, че брокерът лъже и двете страни само и само да стане сделката и да си вземе комисионната! А в случая тя е и от двете страни! Със здраве и умната!

# 7
Ужасна ситуация! Извинявам се, но не разбрах дали имате подписан предварителен договор. Аз бих се консултирала с адвокат.

Когато купувах жилище, получих най-добрия съвет, а именно да ангажирам адвокат, който да защитава моите интереси. Няма как, а и не сте длъжни да сте наясно с подводните камъни в една такава сделка, правните измерения и т.н. На повечето хора ни се налага да купуваме/продаваме жилище 1-2 пъти в живота.

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 11:15 от Rebel Rebel

# 8
Направете консултация с адвокат.
Ако сте подписали предварителен договор адвокатът ще ви обясни можете ли да предявите претенции за промяна на цената щом продавачите променят условията на сделката.
ММ навремето не ме послуша да се консултира с адвокат при подписване на предварителния договор и се оказа, че чрез него се е отказал от помещение, което иначе задължително върви с апартамента. Адвокатът после каза, че дори и да е некоректно това отделяне на помещението щом купувачът е подписал предварителния договор значи се е съгласил и не може да го оспорва при финализиране на сделката. Ако имате предварителен договор и там пише, че имота се продава и вие го купувате обзаведен и оборудван на база изнесеното от него може би ще можете да свалите от цената. Но най-добре да се доверите на адвокат за това.

# 9
Продавачът има право да се изнесе в трийсет дневен срок. Аз купих жилище, което се даваше под наем и наемателката до последния ден не предаде ключовете, въпреки, че продавачът й осигури друго негово жилище на 300 метра буквално. При влизането ми във владение липсваха крушките, дори тази в банята. Представете си за какво иде реч. Апартаментът, ясно, че си беше за ремонт, аз това си го знаех, ама да се налага на фенерчето на телефона да засичаш водомери, защото две брокерки не са очаквали такъв номер?

# 10
И аз си спомням, макар и бегло, защото бях в началното училище, че когато купихме апартамента и ме заведоха да го видя отново, липсваха ключове за осветление, мивката в бяната я нямаше, душа и някакви такива неща, които дори тогава ми се сториха странни. Явно си има хора всякакви. Телевизор не бих очаквала да ми оставят, но климатика - да.

# 11
Трябвало е подробен опис, снимки предварителен договор. Това "пишело в обявата" и "брокерката казала" нищо не значи.
Не може по тази логика за сложат златна статуя и да я изнесат. "Ама ние я платихме"...

# 12
От момента на подписването, освен ако нещо друго не е уговорено, няма такова нещо , да останат 3 дни, те може да искат и 5 дни да останат. Инача се прави писмен опис, другото рекъл, казал няма значение.

# 13
Купувай си апартамента и си живей, голяма работа климатика... Дала си многократно повече пари.

# 14
  • Бургас
На ваше място към днешна дата бих поискала пълен детайлен опис в какво състояние ще се предаде апартаментът, плюс кога ще се освободи жилището. При такъв типаж собственици бих настоявала да се предаде имота в деня на финалното плащане, а не да си живеят още 30 дни, защото наистина могат да изнесат всичко и вие, като сте платили вече, нищо не можете да направите.
Бих поискала отстъпка от цената и не бих отстъпила от това си искане до деня на изповядване.
В деня на изповядване гледате финално апартамента, сравнявате с описа, плащате остатъка и взимате ключовете.

Ако чак толкова много държа на апартамента, бих преглътнала тези 4000 лв., но бих си отваряла очите занапред.

Общи условия

Активация на акаунт