Закупуване на обзаведен апартамент

• 2 801
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Това е поредният пример за хора, които плащат 3% на брокер, но им се свидят за адвокат.
Аз самата съм юридически консултант по сделки, но за мои лични ме представлява колега, защото съм субективна и мога да пропусна нещо.
Нямате си идея колко неща могат да се объркат по имотни сделки. А търсенето на помощ постфактум е обикновено твърде закъсняло.

# 16
Аз купувах в чужбина обзаведен и не бях толкова уверена в познанията ми по езика, особено терминологията в договорите. Платих 50 евро на адвокат, който ми коригира договора в моя полза и изрично упомена важността на описа. И като продавах преди това, пак ползвах адвокат, 50 лв. беше консултацията. Много са важни тези неща, това за друг път. Ако са скръндзави, а те явно са, няма да се навият за отстъпка.

# 17
Телевизорът е някаква преносима вещ. Може спокойно да си го вземат. Ако по време на огледа имаха оставени дрехи и компютър, и тях ли щяхте да очаквате да получите?
А за климатика - голяма работа, нов ще си вземете, с гаранция и по-съвременен. И на нас ни взеха една камина, ни си купихме по-модерна и с гаранция. Така че, всяко зло за добро. Горе главата

# 18
Изумена съм, че за маникюр, подстригване, вежди и пр. наемате и плащате на професионалист, а за сделката с имот не наемате ваш и лично ваш адвокат.

# 19
  • Пловдив
Също като препоръка мога да дам да се въздържате от консултации за 50лв. Някак си не мога да си представя качество за тази цена. Един маникюр е толкова.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 17:14 от jul

# 20
То колко е адекватно 1 маникюр да е 50-60 лв. е друга тема.

# 21
Какво всъщност значи консултация с адвокат по отношение на имотна сделка? Аз като купувах апартамента за проверките на жилището от адвокатката, работа и преговори по предварителния договор и нотариалния акт + работа по прехвърляне с дарение на друго жилище платих нещо от порядъка на 800-900 лв. Сумата не е на стойността на един маникюр или едно посещение при фризьор, но са едни от най-добре вложените ми пари изобщо. Адвокатката ми спести много главоболия.

# 22
Консултация е едно отваряне на устата на адвоката по твой въпрос (мое определение), докато в горния случай адвокатът е свършил много различни дейности -проверка жилище, преговори!, прехвърляне на дарение, та заслужил си е парите.

# 23
  • София
Това е поредният пример за хора, които плащат 3% на брокер, но им се свидят за адвокат.
Аз самата съм юридически консултант по сделки, но за мои лични ме представлява колега, защото съм субективна и мога да пропусна нещо.
Нямате си идея колко неща могат да се объркат по имотни сделки. А търсенето на помощ постфактум е обикновено твърде закъсняло.
То по принцип за това се плащат тези 3%, брокерите трябва да работят с адвокати, ско те самите не са и да защитават интереса на клиентите си, да проверят имота, да оправят документациите, да подгитвят адекватни договори и тн и тн... Иначе по принцип няма за чии да ги взимат тези проценти, а така са извъртяли нещата, че на вс отгоре отказват да извършат сделка без да си приберат комисионната. Ние имахме разправия с една брокерка и не стигнахме до сделка тогава заради това. Значи тя брокер на отсрещната страна, ние казваме, че от наша ще си наемем само адвокат, който да движи нещата, тя - ама и на мен ще трябва да платите 3%...от къде на къде? Иначе да сме си наемели наш брокер тогава нашия ще вземе %от нас тя ще си вземе от продавача, иначе тв ще си вземе % и от двете страни... Я пак??? 🤣 Много нагло племе са брокерите, а най-често и безкрайно некомпетентни. Та - да задължително и за мен е вс да мине и през адвокат. Та не винаги плащат 3%по желание клиентите и когато го правят, наивно много от тях вярват, че срещу това ще получат качествена услуга, това не са изобщо малко пари... Но най-често това изобщо не е така.

# 24
  • Пловдив
Това е отделна тема. Докато не се регулира бизнеса /квалифисация, сертификат, отговорност/ - ще е така. Сега отново има внесен законопроект, но дали ще види бял свят, предстои да разберем.
Вярно е, че има страшно безотговорни и комерсиализирани брокери, както и много от обратния вид. Понеже познавам работата им от близо, смея да твърдя, че има сделки и клиенти, за които 3% са нищожна цена.

# 25
  • София
Абе сега за кой какво са... З%от апартамент са си солидна сума. За нея брокера трябва да си скъса гащите да свърши всичко идеално.

Общи условия

Активация на акаунт