Шестокласници 2024-2025 - тема 3

• 21 244
  • 746
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Боже, колко четат вашите деца! 10-15 поредици следени и изчетени. Моят ако е прочел сумарно 10-15 книги…

# 136
  • shumen
Месечинке,и моя е така.Ако е прочел 10-15 сумарно.И от много четящо дете изведнъж игрите на телефона развалиха дисциплината.

# 137
  • София
Детето не чете толкова, колкото четеше с първи-втори клас, но и свободно време няма. Сторител е нещо, за което не мога да се пречупя психически. Не казвам, че е лошо, обаче не е моето. Навремето по радио Христо Ботев актьори четяха откъси от книги и ми беше супер интересно. За цяла книга някак не си го представям. Не съм и пробвала де… Наборът обаче не сяда на масата за хранене без книга 😵 Хич не ми харесва на мен, но това е положението. И така откарва по 40 минути в ядене. “Айде бе, един час предъвкваш три макарона (примерно)” ми е редовната реплика. Баща му се шегува, че детето си има ритъм на хранене- по лъжица на всеки три страници 😂

# 138
  • Някъде по Дунава
Аз писах на предишната страница, че моят чете само Роал Дал. Харесват му, защото смешни и кратки. Реално само Матилда и Чарли и шоколадовата фабрика не е прочел, но те са по - дебели. Миналата година му хареса Пърси Джаксън от задължителната литература. За миналата Коледа му взех Моето семейство и други животни, но не му хареса. Определено е трудно с избора на книги за него. Прави се на голям, ходи на фитнес, но акълът му е съвсем детски. Още спи с плюшена играчка Simple Smile

# 139
Guinness, за плюшените да не говорим. Когато беше малка изобщо не им обръщаше внимание. А сега се оказа, че спи с 13 броя, всяка си има име. Не знам дали в това отношение се вдетини покрай малката или е нещо друго, но за мен е абсурд. Иначе плюшените от, когато беше малка са в мазето и предполагам, че ако ги види ще си ги вземе и тях.

# 140
  • София
Боже, колко четат вашите деца! 10-15 поредици следени и изчетени. Моят ако е прочел сумарно 10-15 книги…
Ами срам ме е, но и моят е така. Чете по принуда задължителните книги. Странично - няколко от Айде БГ, и две за Майнкрафт, това преди 2-3 години! Сега получи за Коледа една за правилно хранене и тренировки, харесва му, но това няма общо с четенето по принцип.
Сторител и моето не е. Обичам истинските книги.
Иначе ваканцията си изкарва чудесно, при баба, братовчеди и с други приятелчета. Днес са на риба с вуйчото и големият племенник.

# 141
Задължителните книги отказват децата да четат... Общо-взето така се получава.

# 142
И аз не мога да се пречупя за Сторител. Имам чувството, че взема ли абонамент за Сторител и ще се свърши с четенето. Аз едвам и за Киндъла се пречупих да ѝ дам, ама лятото все пак чéте на него "Под игото", но май все пак си предпочита хартиените книги.
Иначе и моята дъщеря е навсякъде с книга - и на масата, и в тоалетната даже Grinning Често се карам за това (онзи ден си легнала с 5 сутринта, защото искала първо да си дочете книгата).
Аз гледам да има винаги подходящи за възрастта ѝ книги вкъщи, пък дали и колко ще прочете си оставям на нея. Често, въпреки че вкъщи има десетки книги, решава, че ще си вземе нещо от библиотеката. И за задължителната литература не я натискам (с някои малки изключения).

# 143
И аз исках да я запиша на библиотека, но тя отказа. Каза, че иска да си има книгите и понякога да си препрочита любими моменти. Иначе обича да чете и електронни книги. За нея вида на книгата е без значение стига след това да има лесен достъп до нея.
За Сторител си е малко специфично, но аз винаги съм харесвала освен реалното четене и да слушам. Навремето обичах да слушам грамофонни плочи с приказки, имаше и радиотеатър, да не говорим за приказките по телефона... Така че за мен Сторител се оказа плавен преход, обаче и удоволствието от истинското четене си остава. Просто, когато върша нещо слушам, когато си почивам чета.

# 144
  • София
Задължителните книги отказват децата да четат... Общо-взето така се получава.
Друго и различно поколение са, ясно е. На тази възраст аз съм препрочитала Под игото, разказите на Йовков и Елин Пелин по няколко пъти. Сега се пробват да осъвременят материала, но с набутването на Пърси Джаксън не знам колко адекватно им се получава. Защото моето дете и фентъзи, и фантастика не обича особено. Аз пък изобщо не чета подобни.
Не знам, сложно е. Лесно е да се намират само кусури, трудното е да се предложи и направи нещо. Знам ли, в бъдеще може да останат само малко часове по граматика, а да се увеличат тези по ИТ и език.

Последна редакция: пн, 30 дек 2024, 14:00 от sofyia

# 145
  • shumen
Моя е записан на библиотека,но взема и чете само задължителните книги и то по принуда.То и няма много време за четене през учебната година,но и да има него не му се чете.
Аз също много четях,но в последно време нямам почти никакво време за четене и затова слушам Сторител.

# 146
Не е от много четящите моята дъщеря.
Купувам книгите, които пожелае. Прочете доста от Роалд Дал и Дейвид Уолямс.
Искаше книга за космоса, попрехвърли я, после загуби интерес.
Поиска книгата за Тейлър Суифт, подарих я, прочете я почти на един дъх.
Прочете голяма част от задължителната литература, защото настоявах (не настоявах за всичко, за да не се получи обратен ефект).
Аз обичам да чета хартиен вариант на книгите. Когато бях малка обожавах миризмата на новите книги. Четях доста, но това ми беше забавлението. 😃
Разказите на Елин Пелин, на Йовков и изобщо почти цялата задължителна литература от моите ученически години ми беше интересна. Разбирам, че сега е друго поколение, с други интереси, но съм на мнение , че трябва да се познават и четат българските автори, а не да отпадат от програмата.

# 147
  • София
О, Fortuna, аз изобщо не предлагам да отпадат. Но на фона на скоростта, с която се развиват технологиите, мисля че бъдещото училище, начинът на обучение и самите предмети ще претърпят огромни промени.

# 148
sofyia , нямах предвид теб 🤗, а тези в инспекторатите, правителството...
Новите технологии навлизат все повече в живота, всичко се променя, включително и образованието трябва да отговаря на новостите.
Трябва да се приспособяваме.

# 149
  • shumen
И на мен ми беше интересна задължителната литература и разказите на Елин Пелин,Йовков и Чудомир.Препрочитах ги по няколко пъти.Баща му също много обича четенето и му подарява книги по поводи,но колко ги чете детето е друг въпрос.
Моя написа каквото имаше за домашно и научи по ЧП и География.Намерих му тестове по История и уж ще се подготвя,но днес е топло при нас и не съм му видяла очите.Само футбол му е в акъла.

Общи условия

Активация на акаунт