Шестокласници 2024-2025 - тема 3

• 20 480
  • 746
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Току-що учителката по БЕЛ е пуснала в Classroom информация, че класното през януари ще е подробен преразказ на непознат текст от името на герой или неутрален разказвач. И май ще им даде текста да го четат 15 мин. и след това ще им го вземе, защото им е дала за ваканцията такава задача със запомняне на прочетен непознат текст. Вероятно ще бъде 2 учебни часа, за да успеят да напишат преразказа. Пратила им е и таблицата за оценяване на преразказ на НВО - не че децата нещо могат да разберат от нея, то и аз се затруднявам за много от критериите.

Историята е труден предмет, да, за повечето деца. А за някои и географията. На нашето МАТ му е лесна, но историята не.

# 61
Пратила им е и таблицата за оценяване на преразказ на НВО - не че децата нещо могат да разберат от нея, то и аз се затруднявам за много от критериите.
Те проверителите на НВО не се справят с таблицата и оценяването, децата какво да я гледат Joy

# 62
Аз нещо това с преразказа на непознат текст не мога да разбера как показва каквито и да е знания по БЕЛ. Показва кой колко може да запамети за кратко време.
Дъщерята разправяше, че на класното толкова се била съсредоточила да запомни възможно най-много подробности от текста, че като тръгнала да пише осъзнала, че не знае какви са имената на героите Grinning Добре, че някой задал въпрос, включващ имената, че се сетила и тя...

# 63
  • София
За НВО ги подготвят учителите, затова дават такъв преразказ на класно. А НВО е формат за десетки хиляди деца от цялата страна и дават преразказ, за да може уж да се оценява по-лесно и по-обективно за всички явяващи се. ОЛВ за мен е още по-тъпо нещо  и оценяването му е съвсем субективно. А това, че за много от нашите деца НВО ще бъде изпит за влизане в желани гимназии, дето се вика си е наш проблем.

# 64
  • София
Несериозно е това Simple Smile В някои училища изобщо не правят преразкази, отделно нали бистрихме скоро кой вид преразказ кога е в програмата. В трети училища пък съм сигурна, че няма да правят преразкази на класно. За каква обективност на НВО говорим? Simple Smile Изобщо не искам да навлизам в темата дали НВО оценява учителите или школите и пр. и дали преразказа е ок сам по себе си.

За НВО ги подготвят учителите, затова дават такъв преразказ на класно. А НВО е формат за десетки хиляди деца от цялата страна и дават преразказ, за да може уж да се оценява по-лесно и по-обективно за всички явяващи се. ОЛВ за мен е още по-тъпо нещо  и оценяването му е съвсем субективно. А това, че за много от нашите деца НВО ще бъде изпит за влизане в желани гимназии, дето се вика си е наш проблем.

# 65
  • София
При моят син класната работа по БЕЛ е била в две части - граматика и преразказ на непознат текст. Доста се стресирали децата, защото часовете били намалени на 30 Мин + 5 Мин междучасие по причина повреда в отоплителната инсталация. Ами - четворка, развали си оценките.
Това, което виждам по разказвателните предмети е огромното влияние на учителя - начинът на преподаване, умението да предизвика интерес и да спечели вниманието и симпатиите на децата. Моят по история е колебаеш се, обаче и г-нът е с много висока летва. Обаче пак я харесва и чете. По география и ЧП няма драма. Даже по три пъти вече става за изпитване по желание. Още в пети клас му обясних, че това винаги е печеливша тактика - малко смелост плюс уважение към предмета и учителя. Wink
По МАТ, за съжаление продължава с четворките, които са едни от най-хубавите оценки при тази г-жа! Но да, видяла съм го отдавна, не е математик.

# 66
  • София
Beeps, не е ОК почти нищо в НВО - нито тезата, нито въпросите по литературни произведения, нито преразказа. Аз гледам да избираме най-малкото зло при наличните обстоятелства и да не побърквам детето в последния момент с излишен стрес и натоварване. То ние и не знаем какво ще измислят догодина за нашия набор - може да се окаже, че ще експериментират точно с нашите деца.

# 67
Във вашето училище организират ли  коледна почерпка, размяна на подаръци и т.н. тази година?

# 68
По класове размяна на подаръци.
Дискотека в клуб (моята не отиде).
Коледен базар с лакомства и декорации.

# 69
  • София
Концерт в училище на група музиканти - китарист, барабанист, тромбон и др.
Размяна на подаръци - таен Дядо Коледа.
И Коледен базар с благотворителна цел, за подаръци и лакомства.

# 70
Вчера беше коледният базар и концерт. Съучениците на дъщеря ни се оказаха прекрасни търговци и такива комплименти правеха, че с удоволствие пазарувах от техния щанд.
Няма да имат размяна на подаръци.

# 71
При нас коледния базар беше до вчера.
Подаръци ще си разменят утре. Ще имат и почерпка + конкурс за най-хубава стая за цялото училище.
Ако се организират може и на кино да отидат след това, ама нашия клас принципно не е много по организационните въпроси.

# 72
По въпроса за преразказите: Всъщност децата постоянно правят такива. Разказват за случки в училище, преразказват какво са чули или чели, и ние го правим без да го осъзнаваме като преразказ. Ако обичат да слушат аудиоразкази, въобще всяко нещо, което се слуша и би могло да бъде преразказано, то ето една неангажираща тренировка за запаметяване и предаване на подробно или сбито съдържание, стига да се избягва личното отношение по темата.

# 73
  • shumen
Класното по БЕЛ мина,не са проверени.По Математика е на 7.01.Домашни за ваканцията им е дал господина по Математика проект за гащичките на Питагор и от учебника доста задачи за подготовка за класно.По Литература трябва да знаят"Художник наизуст.По друго домашни не са им дали.Понеделник ще е последно на урок по Английски за тази година,че след ваканцията ще правят контролно им е казал господина.
Подаръци разменяха в Понеделник,днес им е коледния базар,но ще си учат до 10,30 и от 11 до 13 часа ще им е базара.Правихме венци,пекохме сладки.
.
.
По Геоография и ЧП от миналата година му беше трудно,но и класната им е много взискателна,а тази година им предава и по двата предмета и на няколко пъти го засича и засрамва и ги намрази още повече тези два предмета.По История му е лесно и учи с лекота,че и миналото лято се явявява на конкурс и писа есе и имаше грамота.За тази година пак е питал госпожата по История и му е казала,че ще има и пак иска да се яви,но този път със стихотворение.
Вчера каза,че в класа им е имало дете със въшки.Класната им знаела още от Октомври месец,но нищо не е казвала нито на тях,нито на родителската среща.Вчера незнайно как две момиченца от класа отиват при сестрата,проверява ги и се оказва,че едното има и то и го връщат.Снощи съм го проверявала и добре,че няма,а и е момче с къса коса,че ако имаше не ми се мисли.

# 74
Здравейте! Гмурвам се в темата с една девойка в 6клас. За въшки най-ефикасния метод е маска с газ, мас и оцет.Хем трепеш гадините, хем подхранваш косата.
При нас има базар, размяна на подаръци и парти. Моята девойка не е доволна от партито, защото пускали чалга. Да не говорим за цената- 35лв за парче пица, сок и дисководещ.

Общи условия

Активация на акаунт