Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 11

• 35 410
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
Човекът в момента в болница ли е или го водите по прегледи? Ако е в болница би следвало да знаят как да го третират според състоянието му, история, хронични заболявания и т.н. Аз с такова желязо, БЕЗ да знам предистория и всичко, бих се насочила към вливания - усвояването на желязо през устата е 10-30% и дразни, всеизвестен факт. При положение, че сте били при хематолог съм крайно озадачена, че не е изписано.

# 466
  • София
Човекът в момента в болница ли е или го водите по прегледи? Ако е в болница би следвало да знаят как да го третират според състоянието му, история, хронични заболявания и т.н. Аз с такова желязо, БЕЗ да знам предистория и всичко, бих се насочила към вливания - усвояването на желязо през устата е 10-30% и дразни, всеизвестен факт. При положение, че сте били при хематолог съм крайно озадачена, че не е изписано.

Благодаря за отговора! По-точно е в хоспис и хематологът му видя изследванията онлайн, а гастроентерогът го прегледа на място.
И аз съм озадачена, че хематолгъ не изписва венозно желязо, даже казва, че не е проблем с желязото и щом не е ясен феритинът съвсем не може да каже. Иначе проблем е в стомаха - има гастрит и не му понася и желязото..
Ще направим вливане с Феринжект, както е препоръчал гастроентерологът. Виждам, че са ампули и доколкото разбрах, се разреждат с банка натриев хлорид и се вливат. Вие запозната ли сте с венозните железни препарати, така ли е?

# 467
Здравейте!Моля за мнение за тези резултати. В рамките на 1 месец синът ми боледува два пъти. Първия път с болки в гърлото и температура,изписаха Амоксигамма.Сега втория път пуснахме тези изследвания,направихме рентгенова снимка на бял дроб,която е без особености.Все още не приема антибиотик,вероятно утре ще изпише личната нещо.
Изопринозин пие и парацетамол за t.,която е трети ден 38+.

# 468
Е, добре, изследвайте и феритин? Или направете консултация с друг хематолог? Човекът добре ли се храни, от къде са проблемите генерално? Вливанията са задължителни според мен. Подсилваща храна, вит. С …

Папа6ка, нещата изглеждат вирусни. Помислих си за мононуклеоза, но гледам сте пуснали и е негативен. Имате ли доверие на лабораторията? Изследвахте ли за грип и рсв?

# 469
Е, добре, изследвайте и феритин? Или направете консултация с друг хематолог? Човекът добре ли се храни, от къде са проблемите генерално? Вливанията са задължителни според мен. Подсилваща храна, вит. С …

Папа6ка, нещата изглеждат вирусни. Помислих си за мононуклеоза, но гледам сте пуснали и е негативен. Имате ли доверие на лабораторията? Изследвахте ли за грип и рсв?
Пратих ги и на личния лекар,сутринта отново ще отидем да го види.За грип и ковид правихме тест,отрицателен беше.
Дано не е нещо страшно 🥹

# 470
Здравейте,имам въпрос -на майка ми миналата седмица и откриха начална пневмония,била хваната навреме,изписаха АБ клиндамицин,днес е шести ден прием.От неделя е с ново хапче за кръвно-доксазозин.ЛЛ каза днес да пуснем ПКК и глюкоза,която излезе 14.Преди месец прави изследване за кръвната захар -сутринта на гладно беше 8.7,обяд-4.5 и следобяд5.5.Та въпроса ми е възможно ли е с оглед инфекцията да е повишила захарта? Благодаря на отзовалите се.

# 471
Здравейте,имам въпрос -на майка ми миналата седмица и откриха начална пневмония,била хваната навреме,изписаха АБ клиндамицин,днес е шести ден прием.От неделя е с ново хапче за кръвно-доксазозин.ЛЛ каза днес да пуснем ПКК и глюкоза,която излезе 14.Преди месец прави изследване за кръвната захар -сутринта на гладно беше 8.7,обяд-4.5 и следобяд5.5.Та въпроса ми е възможно ли е с оглед инфекцията да е повишила захарта? Благодаря на отзовалите се.
Клиндамицин? Странен избор на антибиотик за пневмония. Иначе захарта се вдига при инфекция заради стреса.

# 472

Здравейте. Изпуснах си часа при доктора. Докато запиша нов, може ли да ми кажете според вас има ли нещо притеснително в пониженото Mpv. Хемоглобина почти винаги ми е в това положение, докторката казва че е ок.

# 473
Желязо изследвано ли е някога? Аз не мисля, че хемоглобин под нормата е ок. Да, има някои хора които си живеят с по-нисък хемоглобин, но тук е поднормен, а има и нисък MCH и по мое мнение е много вероятно желязото да е ниско. MPV също може да е нисък при желязодефицитна анемия.

# 474
  • София
Аз бих препоръчала да се изследват Желязо+ ЖСК, Феритин, фолиева киселина и Б12. Иначе само с ПКК и хемоглобин може да се направи извод за евентуална анемия и до там. Ако ще пускате нови изследвания, пуснете и вит Д.

# 475
Здравейте, синът ми е на 11 месеца. При изследванията след 6-я месец беше диагностициран с желязо дефицитна анемия. Два месеца пи малтофер и преди месец го спряхме. Вчера правихме изследвания и това са резултатите. Моля, кажете има ли място за притеснения. Предварително благодаря.

# 476
Вече не е анемия, но мисля, че още малко е хубаво да се вдигне желязото, лекар ще каже разбира се (предполагам ходите при хематолог, защото личните лекари често не са особено компетентни). А за вит.В12 изследвания правени ли са? Повишените еритроцити, често говорят за такъв дефицит.

# 477
Вече не е анемия, но мисля, че още малко е хубаво да се вдигне желязото, лекар ще каже разбира се (предполагам ходите при хематолог, защото личните лекари често не са особено компетентни). А за вит.В12 изследвания правени ли са? Повишените еритроцити, често говорят за такъв дефицит.
Благодаря за своевременния отговор.

# 478
Здравейте,пак съм аз с въпрос,оказа се,че майка ми няма пневмония,а Хобб ,като фвк е 98%,фео1- 32 %,сатурация 92 а тифно 27.1%.Дадоха и тримбоу прах за инхалации.Лоши ли са показателите,като тя каза,че при спирометрията се е изкашляла,а не трябва?

# 479
Здравейте това са изследванията на синът ми който е на 2 години изключително съм притеснена относно завишените еозинофилни гранулоцити . В понеделник имаме час при педиатъра , но догажда просто ще се побъркам . Много бих се радвала ако някой ми ги разчете преди това .

Общи условия

Активация на акаунт