Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 11

• 34 896
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Здравейте, ще съм супер благодарна ако някой помогне със съдействие.

Резултатите са на близък мой приятел, който не пие, не пуши, няма татуси, не е с наднормено тегло, но има някои завишени показатели. Наскоро преживя загуба в семейството, може ли на това да се отдадат завишенията? Нямало проблеми с жлъчката - прегледаха го, но сме супер загрижени на какво може да се дължат тези показатели. Всяка насока би била супер.

Двете изследвания са правени през няколко дни - наблюдава се повишаване на тези единици, които са над нормата.

# 91
Черния дроб как е, гледан ли е на видеозон? АЛАТ и АСАТ са чернодробни ензими

# 92
  • София
Черния дроб как е, гледан ли е на видеозон? АЛАТ и АСАТ са чернодробни ензими
Гледан е, не е омазнен.

Питали са го дали не се е убол на нещо, но не се е - единственото, което е, че през ноември дарявахме кръв в кръводарителския център в София, но искрено се надявам, че там всичко е стерилно.

Реално погледнато .. тестовете са направени, не защото нещо се е почувствал зле - профилактични и съвсем случайно се забелязва промяната при тези чернодробни ензими.

Опитваме се да отхвърлим всичко възможно едно по едно.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 11:01 от Stoyanova.A

# 93
Да се е убол, т.е. се съмняват за хепатит ли? Ако да, да пусне тестове да се отхвърли. Лекарства приема ли някакви, понякога и те товарят много дроба.
Иначе другия вариант е да си вземе добавка за черния дроб - бял трън или подобни, които действат пречистващо и да попие известно време и пак да се провери след 2-3 месеца .

# 94
  • София
В утрешния ден ще бъдат направени, за да се отхвърли и това. Благодаря за съвета и за реакцията, ще предам, дано скоро всичко да бъде наред.

На всички в темата пожелавам най-вече здраве!

# 95

В 8 г.с. с Еутирокс 175мкг и 3х1 Дуфастон. 10 капки Вигантол, Елевит и Метилфолат отделно.
Безпокоя се за прогестерон, ТСХ и фТ4.
Благодаря Ви

# 96

Здравейте, моля за разчитане на следният резултат.
Дали е нисък, трябва ли да приемам нещо или да изследвам нещо допълнително?
Бременна в 23 г.с, 22 г.

# 97

В 8 г.с. с Еутирокс 175мкг и 3х1 Дуфастон. 10 капки Вигантол, Елевит и Метилфолат отделно.
Безпокоя се за прогестерон, ТСХ и фТ4.
Благодаря Ви

Нормално е ТСХ да е ниско, след като приемте Еутирокс, все пак чрез механизма на обратна връзка се намалява синтеза на ТСХ, спрямо наличието на Т3 и Т4. Еутирокс е идентично с Т4, а то се преобразува в Т3 в тялото. Т4 и прогестерон са нормални, не мога да разбера какво ви безпокои?

Здравейте, ще съм супер благодарна ако някой помогне със съдействие.

Резултатите са на близък мой приятел, който не пие, не пуши, няма татуси, не е с наднормено тегло, но има някои завишени показатели. Наскоро преживя загуба в семейството, може ли на това да се отдадат завишенията? Нямало проблеми с жлъчката - прегледаха го, но сме супер загрижени на какво може да се дължат тези показатели. Всяка насока би била супер.

Двете изследвания са правени през няколко дни - наблюдава се повишаване на тези единици, които са над нормата.

АСАТ и АЛАТ са много неспецифични маркери за клетъчна увреда, съдържат се в почти всички клетки на организма, но обичайно при проблем завишението им е в пъти. При хепатит с лекота достигат 4-цифрени стойности, а при човек с нормален билирубин и предполагам липса на клинична картина на хепатит е абсолютно безсмислено да се изследва. Дори от една по-сериозна тренировка във фитнеса стойностите на АСАТ и АЛАТ могат да се повишат над 50.

Единственото леко притеснително в изследванията е Калия, тъй като високите стойности могат да бъдат много опасни. Човека приема ли някакви лекарства? За кръвно например? Диуретици?
Холестерола също не е оптимален, може да се наложи лечение.

Здравейте! Бременна съм в 22г.с.
Прикачвам изследвания от:
08.11 (по мнение на АГ са нормални)
08.01 (на преглед съм в идния понеделник и реших да се консултирам набързо тук)
Надявам се някой с познания да даде съвет тези показатели индикират ли нещо притеснително?
Не съм боледувала от нищо през бременността (настинка, вирус, грип, да са ме болели очите,  бъбреци, единствено носа ми сутрин понякога има кървави нишки като издухам), а микробиологията ми през ноември също беше отлична. Благодаря предварително!

Нищо ви няма.
Здравейте, може ли разчитане на тези резултати от микробиология?
То си пише, няма изолирана патогенна флора, с други думи, нищо ви няма.

# 98
Здравейте ,трябва да пусна в един ден стерилна и обикновена урина.Какви са правилата?

# 99
Аз и за двете давам по един и същи начин пробата - сутрин след тоалет, средна порция урина.

# 100
Аз и за двете давам по един и същи начин пробата - сутрин след тоалет, средна порция урина.
Hands Plus1
 Вземам пробата в един стерилен контейнер и после разделям в два (стерилни, че да не се чудя кой е за обикновена и кой за микробиология). Купувам си от аптеката, за да имам вкъщи при нужда Hands V

# 101
Здравейте ! Това са резултатите от профилактичните изследвания на синът ми , който е на 6 месеца . Притесняват ме завишените стойности на  MCHC ? Може ли да ми кажете и дали другите му стойности са в норма ?
Благодаря !

# 102
Здравейте ! Това са резултатите от профилактичните изследвания на синът ми , който е на 6 месеца . Притесняват ме завишените стойности на  MCHC ? Може ли да ми кажете и дали другите му стойности са в норма ?
Благодаря !
Здравейте, отдолу пише, че се обозначава с H ако някоя стойност е над нормата, и L ако е под нормата. Така можете да проверите сама дали стойностите са в норма! Надявам се да съм бил от помощ, успех!

Иначе, хемоглобина е близо до горна граница, което не е лошо, и това по пътя на логиката има взаимовръзка и със съвсем леко повишената средна концентрация на хемоглобин в еритроцитите (MCHC). Едното измерва колко грама хемоглобин има в литър кръв, а другото колко грама има в литър еритроцити. Няма повод за притеснение.

Но ако продължавате да се притеснявате за такива незначителни неща, може да е необходимо да потърсите специализирана лекарска помощ, но не за синът ви.

# 103
Краят на коментара е напълно излишен и даже обиден.... Жената е млада майка и е нормално да се притеснява за бебето си. Също така, тя затова пита тук, защото не знае тези неща незначителни ли са или не...и трябва ли да се притеснява или не.

# 104
Благодаря !
Здравейте, отдолу пише, че се обозначава с H ако някоя стойност е над нормата, и L ако е под нормата. Така можете да проверите сама дали стойностите са в норма! Надявам се да съм бил от помощ, успех!

Иначе, хемоглобина е близо до горна граница, което не е лошо, и това по пътя на логиката има взаимовръзка и със съвсем леко повишената средна концентрация на хемоглобин в еритроцитите (MCHC). Едното измерва колко грама хемоглобин има в литър кръв, а другото колко грама има в литър еритроцити. Няма повод за притеснение.

Но ако продължавате да се притеснявате за такива незначителни неща, може да е необходимо да потърсите специализирана лекарска помощ, но не за синът ви.
.

Благодаря Ви за обратната връзка ! Вие за моето психично здраве не се притеснявайте . Мисля , че би бил по- сериозен проблем ако неглижирам резултатите от изследванията на детето ми !
Хубав ден Ви желая !

Общи условия

Активация на акаунт