Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 11

• 35 312
  • 754
  •   1
Отговори
# 690
Може ли коментар на тези резултати?

Само ТСХ сам по себе си нищо не значи, важни са Т3 и Т4, които са щитовидните хормони. ТСХ се влияе от много неща стрес, настинка и т.н., и ако  все пак трябва да се коментира тази стойност - висока е, трябва да е до 2-2,5

# 691
  • София
Може ли коментар на тези резултати?

Само ТСХ сам по себе си нищо не значи, важни са Т3 и Т4, които са щитовидните хормони. ТСХ се влияе от много неща стрес, настинка и т.н., и ако  все пак трябва да се коментира тази стойност - висока е, трябва да е до 2-2,5

Да разбирам ли че има за какво да се притеснява човека?

# 692
Чак да се притеснява- не. Просто може да си направите пълен пакет изследване на щитовидни хормони и антитела +ехограф ако искате да изключите щитовиден проблем. Това е просто един повишен хипофизен хормон, който за диагностика не е достатъчен.
Ако е някой болен да си знае проблема и просто да си проверява Тсх-то е друго.
Немалко доктори пускат едно Тсх и ако е явно изменено нагоре или надолу, чак тогава пускат другите изследвания.
Аз действам обратно. Пускам всичко, после следя 1, максимум 2 хормона, ако е нужно. Ама там вече не е с диагностична цел.

# 693

Здравейте , завишени са седимент на кристали урантни какво трябва да значи това   по принцип имам болки в краката, възможно ли е да е подагра? Моля за разчитане на някой по компетентен

# 694
  • Стара Загора
Здравейте, как се тълкуват тези изследвания на ЩЖ? Знам, че трябва пълен пакет, но ендокринолога е назначил само тези две. Жена на 68г. с “безобидни” 2 възелчета.

# 695
  • София
Какво мислите за този кръвно-захарен профил? Наскоро диагностициран диабет тип 2 и е изписан глюкофаж 750 мг вечер. Дали е ок терапията?

Maria Dimova, тези са добре, фт4 даже е в оптимални граници, но трябва да се изследват и фт3, както и антителата Мат и Тат,  ако никога не са изследвани. А възлите трябва да се следят на ехограф. Обичайно на 6-12 месеца или както Ви е посъветвал лекар.

# 696
Здравейте, може ли коментар относно тези резултати?

# 697
  • софия
Здравейте момичета, от половин година имам постоянни болки в ставите и мускулите. Пуснах си каквито изследвания се сетих, защото си мислех, че е свързано с нещо ревматоидно. Преди години имах пристъп, но беше със скованост на ставите и оток. Така и не излезнаха с категорична диагноза от ревматологията. За това и сега си мислех, че е нещо подобно. Уви, освен завишени тромбоцити друго няма извън норма. Може ли да погледнете и да кажете има ли всъщност за какво да се притеснявам за тромбоцитите?

# 698
То ревматологичните диагнози много трудно се поставят... AHA скрининг е положителен (1:320).
Утайка не виждам изследвана.
При мен на 1:320 са го записали (+)
Скрит текст:
Препоръчвам пак среща с ревматолог и да се търси как да се намали възпалението в ставите.

# 699
  • Пловдив
Много е странно , да се дават общите  АНА ,  изследвани чрез  IIFA  метод само като титър , без степентта на светене и типа на флуоресценция. Така изследването не носи никаква насоченост.
А и титър 1:80 отдавна е нисък. Вече се приема референтна граница от > 1:160.

# 700
Момичета, може ли мнение за долните изследвания.
Репродуктивната каза, че TSH трябва да е под 2,5, се струва доста близко. Моля някой по-запознат да даде мнение за комбинацията от трите.

# 701
  • Б
И трите са в норма .Къде се търси проблем тук ? Сигурно и други изследвания трябва да се направят.

# 702
TSH трябва да е под 2 попринцип, когато става въпрос за забременяване поне. Не съм веща по темата, но имах сходен резултат, моят беше 2.30, но вярвам, че беше повлиян от стимулациите може би, макар че последната беше около два месеца преди изследването. Година по-късно, не знам дали може да се повлияе от хранителен или двигател режим, защото само това бях променила, но забременях спонтанно и TSH беше 1.5, въпреки че отново имах стимулации няколко месеца по-рано, но бяха съвсем различни медикаментите.

Ендокринолог ме посъветва с високия резултат да го следя на 6 месеца мисля, а при бременност задължително да се следи на 3, ако не ме лъже паметта. И не трябва на е над 2.5 при опити за бебе, мисля ако е над 2.5, тогава може би трябва да се предприемат и други мерки.

Believe23 наистина не съм съвсем наясно, просто споделям моя опит, но мисля че това е нещо което, ако има нужда, ще го коригирате по някакъв начин, но най-добре си направете консултация с ендокринолог.

Аз бих и повторила изследването ей така, в друга лаборатория.

# 703
  • Димитровград

Става въпрос за дете на 8 години.
Моля за мнения.

# 704
Здравейте! Това са изследванията на дъщеря ми от днес. Тя е почти на 13 години. Тези 3 завишени стойности какво може да означават?! Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт