Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №31

• 38 987
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
  • Бургас
Чака се, ако не се спука сама, се пият хормони.

Мен точно това ме интересува, кога се пука тази киста- с цикъла ли?

Преди, когато имах полип ме прецапваше по време на овулация. Сега не са видели, но е възможно пак да се образува. Той се видя доста по-късно от прецапванията, така, че сигурно е бил много малък в началото. Не си спомням обаче да съм имала такива усещания , но пък и не съм обръщала внимание чак толкова.

На мен така ми прецапа след абразиото. Мина един цикъл и към 14 дни след това ми запаваше. В епикризата пишеше, че е открит фрагмент от полип. Сега се шашнах дали не си е останал. На мен на преглед не го видяха, просто след дълго кървене ми направиха абразио.

Моят го видяха 5-6 г. преди абразиото, а иначе имах прецапване от още по-рано. Но сега имах напрежение в яйчника /не казвам болка, защото беше търпимо/, което преди не помня да съм имала. 
Аз пък преди абразиото нямах такива кръвоизливи както след това. Имаше някакви аномалии, но не и такива реки.

# 601
Въпросът е не до пиенето на АД, от които се затъва повече в дупката, а в наместването на хормоните. Аз поне за себе си в момента така процедирам,  въпреки че ползването на биоидентичен прогестерон си е нож с две остриета.

# 602
  • България
Въпросът е не до пиенето на АД, от които се затъва повече в дупката, а в наместването на хормоните. Аз поне за себе си в момента така процедирам,  въпреки че ползването на биоидентичен прогестерон си е нож с две остриета.
Напълно съм съгласна. Но когато започна всичко това нямах представа, че може да е хормонално. Сега вече, може би ми се изясняват нещата. Другото, което е, е, че преживях и огромен стрес и на него отдавах всичко, но може би са се разбутали хормоните...

# 603
  • Пловдив
... въпреки че ползването на биоидентичен прогестерон си е нож с две остриета.
В смисъл? Какво му е лошото, ако е нужен?

# 604
Ами, по-висок риск от развитие на рак на гърдата, на яйчниците...
Аз обаче повече се притеснявам от влошеното качество на живота, вълните, нервността, паник атаките, депресията, пълнеенето, липсата на либидо. Ей такива работи, и затова към момента си доставям прогестерон и естроген без да съм се консултирала все още с лекар. Понеже март си правя контролни изследвания тогава ще говоря с гинеколог и ще пусна и хормони.

# 605
Nelly.es
запази спокойствие, от пременото е. аз също бях така. моля те, не пий деанксит, ако някой ти го препоръча. виж си витамините Д и В12. ще се оправиш. повечето сме го минали този етап, други тепърва започват.

# 606
  • България
Nelly.es
запази спокойствие, от пременото е. аз също бях така. моля те, не пий деанксит, ако някой ти го препоръча. виж си витамините Д и В12. ще се оправиш. повечето сме го минали този етап, други тепърва започват.
Благодаря много за подкрепата, имам нужда. Просто от няколко месеца живея в някакъв ад. Притеснява ме примолут Нора, но го започнах от страх да не ми подранил отново. Не знам какво да очаквам като го спра.

# 607
Ами, по-висок риск от развитие на рак на гърдата, на яйчниците...

матката
Нели, успокой се, повечето сме така...пии си примолюта, той помага и за ПА.

# 608
И аз щях да пиша на Нели, да не прибягва веднага към ттежката артилерия, а да проследи, нива на ви. Д, Б12 и да провери щитовидната. Да от пременото могат много неща да се разбутат.Аз не съм предполагала, че ще ме удари такава хормонална мигрена.Направо има дни в които ми иде само да лежа и да не мърдам.
На мен ми се скъси цикъла, вече е на 24 дни някъде и е оскъден.Един ден тече ужасно и после само зацапва. Следващия етап, да почне да пропуска ли е?

# 609
Nelly.es

Понеже и аз съм така - с ПА и тревожност, с надежда да попитам, въпреки, че е индивидуално - колко време продължи този период?

# 610
  • Пловдив
Ами, по-висок риск от развитие на рак на гърдата, на яйчниците... .
За това е виновен високия естроген, не прогестерона.

# 611
vanesa_georg
при мен около година и половина. но при мен нещата се усложниха, защото ми бяха изписали и деанксит. един ден се бях ядосала на тези хапчета, защото имах чувството, че ми усложняват съсотянието и ги спрях от раз. така пък се започна един период на отнемането и бях меко казано в някакъв ад, имах чувството, че ще пукна. но слава Богу, нещата се изчистиха. сега мнооого рядко получавам лека тревожност около периода на менструацията.
според мен най-много ми помогнаха витамините Д и В12, пчелен пращец, омега 3-6-9.

# 612
При мен всичко започна със стимулациите за инвитро, които още правя де. На 39 съм, но и в премено, защото вече резерва е намален и хормоните сочат натам.
Явно доста се разбутаха хормоните и около цикъл започнаха ПА всеки месец. Сега съм така и извън цикъл, но може пък да е от обърканите хормони от кистата.

Ходих на кардиолог, защото от ПА и кръвно вдигам. Даже холтер ми слагаха, но вече беше в дните след цикъл, когато бях добре и не отчете проблем. Кардиологът в общи линии ми каза, че всичко е на психична основа заради инвитрото и ми е в главата - да се успокоя. Но доколкото проследявам нещата, си е точно на хормонална основа. Иначе Б12 ми е на горна граница, всеки ден приемамам 5000 единици Д и още доста витамини.
Нямам търпение всичко това да отмине, защото е... много кофти 🤷‍♀️

# 613
Аз пък съм 7-ми ден с цикъл, няма такава река, към този час изгледи за спиране няма.
Примирих се, че ще така, явно нищо не помага. 🙄
Ако имаш възможност, направи си чай от бял равнец. Чела съм че действа кръвоспиращо. Аз един път го правих при засилен цикъл и цикъла намаля, но няма как да съм абсолютно сигурна че е от чая. Със сигурност не вреди. Simple Smile

# 614
Аз пък съм 7-ми ден с цикъл, няма такава река, към този час изгледи за спиране няма.
Примирих се, че ще така, явно нищо не помага. 🙄
Ако имаш възможност, направи си чай от бял равнец. Чела съм че действа кръвоспиращо. Аз един път го правих при засилен цикъл и цикъла намаля, но няма как да съм абсолютно сигурна че е от чая. Със сигурност не вреди. Simple Smile

По принцип чай овчарска торбичка също помага за намаляване на кръвотечението, но когато не спира толкова дни само това не е достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт