Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №31

• 37 393
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
Означава, че хора без никакви познания по физиология и ендокринология демонизират естрогена Simple Smile

# 646
  • София
Чета ви от известно време, и си викам, рано ми е за тази тема. Да, ама вероятно, не.
Скрит текст:
Ноември 2024г. имах зацапване като начало на цикъл, но само за 2 дена и спря, а аз по принцип имам обилен и точен цикъл. Декември ходих на преглед, правих цитонамазка, всичко ок. Доки каза, ще дойде цикъл, зацапването да го броя за цикъл. Дойде ми преди Коледа, и сега пак не ще да идва. 10 дена закъснение. Изписаха ми през декември агнес и вечерна иглика, чай от невен и бял равнец. Изкарах и тежък вирус, който не знам, дали може да е оказал влияние. Чудя се, да хуквам ли пак на лекар, или да чакам, както ме посъветва доки през декември?
Отделно съм на кантар да пусна хормони, че не съм пускала от 1,5г. Предните бяха ок.
Леко съм притеснена. Бременна не съм. Даже направих два теста, за да съм убедена.Smirk
При мен няка никакво развитие по въпроса с цикъла. Целият януари ми прескочи. Трябва да ми дойде тази седмица, имам болки в яйчниците, но цикъл не. Започна да тече нещо бистро, безцветно, попива бързо, и не оставя следи по бельото. Няма мирис, няма цвят. Четох, че вероятно е церквиална слуз и съм в ужас. Записах час за лекар и чакането ми докарва паника.Smirk

# 647
А не е ли по -точно да се търси причината за желязото, защо пада? Защо пада, когото се спре приема му? Аз имам изписано желязо заради желеюзодефицитна анемия, без да  е установено причината и.  Няма проблем докато приемам желязо, стойности  му се натрупват в организма, но спра ли го  феритин, желязо и т.н .. започват да падат.  Доктора каза, че не знае защо, аз сама си стигам до разни изводи
На мен от обилен цикъл

# 648
Здравейте момичета,
Човек и добре да живее, един ден се озовава в тази тема.
Извинявам се много, че ще задам въпроса си директно, и вероятно е дискутиран многократно, но досега не съм чела нищо в тази тема, и в момента ми много притеснено.

На въпроса - може ли при т.н. горещи вълни да се измери за кракто повишена телесна температура до 37,2 С?

Накратко за мен - на почти 46г съм, с редовен цикъл и редовна овулация. Последно изследвани полови и щитовидни хормони имам преди 4 месеца, и при консултация с др Ангелина Недялкова тя сподели, че с тези хормони не съм в перименопауза.

Но от поне 5-6 години получавам нощни изпотявания в 2-3 дни преди цикъл, както съм и в момента.
Този месец за пръв път усещам как ми става топло, ставам гореща привечер около 18ч, и измервам 37,2. След час температурата се нормализира. Тези усещания са отново преди цикъл, но са в късния следобед, и съм будна.

В момента все още се възстановявам от боледуване (вероятно вирусна инфекция), която пулмолог лекува с АБ, и след спирането на АБ се появиха тези усещания и температура на фона на подобряваща се кашлица и общо състояние. Имам записан час за пулмолог след два дни, но просто искам да разбера може ли това, което усещам да са т.н. горещи вълни?

# 649
Всичко може. Ако периодите са кратки и температурата е толкова ниска, няма нужда нищо да правите. Следете как ви върви възстановяването от инфекцията и не се вторачвайте толкова в температурата (която дори не е температура). Ако има други симптоми, обърнете се към лекаря.
Ако е само това и продължавате да се изпотявате нощем, можете да се поздравите със симптоми на перименопауза Simple Smile

# 650
Танита, обикновено от овулация до цикъл в следобедните часове се вдига температура, лека. Както е казала Параход това дори не е...според СЗО температура се води над 37,5. Аз също от 16 до 20 имам повишена, цял живот.
Следи да не е от инфекцията...другото е бял кахър.

# 651
Благодаря ви за бързите отговори 🤗
Инфекцията ще я следя - да. Това ми беше първата мисъл, дали не правя пневмония, или бронхит.
После взех да се замислям, как така само за около половин - един час се вдига, и то в точен час, вече трети ден, а до цикъла остават два дни.
Факт, че никога не съм си мерила темп, когато ми е било просто горещо, но сега понеже съм нащрек с кашлицата и нещо ме бутна да я измеря.
Иначе в здраво състояние моята нормална темп е 36.6 - 36.7, и знам че и с 37.2, ако е вирус може да ме събори зверски. Но сега е просто усещане за горещо.
Никак не съм подготвена какво да очаквам като симптоми на перименопаузата, така че лека полека ще следя темата…

# 652
Никак не съм подготвена какво да очаквам като симптоми на перименопаузата, така че лека полека ще следя темата…
Колкото и да прочетеш, все ще те изненада Laughing

п.с. шегувам се, но и не съвсем Simple Smile

# 653
  • София
танита, и при мен се разбута цикъла след боледуване, АБ, кашлица и куп хапчета.

# 654
  • Пловдив
Означава, че хора без никакви познания по физиология и ендокринология демонизират естрогена Simple Smile
Естрогенът сам по себе си не е лош, напротив. Лошо е когато е във високи стойности спрямо прогестерона. Когато това съотношение е нарушено съм усещала какво се случва.

# 655
  • Бургас
Танита, и аз като бях с вируса и кашлицата по същия начин вдигах някаква странна температура и се стреснах. Но се оказа само бронхит. Не съм го свързала с цикъла, но януари пак ме повтори някакъв вирус и то преди цикъл, и пак имах такава температура, около и над 37гр.. Така, че може и да е свързано. Моята Т обикновено е по-ниска заради жлезата. Ковида го карах с под 36 гр.

# 656
Колкото и да прочетеш, все ще те изненада Laughing

п.с. шегувам се, но и не съвсем Simple Smile
Не е шега, баш така си е. Единственото сигурно е че това време от живота настъпва като стигнем определена възраст... дето и тя не е толкова определена де. От там нататък коя какви отклонения ще даде и за колко време - няма как да се предвиди Grinning

# 657
  • Пловдив
Да сме живи и здрави и това да са ни отклоненията.

# 658
Да сме живи и здрави и това да са ни отклоненията.
Как ви е цикъла моя е понякога много обилен

# 659
  • Пловдив
И на мен ми се случва да е обилен.
И други са го казвали, виж по-назад.
Разпространено явление е в тази възраст.

Общи условия

Активация на акаунт