Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №31

• 37 354
  • 736
  •   1
Отговори
# 720
Четох, слушах, информирах се и да, смятам да взимам ХЗТ - ако ми я назначат адекватно. Само след адекватни изследвания на база на които да се определи дозата. И не на хапчета - препоръчват се кремове и пластири.
Запознах се какви проблеми докарват в дългосрочен план намалените нива на хормоните, риска е доста по-малък в сравнение с предимствата. Отделно има инфо за криво интерпретираните проучвания преди години заради които тръгва лошата слава на ХЗТ.
Полза има да се започне с добре преценени дози в момента, в който тръгнат хормоните надолу в предмено.
Но, тук е големия въпрос имаме ли лекари в Бг, които да са достатъчно адекватни в тази насока.

Стойностите на половите хормони в перименопаузата се променят непрекъснато, дори по много пъти на денонощие, и нямат особена самостоятелна диагностична стойност, когато и да ги изследвате.

В такъв случай как мога да разбера какви липси имам и каква е дозата за мен?

# 721

В такъв случай как мога да разбера какви липси имам и каква е дозата за мен?

Не можеш да разбереш, лекарите също. Не само българските.
Това че ХЗТ не вредяла е нова спекулация с финансова цел, естествено.
Човек първо трябва да спре алкохола и цигарите, да си изчисти храненето, да наблегне на движението.
Хормоните от преди менопаузата няма как да си ги върне, няма и нужда.

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 08:15 от Medeaa

# 722
  • София
Привет и от мен. Също обмислям ХЗТ, и търся препоръка за лекар в София.

Разбирам, че хормоните постоянно се променят. Но на последните 2 изследвания естрадиол и прогестерон са ми под дъното, чудя се как имам цикъл.

Винаги съм имала много енергия и почти никакви оплаквания, а последните месеци се започнаха топли вълни, сухота, инсулинова резистентност, косопад, болки в ставите... Не очаквам чудеса, но поне в норма да ги вкарам, норма като за пери-, бих била много доволна.

# 723
Писах, лекар и да намерите, пластири само от чужбина, няма в момента регистриран такъв препарат у нас.
Кремове има засега и с естроген, и с прогестерон. При жени с матка и яйчници, дори да е спрял мензисът, се замества целият цикъл!

# 724
При жени с матка и яйчници, дори да е спрял мензисът, се замества целият цикъл!
Параход, не разбрах какво означава това. Би ли го обяснила?

# 725
Означава и двата хормона.

# 726
Ми при тез без матка, а с яйчници...кремът в упътването е за жени в премено и мено. Тез без матка къде са.

# 727
Тогава лекарят трябва да прецени в зависимост от ситуацията и нуждите. То при всички случаи е той, де.

# 728
  • София
А кой крем с прогестерон ти препоръча?
Биовет, ако съм разбрала правилно. Вероятно е този, който е показан на снимката от mimi.7299.

Докторът каза, че като цяло ще продължим с добавките, билките, промяна на режима на хранене, движение, от там да повлияем на хормони, ИР и т.н. Колко ще се получи, ще видим. Надявам се. Предстои ми консултация с ендокринолог.

# 729
missence, и според мен това е правилният начин. Звучи адекватно. Кой е докторът ти, ако си от София?
И аз чета за добавки, събирам мнения, разглеждам съставки...и какво да ви кажа. Във всяка добавка за жени откривам по някоя притеснителна съставка, за която знам, че не е безопасна. И не купувам. А имам нужда, защото нито се чувствам, нито изглеждам добре. Целулит никога не съм имала, но сега...и над котките имам. Но и съм дебела, де.

# 730
Missence, и на мен ми стана интересно кой е доктора, моя казва, ооо така ще е вече, свиквай 🤣, много тъжно звучи.
Моите най-неприятни симптоми - безсъние и мозъчна мъгла се случват около 8-10 ден от цикъла. Изобщо не намирам логика в това. Може ли някой по-наясно с тези хормони да предположи, защо е така?

# 731
  • България
Здравейте на всички, имам едно притеснение. Пия примолут нор заради често идване на цикъла. За първи път пия такъв препарат. Днес го спрях и трябва да ми дойде до няколко дни. Но много ме притеснява как ще бъде цикъла. Дали ще бъде обилен?

# 732
Здравейте на всички, имам едно притеснение. Пия примолут нор заради често идване на цикъла. За първи път пия такъв препарат. Днес го спрях и трябва да ми дойде до няколко дни. Но много ме притеснява как ще бъде цикъла. Дали ще бъде обилен?

Аз пия често и след него цикълът е както си ви е по принцип. Според една лекарка в тик-ток това не е цикъл, а отпадно кървене. Защо очаквате да е обилен? Аз съм по принцип с обилен цикъл, но като пия хапчетата ми е малко по-нормален. И аз го пия за регулиране, защото или не ми идва или като дойде не спира. Между дуфастон и този препарат честно казано от този съм по-доволна.

# 733
Една идея по обилен..но при мен по принцип цикъла беше оскъден

# 734
  • София / Пловдив
Два пъти съм пила Примолут нор, веднъж заради киста и заради продължителен цикъл.
След спиране на хапчетата аг-то ме беше предупредил, че е възможно да дойде по-обилен цикъл. Но не се случи поне при мен.

Общи условия

Активация на акаунт