Издръжка на студент

• 4 498
  • 86
  •   1
Отговори
# 15
Вижте, ако се съмнявате в почтенността му,  значи се съмнявате в себе си, и възпитанието, което сте му дали.
Той може и да лъже, че му трябват пари за материали, но няма да е по-добре, ако наистина му трябват, а вие не му преведете, и след време да прекъсне заради това, че е изостанал с материала. В крайна сметка ги давате на детето си, не на някой чужд човек.
Вие си познавате детето.
Аз например знам, че ако едно от двете ми деца се обади да иска пари, това е защото наистина е закъсало, и няма как да си затворя очите, и да търся под вола теле дали ме лъже, или не.

# 16
По принцип е добре да се вмества в бюджета си. Ако не му стигнат конкретен месец парите, да вземе назаем и след това да ги върне следващия месец, като има пари. И най-добре не заем от родителите, а от приятел. Възрастните не получават по-високи заплати само защото в някой месец са им се появили повече разходи от обикновено. И да лъже, и да не лъже, отговорността си е негова. Стига я прехвърляйте на родителите, даващи му достатъчно пари, и им вменявайте вина, че едва ли не следването му ще се провали, ако не скокват всеки път, когато приреве, да му пращат пари извън уговорената и достатъчна сума. От предишната тема стана ясно, че често иска пари, сега се пише, че все не му стигат. Не е да търси пари само в крайна нужда.

# 17
Отговорността за финансовата грамотност на децата е на родителите, и на никой друг! И в предишната си тема, тя беше писала, че той никога до сега не е работил. Защо? И защо не е научен да разполага само с това, което има?

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 20:56 от Без цел

# 18
И как ще го научи да разполага с това, което има, ако всеки път му праща допълнително, като не му стигат парите?

# 19
  • Варна
И като закъснява за лекция, какво? Нека закъснее, после ще си я отработи или навакса по друг начин. Докато не започне сам да си носи последствията от постъпките, все така ще е. Лошото е, ако вземе да се подхлъзне по бързите кредити, но поне засега явно това не му е дошло на ум.

900 лв. Това за някои хора е една заплата, с която покриват всичките си нужди, макар и скромно. Синът ви е готованец, когото сте научили да я кара лежерно, защото вие сте насреща. Сега ще си берете плодовете на това глезене.

П.п. Отлично знам какво е студент по стоматология, така че не говоря наизуст. Да върви да работи. Има как.

# 20
И как ще го научи да разполага с това, което има, ако всеки път му праща допълнително, като не му стигат парите?
Късно е вече. Това се прави в много по-ранна възраст.

# 21
900 лв ми се струват прекалено много.
От тук се разбира , че сте заможни иначе няма как да се случи това.
Стана ми интересно за учебници и пособия какви средата трябват на месец, предполагам са по специфични неща ?
Без наем и разходи за ток и вода с 900 лв какво толкова прави Joy

# 22
900 лв са напълно достатъчни, след като му плащат и квартира, и  режийни. Въпросът е защо този момък не е научен да се вмества в това, което има.

# 23
Ние имаме един тефтер и давам пари, но пиша и така връща, давам. Не е проблем да дам безвъзмездно, но не го правя. Издържа се напълно, плащам телефона само, не, че е проблем дребната сума, но въпросът е принципен и сега или ще го прехвърля или да си търси нов доставчик, но да си е на негово име, защото така е редно. Колкото повече са самостоятелни толкова по-добре, считам, че онзи родителски порив да се даде, да не се мъчи, защо да работи, е то ми е дете, да но пораснало дете, което като гледаш всичко да му е наред, лишаваш го от опитност, от развитие,
да си винаги на разположение е "мечешка услуга", напротив самостоятелност, работа, учене, справяне с финанси, организация на живот и отговорности.

# 24
Не съм за работата на всяка цена. Освен, ако не се налага... Не ми е възприелно да учи зъболекар или програмист и да бачка хамал в Кауфланд. Ми не.
Аз започнах работа на 23 директно по специалността, последен курс като бях. Колеги работеха рандъм каквото падне, някои влачиха изпити 2-3-5 години... И ни работа като хората, ни диплома накрая.
Ако е нещо почасово съм ок, ако е близко до това, което учи. После никой не му гледа в СВто къде е бил "барман" или бензинджия ..

# 25
Отговорността за финансовата грамотност на децата е на родителите, и на никой друг! И в предишната си тема, тя беше писала, че той никога до сега не е работил. Защо? И защо не е научен да разполага само с това, което има?
Това лято работи за месец и половина някъде. А относно отговорността за финансовата дисциплина. Ние имаме и друго дете, то със скромните 35 ле на ден, бая си е спестило. Нашият също не бвше правил проблеми, докато си беше тук. В Пловдив са нон стоп по заведения и купони. Реално няма бюджет, който би стигнал на тоя темп.

# 26
Bory Ana, явно се чувства като "скъсал синджира". Или е попаднал на кофти компания.
Днес съм на зъболекар, и ако остане време, ще попитам моя зъболекар дали си е купувал восъци и други материали, докато е бил студент. Реално е млад, така че, едва ли е завършил преди амнайсет години и нещата са се променили много. Само да не забравя.

# 27
Bory Ana, явно се чувства като "скъсал синджира". Или е попаднал на кофти компания.
Днес съм на зъболекар, и ако остане време, ще попитам моя зъболекар дали си е купувал восъци и други материали, докато е бил студент. Реално е млад, така че, едва ли е завършил преди амнайсет години и нещата са се променили много. Само да не забравя.
питайте, но аз съм виждала макет на зъб от сапун 😀

# 28
Е, да де, ама няколко сапуна на месец няма да му катурнат бюджета толкова, че да  иска постоянно да му давате пари.

# 29
Ясно е това. Практически ме интересуваше другите родители какво отделят, за да си сверя часовника.

Общи условия

Активация на акаунт