Издръжка на студент

• 4 401
  • 86
  •   1
Отговори
# 75
Възможностите разширяват кръгозора. Провинциалистът , който идва тепърва в големия град, няма чак такъв опит, за да има размах. И във форума го виждам. Личи си от каква позиция пише човек, интересите са различни, плановете, перспективите, ако щете и чувството за хумор даже.
За мен друго ми е интересно, как аджеба имаш учебни навици, но нямаш трудови и обратно. То реално е едно и също,, само мястото и целите са различни. Тия, дето само ходят по купони, толкова и учат, та аз поне не очаквам да са усърдни служители някога.

# 76
Не говоря изобщо за трудови навици. Работят много, ама никой няма да ги вземе да работят в предаване, дори и да се объркат да кандидатстват, поне докато не минат 2-3 години да се ошлайфат.

# 77
Дъщеря ми също учи дентална медицина и да, има  разходи за материали. Не точно восък, а сапунът е най-малкия проблем като струва 2лв, но се купуват различни инструменти, с които работят върху моделите на зъбите, и те не са евтини. Не се случва често обаче, два-три пъти в учебната година.
Що се отнася до това да съчетава ученето на дентална медицина с работене - скептична съм по този въпрос и не бих искала от нея подобно нещо. Отделно от натоварената програма, която имат, невъзможността да отсъстват от упражнения и здравото учене измежду тях, те имат и много работа, която е свързана със зъботехническата част и в свободното си време се правят зъби, варят протези и т.н.
Естествено, че ако няма друг начин, може да се намери време и за работа, но ако не е въпрос на живот и смърт, не виждам причина за това. И не разбирам защо се върви по сечението - или работи, или ходи по купони. Ми не, учи.

# 78
Дъщеря ми също учи дентална медицина и да, има  разходи за материали. Не точно восък, а сапунът е най-малкия проблем като струва 2лв, но се купуват различни инструменти, с които работят върху моделите на зъбите, и те не са евтини. Не се случва често обаче, два-три пъти в учебната година.
Що се отнася до това да съчетава ученето на дентална медицина с работене - скептична съм по този въпрос и не бих искала от нея подобно нещо. Отделно от натоварената програма, която имат, невъзможността да отсъстват от упражнения и здравото учене измежду тях, те имат и много работа, която е свързана със зъботехническата част и в свободното си време се правят зъби, варят протези и т.н.
Естествено, че ако няма друг начин, може да се намери време и за работа, но ако не е въпрос на живот и смърт, не виждам причина за това. И не разбирам защо се върви по сечението - или работи, или ходи по купони. Ми не, учи.
Нашият малко като отвързан. Всъщност той единствен си взе изпитите до края на юли. Вашето дете кой курс е и къде? Звучи ми като да е 1 курс. Иначе, ако ги слушаш, са се побъркали от учене. Толкова усилено учи, че си забрави учебника в София. За работенето е просто, ако не му стигат парите, ние не можем по няколко рожденни дни да понесем на седмица.

# 79
Втори курс е, учи в МУ София и ученето ѝ изобщо не е "ако я слушаш". Включително и на 31-ви януари, въпреки че беше с компания, отдели няколко часа да учи по анатомия.
Единствено в първия семестър на първи курс го караше по-лежерно до момента, в който дойде сесията и видя, че е супер нанагорно, като не си учил системно. Взе си изпитите успешно, но беше стресиращо за нея и оттогава учи системно и постоянно.
Финансово няма разточителство, тя си знае как се справя с парите, как си ги разпределя и за какво ги харчи, но допълнително иска само ако има нещо наистина извънредно.

# 80
Втори курс е, учи в МУ София и ученето ѝ изобщо не е "ако я слушаш". Включително и на 31-ви януари, въпреки че беше с компания, отдели няколко часа да учи по анатомия.
Единствено в първия семестър на първи курс го караше по-лежерно до момента, в който дойде сесията и видя, че е супер нанагорно, като не си учил системно. Взе си изпитите успешно, но беше стресиращо за нея и оттогава учи системно и постоянно.
Финансово няма разточителство, тя си знае как се справя с парите, как си ги разпределя и за какво ги харчи, но допълнително иска само ако има нещо наистина извънредно.
Сигурно си учат,  просто нашия не си е вкъщи, та да говоря от първо лице. Само докато беше тия дни видяхме, че учи. Нещо нечувана междудругото Wink

# 81
Е как нечувано, нали само той си е взел изпитите юли? Хем си ги взима, хем учи, хем материали си купува - имате доказателство с предишната карта.
Успокойте се, синът ви изглежда много свестен. Вижте тази сесия как ще е. И разбирам, че като родител ти се иска да му помрънкаш, ама не му прави такива хапливи забележки, че те също много нараняват. Пък ако ще да си права.
А че си е забравил учебника, може и да е заплес, ама това не значи, че не е старателен. Пък и много хубава професия си е избрал, има много хляб в нея.

# 82
  • София
Bory Ana, аз за разлика от повечето тук мисля, че сина ти е съвсем отговорен млад човек, който учи трудна и сложна специалност, при която смятам, че работа и учене е несъвместимо. Да, сумата която му давате не е малка, но не е фрапираща. Моят син е първи курс, учи тук в София, живее вкъщи и яде много и то здравословна храна. От понеделник до сряда е от сутринта до вечерта на училище и в тези дни му даваме 20 - 25 лв. Разликата е, че нашият не пие и не пуши. Четвъртък и петък програмата му е по-лека, част от деня си е вкъщи и тогава джобните са му малко по - малко. И ако теглим чертата за храна, вода, кафе със състуденти на месец сумата е около 350 лв. Отделно му даваме, когато излиза с приятелката си и за подаръци по различни поводи. По стечение на обстоятелствата приятелите му заминаха всички за чужбина, с изключение на един младеж и за момента не ходи по купони или заведения. Сумата която получава е около 600 лв. Има случаи в които успява да си спести някакви пари и обикновено тези пари са за заведение или подарък за гаджето. За дрехи и обувки му даваме допълнително.
Има желание да работи, но поне първи и втори курс няма как да се случи. Въпреки че е на 19 години и го издържаме не смятам, че е разглезен и безотговорен, само защото не си изкарва сам парите. Аз през цялото ми следване не съм работила и ден, но съм станала човек. Имах колеги, които работеха и това оказа влияние върху ученето, а някои от тях и не успяха да продължат по една или друга причина.

# 83
"Bory Ana, аз за разлика от повечето тук мисля, че сина ти е съвсем отговорен млад човек, който учи трудна и сложна специалност". Аз подкрепям, считам че страховете са ви повече. 900 лева месечно за храна, транспорт и едно забавление месечно - нямам предвид чалготеки, а театър, кино и т.н. , в София не са много пари. Може да се вмести в тях, но на двайсетина години доста деца трудно се справят. Пък и чалготеката е полезно да се види веднъж, как ще оцениш доброто, ако не видиш лошото. Моите впечатления са, че повечето студенти работят, но в медицинските специалности като че ли това е възможно трети - четвърти курс.

# 84
  • София
Всяко семейство има различен стандарт, но познавам хора, които учеха не стоматология, а медицина, и то в престижни европейски университети, и работеха през цялото време. Други завършиха бакалавър в неясни специалности в световно неизвестни учебни заведения в Холандия и струваха по един апартамент на родителите си, за да клатят крак. То както ги научи човек тия деца.
За мен истината е в  маркираното. И децата на 19-20 трябва да се съобразяват малко или много с  това. Искат ли повече - не са  малки, може да поработват почасово и БЕЗ да страда ученето, колкото и да е тежка специалността.
Скрит текст:
Имам 3 деца и в един момент и трите едновременно бяха студентки извън БГ (нито една не учи/не учеше нещо леко). Знаеха къде е горната  граница от наша страна и по своя воля отрано почнаха да работят паралелно  с ученето. Една от дъщерите ми още следва -  медицина, 6 курс е сега (11 семестър), работи от 3-ти семестър в университетската клиника. Опитах се да я разубедя само  за тази година конкретно, когато по програма са на ротации  по 40  часа седмично. Това си е   пълно работно време само по себе си. Въпросната практическа година като част от обучението  се заплаща, макар и  доста символично (от порядъка на 400 евро на месец), та човек  трудно може да да разчита само на тези средства за издръжка. Въпросните биха стигали само за наема (общежитие) и за още съвсем малко отгоре.. Тоест идеята беше горницата   да идва от нас. Но каза твърдо НЕ и работи ранна нощна и късна нощна смяна в петъците и съботите. Много уморително е несъмнено, дожалява ми  на моменти,  но си има и своите  позитивни страни такъв избор - фианасовата е само една от тях. Трупа се опит, човек се научава да организира много добре времето си, лекарите в съответното отделение го опознават и в един момент подхвърлят небрежно идеята, че при желание да продължи след завършването в същата посока ще го подкрепят за  специализантско място.
Няма значение дали си от София или от  провинцията, искаш ли /налага ли ти се да съвместиш учене и работа - правиш го и толкова. И нито ти се налага да искаш допълнително от родителите си, нито е  нужно да им даваш отчет за какво си похарчил парите, които сам  си изкарал.

ПП Марти, не става дума за това кой ще стане или няма да стане човек на база  това дали работи или не. Има работещи, които оставят ученето на заден план, да, но има и такива, които не допускат то да пострада заради работата. Представи си само за момент, че упоменатите от теб средства на месец трябва да ги отделяш не за едно, а едновременно за две или три следващи  във ВУЗ деца. Ако имаш възможността, чудесно. Ако я нямаш обаче и децата, знаещи какво може да си позволи семейството,  намерят начин да балансират нещата с почасова работа - пак чудесно. И едните, и другите ще станат хора.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 15:34 от Просто русалка

# 85
Истината е, че родителите трябва да се отдръпват и да оставя младия човек да взима решения, да носи отговорност и да не са винаги на разположение и в "удобство" на порасналите си деца. Работи, не работи....но младите хора са доста разглезени, а родителите с някаква такова склонност да се държат сякаш детето е на 5 и трябва да се обгрижва, да взимат решения вместо него, а всъщност е голям човек.

# 86
Проблемът явно е в средата, в която е попаднал младежът.- деца на хора с възможности. В живота се убедих, че има хора, за които 50 лева са като 50 стотинки за мен. Няма проблем и по 5хил да се дават, стига да не си надскачаме опашката.

Общи условия

Активация на акаунт