Отговори
# 375
  • София
Actresss, определено уни Хайделберг не е сред тях, най-странното е, че нито един не беше от тези, в които масово бг деца искат/избират да следват медицина. И едва ли е  заради С2 само, понеже   далеч не всички  кандидати знаят за тази подробност. Ще потърся в старите си постове, мисля, че съм ги упоменавала петте, при това май два пъти. Като намеря въпросния пост, ще пусна линк към него.  Но пак да подчертая - това, че тогава са били тези, далеч не означава, че и  тази година или догодина ще са същите.  За да е спокоен човек,  пак най-добре би било да си повери за всичките..

За Австрия също назад във времето детайлно бях описвала причините българчетата за медицина на немски конкретно да избират Германия.. Доста лимитиращо ми се струва да се бориш с чужденците само за 25% от местата, а и да имаш право само на една позиция за упоменаване (един медицински факултет). В Германия се бориш на равни начала с всички,шансове имаш по различни квоти,  имаш право да упоменеш 39 позиции ( е, ако имаш С2 за въпросните 5, но пак и за <= 34 да не е малко).. Всичко това прави шансовете на човек  за медицина доста по-големи от тези в Австрия.

ПП Намерих :
https://bg-mam.ma/p/1583766/46863586

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 16:55 от Просто русалка

# 376
Да разбира се че е ограничаващо да кандидатстваш само за 1 университет само за 25% от възможните места. Обаче ако нямаш добра диплома и без това си се готвил за TMS защо да не се явиш. С теста все пак всеки път имаш шанс за добър резултат а с допломата няма промяна.

# 377
Брей...Поразчупват се на тема бумаги Sunglasses Май ще се окаже (но дъщеря ми ще си провери все пак), че ако си държал М2 в Северен Рейн - Вестфалия( предполагам и за други провинции е така), не трябва да пращаш в набора документи дипломата за средно и акта за раждане. За други е разбираемо, ако са се местили точно за практическата..Понеже има и такива.
Явно всеки университет си има различни правила относно документите (за М1). При сина ми искат само акт за раждане и подписват декларация с която разрешават на университета да сподели наличните документи с централата, отговаряща за държавния изпит.

# 378
  • София
Totony, може и да няма разлика, всъщност. Аз просто не знам каква е процедурата при стандартния М1, понеже в Аахен първият държавен не е като другаде - техен собствен си е, различен е и като продължителност, и като съдържание, и като начин на провеждане, отделно не е след 4, а след 6 семестър.  Затова и статистика за  резултатите на явилите се на него никога няма на сайта на impp. Докато за М2  си присъстват вече резултатите и на тамошните студенти.  Предполагам обаче, че при М2 и М3 нещата са сходни като изисквана документация и  начини на изпращането й навсякъде. Те и при М1 вероятно  са, но просто за местата без RWTH.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 21:52 от Просто русалка

# 379
  • тук-там
На моята и искат всичко възможно за М1. Така че явно е различно. Но поне са и отговорили по мейл, че признават многоезичен акт за раждане. Доколкото знам, и със сина на Тотони е обменила инфо. Ама то пък не било същото. Разни провинции, разни идеали Wink

# 380
  • София
mtz, те няма как да не го признават (поне така би трябвало да е), понеже  както Колибри назад писа,  въпросният акт се издава на основание международна конвенция, подписана във Виена.. Колебанията на децата идват от това, че  като се обадят да питат, явно им се дават различни отговори. Дъщеря ми е пуснала преди време  за М2 незаверен многоезичен, бях писала назад (също след справка по тел), но  пък пак след  питане (но по мейла)и след получен отговор  друг е пуснал със заверка. Или отговорилият не е знаел и е подвел, или самият студент не е описал какъв акт за раждане визира. Понеже, ако става дума за дубликат на сините/розовите - те са на бг и е логично  да трябва да се превеждат и заверяват.. И когато този един или друг като него, който е пратил след такъв отговор по мейла заверен многоезичен, бъде попитан от някого от следващ випуск,  се стига до  презастраховането и при  други, което е явно ненужно. Може би предвид многото чуждестранни студенти трябва в списъка с изброените документи, които са нужни  за M1/M2/M3 Anmeldung, да се поясни какъв акт се иска/признава от тях..

Actress, и е така, и не съвсем.. Да, дипломата  за Германия може да е спънка, факт. Ама подготовката за TMS не те прaви автоматично готов и за MedAT. Има, разбира се, много сходни задания като тези за четенето с разбиране, математиката и физиката от общообразователна подготовка  в среден курс, всички тези задачи, проверяващи когнитивни способности за интерпретиране на графики,  запомняне на фигури и т.н.. Но има и различни неща във всеки от двата като например в MedAT въпроси по химия (24 въпроса), биология (40 въпроса) и такива за проверка на  социално-емоционални компетенции (сборно 40 въпроса)..Такива разлики предполагат да се готви човек и за там допълнително, тъй като  биологията, химията и тези задачи за емоционални компетенции представляват сборно все пак цели 37% от теста. А това си е  разпиляване на усилия (според мен) тогава, когато за мястото с по-големи шансове (Германия) имаш да гониш диплома, отлично справяне на  ДЗИ и да се готвиш за TMS. Хубавото поне е, че за тези въпроси по науките конкретно през март във виртуалния медицински кампус на Уни Грац се качва списък с ключови думи , който описва какво ще се проверява като знания в  заданията по математика, физика, химия и биология. Отделно най-голяма е бройката за студенти във Виена -772 за 2024/2025 (като кандидатите само за него са били  7400), та  най-логично е чужденец при опцията само  за един единствен  избор да  посочи именно него за по-голям шанс. Ще се състезава с други чужденци за 1/4 от местата , тоест само за  193  места. Даже и толкова не са, а 154, понеже макс 5 от тези 25 % са за чужденци извън ЕС. Но да не забравяме, че в графата чужденци от ЕС, с които едно българче ще се състезава,  влизат и германци, и швейцарци, които  имат предимството немският да им е роден и в добавка  са завършили средно, учейки по много сходни  на австрийските програми..Оттам и преобладаващо (винаги ще има изключения, разбира се) те ще са с по-високи резултати. Преди няколко дни мернах във фейсбук групата момиче, което беше питало  дали някой  друг ще се пробва за медицина в Австрия. Никой до дадения момент не беше отговорил утвърдително, та предполагам, че доводите им са някакви подобни на моите разсъждения..Дипломата все пак е само за 11 и 12 клас и далеч по-надеждно ми изглежда да се напънеш  2 години да гониш висок успех, а  при някой гаф  с ДЗИ примерно  да  навaксаш негатива с приличен TMS и да влезеш по втората квота, т.н AdH.. Докато само приличен резултат на  MedAt едва ли ще стигне за вместване в тези 150-160 места. За тази година (2025)за изпита на 04.07.2025 до края на март са се записали  общо 15 668 души.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 13:07 от Просто русалка

# 381
  • София
Русалче, към момента оценките от 11 и 12 клас ли оформят дипломата+ матури ?

# 382
  • София
Да Simple Smile

# 383
mtz, те няма как да не го признават (поне така би трябвало да е), понеже  както Колибри назад писа,  въпросният акт се издава на основание международна конвенция, подписана във Виена..
Освен конвенция, има и европейски Регламент за документите за гражданско състояние (акт за раждане, брак, смърт и други) от 2012 г.:https://www.grao.bg/normact/Reglament-1191.pdf.
Със сигурност легализация (апостил) не се иска (член 4).
В многоезичните бг актове има немски език, така че трябва да се приеме в Германия, Австрия, Швейцария .... (член 6).
Ако добре разбирам член 8, евентуално могат да поискат акт за раждане на български, заедно с многоезичен (вторият се приема като превод).

# 384
Здравейте!
С дъщеря ми(16г.),решихме да отиде в Германия тази есен,за да продължи образованието си там и след това да кандидатства в университет.
В България е 9 клас природни науки в ПМГ.
В самото начало на подготвяне на документи сме,декларации за пребиваване в чужбина и определяне на настойник там.Всичко ми е много сложно,струва ми се дълъг и труден процес,и честно казано малко се страхувам.Не знам дали ще се справи с такава голяма промяна,не сме се разделяли никога и ще ни бъде много трудно и мъчно🥹.Самоубеждавам се,че няма да е далече,2.5 часа разстояние,че ще се прибира често,и най-вече че е за нейно добро,но ми е заседнала буца в гърлото и просто реших да споделя тук.
Има ли други такива родители в темата,чиито деца учат в Германия сами?Тоест там са без семейството си?

# 385
  • Deutschland/HE
А сигурни ли сте, че ще я приемат в гимназия там? Какво ниво има на немски, английски и френски? За коя провинция става дума?

С българската си диплома и сертификат за езика, тя няма да има проблем да учи в Германия, дори дипломата и може да е по-висока. Стресът по това да се впишеш е много голям, отделно има различия в преподаването, в оценяването...

# 386
papa6ka, малкият ми син на 14 години е в общежитие в близък град в България и май все съм леко на тръни. Учи в гимназия, която сам си избра и много искаше. Той се приспособява лесно, все пак е в България, много му харесва, но свободата му идва в повечко. Обмислям понякога дали да не си го прибирам вкъщи и да не се тревожа излишно.

С ръка на сърце ти казвам, че съвсем никога не бих пуснала 16 годишно момиче само в Германия. Там учи и живее големия ми син, но той отиде, след като завърши гимназия. Ученичка на 16 - не бих си го и помислила, ако ще да излезе и професор от това велико немско училище.

# 387
Там ще живее с братовчед ми и дъщеря му,която е на 14 години.В едно и също училище ще учат,ще я приемат,вече попитахме. Отново ще е 9 клас,но това няма значение,важно е да навакса с езика.И племенницата отиде преди 2 години и сега е много добре,научи езика бързо и го владее перфектно.Става въпрос за гимназия в Морбах,а университета после е в Трир.

# 388
Е, щом  е при роднини, е добре. Ако има желание, нека отиде. Аз мислех, че ще е в общежитие. По принцип най-важно е да не се загуби връзката с детето, защото са в много чувствителна възраст. Другото ще е наред.

# 389
  • Немция
Papa6ka, с риск да те разколебая, бих предложила дъщеря ти да завърши гимназията в България и тогава да кандидатства във висше училище в Германия.
Какво е нивото на немския й език?
Изучава се и френски, латински..
Пубертет, тийн групички, стрес от новото място, нов език, който не е майчин.., далеч от семейството...струва ми се голяма лъжица за преглъщане.

Отделно има големи разлики между "ученето" в България и Германия.
Устната оценка играе голяма роля в горния курс на гимназията. Устното участие е доброволно, изисква се добър езиков речник, да си по-устат и напорист- който не участва активно, му се намалява устната оценка.
Част от предметите в 9-10 клас базират на това устно участие, писмени тестове при някои почти няма.
Химия, биохимия, физика..изучава се с доста практика, комбинирана с теория.

Има и ученици, които отпадат от гимназия или повтарят клас.
Местят се в училища с Fachabitur или без Абитур.
Отличници няма много, доста режат в оценките.
Ако се стремите към висок успех за университет, такова местене на 16 може да е рисково.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 11:17 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт