Догодина, до амина, в "Искам бебе" бебета ще има

• 24 771
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
Благодаря, момичета. АА на 2 месеца и 18 дни е. От началото на месеца постепенно започна да намалява количеството изядено АМ, както и броят на храненията на ден. Последните 10 дни започна да заспива към 22:00 часа и става към 8, като в този интервал хапва само по 1 път. Преди ядеше през 3 часа, но сега не се буди. Заради това ни падна и броят хранения и съответно количеството, което изяжда. Просто рядко изяжда над 70мл, което и е средната доза на хранене в последните 2 месеца.

На 22.05 ЛЛ я премери на нейният кантар и беше 4кг. За почти месец е качила едва 440грама, което ми се струва, че е малко. Ще видим в четвъртък колко тежи на нейният кантар, но имам усещането, че не качва с нормално темпо. Не изглежда да е болна, няма температура и няма видима хрема. Има си напишкани памперси и по 1 горчичен Simple Smile

Вероятно все още я мъчат и коликите и има кризи. Понякога плаче и яде. Ако не плаче, то ще бута шишето с ръце и бибероната с език. Вероятно звуча като психично болна Simple Smile Просто се притеснявам, че е много мъничка и не наддава с нормални темпове.

# 691
  • Замък сред облаците
Това звучи като стачка в храненето, която е типична за 2-3 месец. Прочети ако искаш по тази тема Simple Smile викат й още кърмаческа стачка, но и на АМ бебетата я минават, на тази възраст вече виждат по-цветно и по-надалеч и бам - светът е шарен, неам нерви за тва хранене, трябва да изследвам, кво ме занимаваш 😆

# 692
Четох за нея, но до колкото разбрах преминава за няколко дни. Но това овне явно е решило да е по-дълго време.

# 693
Пълнолуние, ние сме същите. Ние отидохме при гастроентеролог, направиха ни тест за непоносимост на АМ (трябваше да си ги носим, но не знаехме и ни направиха тест на каквото имаше) и квасено мляко, който е отрицателен. Докторът би прегледа ни ехограф и ни предписа фамотидин, който се изготвя в аптека (прахчета за две седмици). Откакто го приемаме, започна да се храни, да спи и да огладнява, не бута биберона. На контрола сме на 30 и се надявам дотогава да е качила още мъничко. Не е нормално толкова малко бебе да отказва храна и да не се храни - и ЛЛ и гастроентврологът го потвърди и дори отложихме ваксините, докато не оправим храненето. Нашата не беше качила около седмица и половина и взехме спешно премляко, за да не вземе и да спада. (Това го преживяхме с голямата и много трудно си върна килорамите). Сега е качила около 250 грама от миналата неделя, но не качва всеки ден и не може да изяде препоръчителната доза от млякото. 
Ние бяхме при доцент Янков в Пловдив, като дори Маринов, като видя Ана как върна храна, ни го препоръча. Лекарят е много съвестен, бях си запазила телефона му от проблемите с голямата и му писах в неделя. Отговори ми след няколко часа и ни каза кога да дойдем да ни прегледа.
Гастроентврологът ни каза да следим да пишка, ако няма напикан памперс около 6 часа, да идваме веднага, защото това е фатално и да следим дали ходи по номер 2 на няколко дни, защото иначе не се храни.
В момента Ана е 4750 гр, като е на 2 месеца и 9 дни.

# 694
Ние имаме само тест за непоносимост към лактоза и излезе нисък риск. Този тест ни го направиха при замразяването на стволовите клетки.
Скрит текст:

Питах ЛЛ дали да сменим храната за тест и каза - не. На Hipp HA1 сме. В четвъртък пак ще я питам за храната. Записвам си този доцент и до Пловдив ще отидем, ако е нужно. Благодаря за препоръката Гери.

Пишка си нормално за сега. И всеки ден си ходи по номер 2.

# 695
Пълнолуние, има и алергия от краве мляко, Различно е от лактозна непоносимост. Отделно, че и самото АМ може да не понася. Затова се прави това тестуване.

# 696
Ще я питам за тези тестове. Дано просто се окажа, че съм психично нестабилна и всичко е наред с детето .

# 697
  • Замък сред облаците
Пълнолуние, защо смяташ че не наддава добре? Върнах се назад, виждам че 2.7кг се е родила. Това тегло трябва да се удвои до 6 месец (демек тогава да е минимум 5.4кг). Сега към 3 месец гоните около 4.4-4.5 според домашния кантар, нали? Имай предвид че качването е най-буйно първите 2 месеца, темповете после се забавят и урегулират постепенно, като расте или на дължина, или на кг, няма как да расте значително и на двете величини (примерно да дръпне с 3см, обиколката на главата/коремчето да нарастне и да е качило и цяло кило освен това бебето). Естествено че и двете ще се движат нагоре при здраво бебе, но едната величина ще е с по-голям   темп (всеки месец различно - единия повече кг, другия повече ръст). 
Йоан между 4-5 месец примерно бе качил само 300гр и дръпнал с 4см на ръст.

Пак, не казвам да не се притесняваш, естествено е да се тревожиш за бебка, но имай предвид и други сценарии освен най-страшните. Особено ако е спокойна и игрива през деня.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 17:17 от АА

# 698
Пълнолуние, водихме малкия на при тази лекарка https://superdoc.bg/lekar/yordanka-paskaleva (друг проблем - по-тежичък запек имаше) и съм с добри впечатления.
Малко отчайващо с тези часове чак в средата на август, но не прече и да запишеш и да следиш, ако изкочи по-рано.

# 699
АА просто 440грама не ми се струва много между 2 и 3я месец. Нямам предвид някой страшен сценарий, просто се чудя дали храната не и понася, колики или нещо друго има, за да си намалява дневната дажба. За това питах и ЛЛ и каза, че няма значение колко яде, а колко качва. Според нея 25-28 грама на ден, т.е. около 750грама на месец. Но тя е качила около 440 гр, което не е много близко като стойност. Отделно и поведението и докато яде стана странно с това вечно бутане на шишето и бибероната, рев и тн. Може да е бебешки пубертет, но поне да съм проверила, че всичко е наред, а не да се получи проблем заради недостатъчно хранене и тн.

# 700
  • Замък сред облаците
Да, не искам фалшиво успокояване да звучи или ти казвам какво е, просто и аз съм минала тревоги храни ли се ок, наддава ли и накрая се оказва че има много фактори, за които научавам в последствие и играят роля. Добрите родители се тревожат и проверяват!
Аз и всички тук сме се тревожили и затова давам и моите 2 стотинки какво съм научила, защото може и да е от полза (а може и да не е, също).

Примерно, ЛЛ (който смятам за изключително добър педиатър и отскоро води и лекции за хранене с АМ) ми обясни за това с темповете на наддаване. Също поясни че стомахчетата на бебоците се разширяват постепенно и до към 6м вече обемът им е максимум към 100-150мл и варира от дете на дете. Тоест от раждането когато е колкото костилка на череша постепенно се разширява натам. И примерно на АМ дозите за възрастта са максимално препоръчителни за месеца, а не задължително да изяждат по толкова на хранене. От прехранване може да получат гастрит впрочем, освен рефлукс и повръщане.

Ако ти е от помощ ей тъй да сравниш, гледам че съм записала в тефтера че Йоан на 2месеца е изяждал 50-80мл нс хранене. После спрях да пиша заради стачка в храненето - беше на смесено, отказа гърда, влязох в цикъл на цедене, редувах с АМ, не искаше шише понякога, пробвах всякакви варианти  (затъмняване, отвличане на внимание, хранене на заспиване, на събуждане, докато спи) - беше ми важно да яде, а не колко. Подновила съм чак на 4 месеца и половина да записвам, тогава вече явно са се нормализирали храненията и спрях изцеждането, изяждал е по 100мл АМ на хранене, 6-7 пъти на ден.

# 701
Пълнолуние, все едно слушам за моето бебе. Тя също се роди 2.8 кг, изписаха ни 2.6кг. В началото що годе хапваше повече и после след 2-3 месец беше голяма борба. Точно както описваш и при вас - избутване на шишето, рев, голяма драма. Между 3 и 4 месец (неточно пълен месец, около 3 седмици) качи 340 грама. Нашата педиатърка много ни успокояваше, че е нормално поради тези стачки, нищо, че е на АМ. Радвам се, че я послушах да не тръгнем по доктори. Точно началото на четвърти месец започна да се храни много по-добре, буквално от днес за утре все едно беше друго дете. Предстои ни преглед да видим колко е качила на 5 месец, но е видимо, че има разлика. Важното при нас беше, че не я тъпчем и насилваме, като откаже просто спираме, защото иначе рискуваме да се получи пълен отказ. Желая успех!

# 702
Пълнолуние, аз тъкмо приключих консултация с Хедра, в която набързо споменах и наддаването на Мила като тема, защото и тя между 2ри и 3ти месец спря да яде толкова много и имаше дни, в които си плюеше АМ. Наддаде 650 грама, което педиатъра ни каза, че е окей, към ниската граница, но тя абсолютно плътно си следва кривата на растежа и е в 37 персентил. Ние сменихме от Хипп НА1 тогава, защото мислехме че нещо във вкуса не й харесва вече по препоръка на педиатъра ни с Лактана Био, макар че с него тя започна да има по един горчичен памперс на 2-3 дни. Жегите със сигурност също им влияят, виждам, че няма апетит толкова в тези дни. Направи си такава крива на растежа и виж дали има драматично преминаване от една линия в друга.
 Споделям тази на Мила, на мен ми излиза в приложението baby Daybook.
Скрит текст:

# 703
Благодаря Ви момичета. Успокоихте ме, че може би е някакъв период просто. Ще изчакам прегледа на ЛЛ в четвъртък да видим какво ще каже тя. Ще следим и как наддава.

Иначе ето я нашата графика:
Скрит текст:

# 704
Re-Born,  rocket, да са ви честити дечицата, много здрави, щастливи и благословени с късмет. Радвайте се едни на други! Heart

Хайде и аз в кюпа със слабо наддаващите бебета. Моят човек първият месец наддаде само около 500-600 грама, отдавам го отчасти на експериментите с кърменето, но и аз се тревожа, защото уж малките бебета наддавали повече, ама дръжки. Подкрепям мнението на АА за растежа по отношение на височината, че и тя е важен аспект който да се проследи. Нашата педиатърка също спомена, че не само килограмите са важни, но и ръста, а нашето момче например е пораснало от 47см при раждането до 53 в първия месец, което са 6 см за 1 месец. За момента си хапва, но ме притеснява това, че нощно време си спи като пън и много рано спря да се събужда сам. След хапването му в 20-21ч., аз го будя към 00ч. със зор, защото сам не иска да става, а иначе не можем да стигнем храненията за денонощие и вече след това той сам се събужда към 5-6ч.

Относно адаптираните млека да споделя малко опит за който може да е полезно. Ние започнахме да дохранваме с Аптамил Цезар Биотик, защото в болницата беше с него. Първите седмици сякаш добре или докато се осъзная не бях забелязала, но в един момент започна да ми се струва, че има разстройство и изожданията бяха много редки и по много на ден, почти на всяко хранене. Преди 2 седмици педиатърката пусна изследвания уж микробиология и кръвни и заключи на база кръвните, че най-вероятно има алергия към кравето мляко и ни изпрати на гастро. Все още не сме минали преглед през детски гастроентеролог, но с ММ решихме на своя глава да сменим млякото, защото имахме една кутия по препоръка на наши приятели от ДМ био серията. Ами още на 2 ден след като започнахме това мляко вече няма разстройство, ходи само по веднъж на денонощие и консистенцията е доста по-гъста, а самото мляко си е също на основата на краве. Та тепърва ще нищим какво се случва и ако някой от вас има опит с това дали би споделил. Чудя се как можем с по-голяма достоверност да проверим дали действително е с алергия към млякото. И си мисля дали слабото наддаване не е било и от разстройството при нас.

fearless, как вървят нещата с кърменето при вас, че доста сериозно се беше заела? Аз съвсем се отчаях и вече нямам надежди че ще успеем да минем само на кърма. Стоя на едно ниво и сякаш не мърдам от там, цедя по около 20мл през деня и след сукане, и в нощните часове стигам до 50-60 ако не е сукал, но няма как да си позволя на всеки 2-3 часа цедене + къремне едновременно, обикновено е по-често кърмене и когато има възможност цедене, защото детето си иска гушкане, внимание, разходки и т.н, не мога да стоя вързана за тая помпа. Просто всички бяха много прави, че започне ли се  с АМ няма връщане назад. Чудя се къде сгреших и какво се обърка, аз ли съм виновна, физиологично ли нещо не ми е наред. Но как да съжалявам, че е бил на АМ като знам колко малък се роди и какъв стрес ми е това наддаване, просто абсурд. А и все още мисля, че не засуква добре в някои моменти, но не мога да се справя с това.

Общи условия

Активация на акаунт