Догодина, до амина, в "Искам бебе" бебета ще има

• 23 940
  • 752
  •   1
Отговори
# 705
  • Замък сред облаците
SGC, в крайна сметка важното е детето да е нахранено. Аз затова не си позволих да съжалявам, че беше на смесено хранене, и после мина изцяло на АМ. Направих си издънките с кърменето, но що нерви потроших че не се справям - еми, не си заслужаваше да се нервирам. Нахранено, щастливо и здраво бебе беше (да не кажа най-здравото от наборчетата, но бях много стриктна в зимния период първата година да избягваме излишни срещи и виждания особено на затворено че от наблюденията ми от приятелки стигнат ли до чести вирусни заболявания в началото и удари ли ги в дробчетата -бронхиолити примерно,  после се почва един омагьосан кръг.)

SGC, само да спомена че малките бебета под годинка е ок да се изхождат 3-5 пъти на ден, конкретно като са на АМ. Там има оризови фибри, тялото ги изхвърля. Един път на ден обикновено минават да се изхождат след 2г възраст. Макар че и нормата е широка за деца над година и възрастни - от веднъж на 3-4 дни изхождане до 3-4 пъти дневно.
Естествено, че нещата варират от бебе до бебе и също и са на периоди. Една приятелка така като почна да се притеснява заради изхождания по 4 пъти на ден, че имало “разстройство”. При нея явно съвпадна с периода на захранване (преди това кърмеше само, а кърмата се усвоява на 99% и кърмените изцяло бебета може и по веднъж на седмица да акат първите месеци) и естествено от фибрите и урегулирането детето беше почнало да ака много за нейния стандарт. Ходеше и при една много възрастна ЛЛ дето с нищо не й помогна като инфо и накрая вкара детето в инфекциозна, само за да й кажат че нищо му няма….

Няколко неща впрочем, които може да са от помощ, за който не ги знае:
- при включване или смяна на АМ акото може да има зелени/тъмни нюанси заради добавеното желязо в него
- към 3 месец и към 5-6 месец минават едни физиологични промени и адаптации в узряването на стомахчето/бактериалната флора в червата и при почти всички бебоци, независимо от типа хранене, се минава през някаква промяна в изхожданията
- при избиване на зъби заради якото плюнчене бебето гълта към близо 1 литър слюнка на ден, това може да доведе до диарично изхождане, да изглежда и леко пенесто в памперса покрай избиването на зъбче (тоест около 5-7 дни). При нас се случи само с кучешките, при други може и при всяко зъбче.

На Йоан първият зъб изби на 14 месеца (правилно прочетохте) и ако някой се тревожи за късно избили зъбчета - има такива случаи и не е страшно (макар и там да потроших куп нерви от притеснения)

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 07:00 от АА

# 706
Дааа, помня го зеленото ако Grinning

# 707
Като човек с две деца с проблеми с качването според мен най-важното, което трябва да знаете, че не трябват да падат на килограми (може да не се качва, но да си седят същите килограми) и другото е, че трябва да се следи обиколката на главата. Може ръстът да не се увеличава, но обиколката на главата трябва да расте мисля с 1 см на месец, защото иначе може да има регрес в развитието на мозъка, по-бързо затваряне на фонтанелите и така нататък. При голямото ми дете от този спад в храната започна това нещо, но беше към 5 месец и пристъпихме към бързо захранване. Тогава малко се беше забавила в извършването на някои неща за нейната възраст, но го превъзмогна.

# 708
  • Замък сред облаците
Точно, затова е важно да се гледат мерките (умишлено ги изброих вчера), не само килограмите.

# 709
Да, АА, видях. Исках да наблегна, защото моят ЛЛ не беше обърнал внимание на обиколката на главата и се бяхме позабвили с ходенето на лекари. По принцип при сериозни проблеми с изоставането на показателите се посещава  детски ендокринолог и се гледат едни таблици с ръста и килограмите на родителите, но се надявам на никой да му се налага да ходи и да ги следи. Наистина са много редки случаите, в които и такъв лекар трябва да се посети. Ние бяхме направили консултация, защото хванахме проблема с главата много късно, слава богу се разминахме без последствия с голямата. Сега с малката като видяхме, че става същото, взехме спешни мерки.

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 14:33 от Gery666_

# 710
  • Замък сред облаците
Абсолютно подкрепям, Гери, трябва да се говори за тези неща. 🥰

# 711
Значи е напълно нормално бебче на два месеца да има по 5 изхождания по голяма нужда на ден? Понякога и шест е имал. На АМ е и общо изяжда около 800мл. на денонощие, но измерена вода, не готов разтвор. Яде по 6 пъти на ден по 120-130-150мл., редувам ги и гледам да направи 800мл. и отгоре. По принцип е най-доволен, когато изпие 150мл.. Изпива и по 10-15 мл. вода на ден, също и 15мл. кърма, нямам повече.

# 712
Благодаря, че споделихте Гери и АА, не знаех, че и тези мерки са важни. Макар, че ние нашата главичка си я гледаме доста често 🥹 ще ходим пак през юли на ТФЕ, по последни данни засега са стационарни при нас нещата, все още не са в нормални размери де. Започнахме и рехабилитация, защото се криви на единия край по коремче, не можеше да се задържи много време. Според рехабилитаторите е по-скоро заради разлика в мускулния тонус и за тях Мила е голям инат и вече се вижда подобрение след по-интензивни упражнения.

SGC, с кърменето - и аз няма да мина на изцяло кърмене, даже само вечер предимно кърмя или като начин за доприспиване, през деня цедя за облекчение - вече по 3 пъти в денонощието , когато имам време. Вчера се консултирах с Хедра (по препоръка на лекарката, която ми назначи лекарството), защото аз бях започнала домперидон, но супер странно месец след прием пролактина ми не беше мръднал изобщо. Та, bottom line имам явно пролактинова резистентност , така го описа тя - преди да забременея ми беше висок за целта и пих Достинекс - един вид тялото ми се е опитвало да буустне производството на пролактин, защото рецепторите ми за него не били достатъчно чувствителни. А сега с това лекарство обикновено още на 3-4 ден би трябвало да се усети разликата в количеството кърма + нивото на хормона. При мен имаше едни +20 мл на цедене за целия месец, но това пак сме в порядъка на 80-90мл макс от двете гърди. Тя също ми обясни, че има и микро и макро пролактин, като тук лабораториите не правят разлика. Но дори и да правеха, за този "проблем" и без това няма какво да се направи. Така че ще пробваме по-висока доза за следващите 2-3 седмици, ще изследвам пак и ако няма реакция, започвам да ги намалям постепенно. С нея разговора беше бърз, но и тя беше много подкрепяща, че това с цеденето никога не е бил метод, който трябва да продължи дълго, защото е много физически и емоционално натоварващ особено като не виждаш ефект. И че е виждала всякакви казуси на жени даже на минимална доза например 25мкг Еутирокс и никакви други хормонални дисбаланси и не се получава кърменето. Живеем в добър период, в който имаме леснодостъпни и добри алтернативи за това да ни растат дечицата , а ние да им се радваме и да им даваме макс любов и грижи.
Скрит текст:
Re-Born,  rocket, да са ви честити дечицата, много здрави, щастливи и благословени с късмет. Радвайте се едни на други! Heart

Хайде и аз в кюпа със слабо наддаващите бебета. Моят човек първият месец наддаде само около 500-600 грама, отдавам го отчасти на експериментите с кърменето, но и аз се тревожа, защото уж малките бебета наддавали повече, ама дръжки. Подкрепям мнението на АА за растежа по отношение на височината, че и тя е важен аспект който да се проследи. Нашата педиатърка също спомена, че не само килограмите са важни, но и ръста, а нашето момче например е пораснало от 47см при раждането до 53 в първия месец, което са 6 см за 1 месец. За момента си хапва, но ме притеснява това, че нощно време си спи като пън и много рано спря да се събужда сам. След хапването му в 20-21ч., аз го будя към 00ч. със зор, защото сам не иска да става, а иначе не можем да стигнем храненията за денонощие и вече след това той сам се събужда към 5-6ч.

Относно адаптираните млека да споделя малко опит за който може да е полезно. Ние започнахме да дохранваме с Аптамил Цезар Биотик, защото в болницата беше с него. Първите седмици сякаш добре или докато се осъзная не бях забелязала, но в един момент започна да ми се струва, че има разстройство и изожданията бяха много редки и по много на ден, почти на всяко хранене. Преди 2 седмици педиатърката пусна изследвания уж микробиология и кръвни и заключи на база кръвните, че най-вероятно има алергия към кравето мляко и ни изпрати на гастро. Все още не сме минали преглед през детски гастроентеролог, но с ММ решихме на своя глава да сменим млякото, защото имахме една кутия по препоръка на наши приятели от ДМ био серията. Ами още на 2 ден след като започнахме това мляко вече няма разстройство, ходи само по веднъж на денонощие и консистенцията е доста по-гъста, а самото мляко си е също на основата на краве. Та тепърва ще нищим какво се случва и ако някой от вас има опит с това дали би споделил. Чудя се как можем с по-голяма достоверност да проверим дали действително е с алергия към млякото. И си мисля дали слабото наддаване не е било и от разстройството при нас.

fearless, как вървят нещата с кърменето при вас, че доста сериозно се беше заела? Аз съвсем се отчаях и вече нямам надежди че ще успеем да минем само на кърма. Стоя на едно ниво и сякаш не мърдам от там, цедя по около 20мл през деня и след сукане, и в нощните часове стигам до 50-60 ако не е сукал, но няма как да си позволя на всеки 2-3 часа цедене + къремне едновременно, обикновено е по-често кърмене и когато има възможност цедене, защото детето си иска гушкане, внимание, разходки и т.н, не мога да стоя вързана за тая помпа. Просто всички бяха много прави, че започне ли се  с АМ няма връщане назад. Чудя се къде сгреших и какво се обърка, аз ли съм виновна, физиологично ли нещо не ми е наред. Но как да съжалявам, че е бил на АМ като знам колко малък се роди и какъв стрес ми е това наддаване, просто абсурд. А и все още мисля, че не засуква добре в някои моменти, но не мога да се справя с това.

# 713
За всички със съмнения за АБКМ оставям това: https://www.facebook.com/100063632828073/posts/1262218129242603/ … =rS40aB7S9Ucbxw6v
Аз се записах за уебинара (още не съм изгледала записа), че моето момче си има алергии и непоносимости. Тази седмица е вкъщи, защото цъфнаха липите и едвам диша като легне. Но още след като го диагноситицираха с АБКМ една педиатърка ми каза "сигурно има и атопичен дерматит, нали?". Потвърдих. После ме "успокои", че при това положение ще е много предразположен към алергии.

Но да - няма тестове за алергия към белтъка на кравето мляко. Има елиминиране и наблюдение. Такива лице и скалп покрити плътно с крусти като от снимките са ми до болка познати, плюс зачервявания и обриви, тежък рефлукс, заради него много плач и извиване на тялото. В памперса сме намирали какво ли не като цвят и консистенция. За щастие се разминахме поне с кървавите нишки.

За мерките - качи 1.2кг и 5см първия месец.  После вече почна да забавя. Ще си кажете "еее, той много добре". Но тъй като се роди дребен, реално теглото му на 2м (4725г) пак е било под 10 персентил. Но си беше добре за него самия. Важното е наистина кривата на растеж да върви плавно нагоре без резки спадове.

# 714
Аз ще ви сменя малко темата, обаче съм забравила на каква възраст се посещаваше ортопед с новородено,  знам че още ми е рано, но мисля скоро да запазя часа за ортопед и ако може да го съчетая с часа за детския кардиолог в София ще ми е чудесно. По спомен беше около 40 ден нали?

# 715
Ох, момичета, много ценна информация давате, добре че сте вие, ще имам предвид всичко което написахте. Като ви чета и само се чудя на кой лекар да го заведа, а ми е адски трудно, защото живеем в малко населено място и за всеки преглед трябва да пътуваме по 2 часа до Варна или 4 до София. В момента избягвам пътувания, заради неговия режим, да не стои в столче дълго и т.н., но все излиза нещо. Записах му час за ортопед и за гастро, а другата седмица сме на преглед при педиатър отново във Варна. Като ви чета леко се притеснявам, защото личният лекар (не е педиатър) спомена нещо за почти затворена фонтанела, после обаче педиатърката каза че си е ОК. Бях ви чела за ТФЕ прегледите, но така и не отидохме и сега се чудя дали не трябва. На следващия преглед задължително ще питам дали главата расте добре. За изхожданията и аз имах съмнение, че е запек, но личния лекар каза че било нормално, та явно пак ще питам педиатърката така или иначе да си каже мнението за това че сменихме млякото. Освен това вече минаха 24часа и още не е ходил, та явно се забавят изхожданията.

За кърменето, fearless, и аз четох за това лекарство и се чудех дали да не се изкуша да го пробвам, но сякаш не искам допълнителна хормонална намеса, която се притеснявам как ще се отрази на детето. Благодаря за споделения опит, донякъде ме успокоява, че не всичко зависи от нас и явно не съм единствена, която вижда началото на края. Чудех се дали да не си взема някоя друга болничен клас помпа тип Спектра и да премина на изцяло цедене, но пък твоето мнение сега ме разубеждава, в дългосрочен план без помощ за детето, няма как да си позволя ексклузивно цедене по 10 пъти на ден. Важното е, че ти си направила и правиш всичко което можеш, за да се получи, а в крайна сметка на някои неща не им е писано и не всичко е на всяка цена. Важното е децата да растат.

Дими, изключително ценна информация. Като сравнявам може и в крайна сметка да има алергия, защото има крусти по челото, цялото му лице е изпъпчено, а дерматолозите (2 посетих) обясняват как било нормално, бебетата се чистели от хормоните на майката и първите 3 месеца не можело да се заключи дали има атопичен дерматит или не. Кървави нишки и при моето бебе няма, но другите неща са си налице.

Golden, ние записахме преглед за ортопед за 7 седмица или почти навършен 2 месец. Надявам се, че правилно съм разбрала и не е прекалено рано или късно.

# 716
  • Замък сред облаците
Кактус, стига да са с нормална консистенция и аромат (тоест да няма лош остър такъв) е ок. Особено като хапва повече.

SGC, за пътуването на всеки един час, час и половина трябва 15мин извън столчето - да го гушнеш изправено, да масажираш гръбчето, да го сложиш на седалката да порита (примерно докато сменяш памперс). Това знам от ЛЛ. Дългото седене е рисково в началото, заради статичното положение. Рефлексите примерно в началото са важни защото могат да рестартират дишането, сърцето - те са незрели и нерегулярни; организмът има вградени рефлекси да ги рестартира като Моро и други (не им помня имената), и ограничаването им със статично положение като столчета или плътно повиване са нежелателни заради повишения риск от SIDS. Съответно при пътуване, за да се намали риска честото вадене от столчето и раздвижване на детето е желателно.

Голдън, между 6 и 8 седмица Simple Smile

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 16:09 от АА

# 717
Ние записахме час за ортопед точно 10 дни след навършване на два месеца 😊 За съжаление нямаше свободни часове веднага след 60-тия ден. Вие на всяко къпане ли правите масажи и гимнастика? Моят юнак често е крив и за това рядко правим масаж след баня. През деня правим гимнастика, основно активна, когато е по коремче. Сега взех да се притеснявам да не му вредя, че не правя масаж всеки ден, дори е супер рядко.

# 718
Прави му, защото има голям шанс да останат много бебешки рефлекси и да му пречат на по- нататъшно развитие (физическо и неврологично) може да вземеш идеи от упражненията и масажите, които правят в кинди ру

# 719
  • Замък сред облаците
Аз не съм правила специфични масажи и гимнастика и не е имало задържани рефлекси, всички отпадаха по часовник. Втриването на лосиона след баня го броях за масаж. Гимнастика на крайници не съм правила (обаче ако има някъде скъсен мускул или липсващ мускулен тонус съм абсолютно за). Единствено за това, че не го напъвах да лежи по коремче освен върху мен от началото съжалявам, почнах след 2 месец, ужасно го хейтеше. Но същевременно нали, осигурявах условия за движение - да лежи и да се пресяга на активната гимнастика, да “шари” по спалнята (демек да се врътка с 5 сантиметра встрани хаха, доколкото успее), да хваща и държи играчки, да опитва различни текстури. Имаше един кратичък период където ми се стори че повече на една страна предпочита да гледа/върти глава, почнах да поставям себе си и интересните неща от другата. И задължително през деня редувах страните за спане, вечер по гръб, писала съм назад.
Та много зависи изцяло динамиката на ежедневието как е, какви неща генерално се случват и има ли нещо за наваксване с мускулите. Давам за сравнение примерно друго наборче, то към 7-8 месец още не се въртеше и не пълзеше. В общи линии където го оставиш там си стои. То беше трето дете и по цял ден в раница или количката докато майка му закара по-големите на училище, свърши си задълженията, вечер домашни и подобни. Е, жената се притесни и за 2 седмици направи голям напредък, но в натовареното си ежедневие не бе осъзнала колко обездвижено е детето и няма как да му заякнат мускулите, че да си стигне връстниците по умения.

Общи условия

Активация на акаунт