Догодина, до амина, в "Искам бебе" бебета ще има

• 24 756
  • 752
  •   1
Отговори
# 720
Благодаря за подробния коментар 🤗 Всъщност бебчо е много активен. Постоянно мърда крачета и ръчички, лапа си ги, посяга, изтласква се с краченца  без значение дали е по гръб или по корем. Вече не го мажа с лосион на всяка баня. Има достатъчно движение, но реших да си сверя часовника 😅  Понякога през деня му правя "колело" с краченцата, но той си рита и сам, също и леко разривам по писанията на Фурлакис, но рядко.
Али, поне за сега не съм забелязала да има някакъв проблем, надявам се и в бъдеще да няма. Благодаря за съвета 😊

# 721
То и моето дете беше и все още е супер активно,а проблема дойде чак към 2 г, на 2 месеца няма какво толкова да забелязваш, прекалено е рано за каквото и да е. Ако бях слушала съветите на други майки и баби (“не се притеснявай, има време) и не бях взела мерки, нямаше толкова бързо и ефективно да се изчистят нещата, защото колкото по-големи стават по-трудно им се влияе вече.
Задържаните рефлекси не са всички очевидни от рода на рефлекса на моро, те са доста и повечето майки не подозират дори, че дадено нещо е задържан рефлекс. При моето дете имаше и неразвит вестибуларен апарат (въпреки че си проходи навреме, лазел е и т.н) Ежедневни масажи и упражнения (плюс и други неща защото вече не беше бебе) дадоха нереално бързо резултати.

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 23:10 от AlisonParker

# 722
Благодаря ти, Али 🍀 Значи кратката гимнастика през деня не е достатъчна и трябва да включа и масажи. Просто той не обича и за това спрях.....като цяло да го мажа с лосион/олио.

# 723
  • Замък сред облаците
Благодаря за инфото, Алисън! Можеш ли да ми дадеш за пример такива задържани рефлекси, моля те? ☺

# 724
Аз чета Монтесори за бебето и тук са описани тези рефлекси:

Аз гледам всеки ден да правя 10минутен масаж, но често пропускам именно, защото не рядко киселее малкият. А гимнастика преди хранене и гледам поне 4 пъти дневно да правя, пак има-няма 10 мин, това включва и 5мин по коремче. Педиатърката каза преди всяко хранене, но късно вечер и през нощта не правя. Има дни, в които макс един два пъти ще направя. Старая се, но не винаги успявам.

# 725
по-горе са най-често срещаните плюс още Гален рефлекс (Galant), рефлекс на ходене (степинг), търсещ рефлекс (Rooting), рефлекс на хващане (Palmar grasp). А от по-редките са perez рефлекс, рефлекс на Ландау, рефлекс на парашута, babkin рефлекс. Общите признаци при задържани рефлекси са например: трудности с фина и груба моторика, забавено или неясно говорене, трудности с концентрация, хиперактивност или хипочувствителност, лоша стойка, координация и баланс, проблеми със социалната адаптация. Всички тези неща не се забелязват на 2, нито на 6 месеца, а доста по-късно и в повечето случаи майките са посъветвани да изчакат още малко, че всяко дете се развива различно (което е така, но все пак си има някакви норми) а така се губи време в което детето да навакса. Пак казвам колкото по-рано толкова по-лесно. И моето като малко не обичаше хич масаж, за това и не правих много (плюс мен си ме беше страх след операция да го мачкам много много и да го размятам като кукла) но после го отчетох като грешка. Естествено,  че не при всяко дете, на което не е правен много  масаж, ще се случи точно така, но на мен ако се случи някога да имам второ дете, бих била по-упорита и бих наблягала на повече масажи и упражнения.

# 726
На Божи не ѝ харесваше също в началото, но започнах да ѝ пея, да се правя на клоун, с играчки, без играчки или пусках музика и малко по-малко започна да ѝ харесва.Правих го след баня и преди сън.Единствено не правех в двете седмици, когато ходеше на масаж и гимнастика при физиотерапевти 😀
Сега е на 1.9 г и от време на време иска да ѝ правя масаж (казва ми- "макаййй" или "икам машиш)🤣, че има и вечери където заспива така с масаж на крачетата 😂
За мен тези масажи освен че им помагат да израснат правилно рефлексите, също и създават хубава връзка между мама и бебе.Както гушкането 🥹 Все пак ние сме тяхното сигурно място и тяхната крепост ❤️

# 727
  • Замък сред облаците
О, да и ние сега правим масажи (измислих го като правене на пица, та е голям кеф) и е част от релаксацията преди сън. И мама намазва да й правят пица на гърба съответно 😅 та определено е супер за отношенията, да.

Алисън, за някои от изброените от теб рефлекси предполагам под задържане имаш предвид и липсата на появата им? Понеже една част изчезват (Моро, Бабински, Гален/Галант и др) обаче други се появяват и остават постоянна част от живота (парашутния, gag, postural). В см, уточнявам че нали не всички трябва да изчезнат напълно.
Иначе впрочем за всички рефлекси е хубаво своевременно да се проверява (там според типичното за възрастта) докъде са. Аз си спомням че ги тествах по месеци, но като не съм забелязала нещо притеснително, не съм чела повече за задържането. Благодаря!

# 728
Ох, вкарахте ме в размисли.. не съм правила масажи нито на баткото, нито сега на малката.. дано не съм ги увредила безвъзвратно. Но никога не съм предполагала дори, че са толкова важни.. 😣

# 729
Баткото не е ли над 2 г вече? Ако има изоставане в говора, социалните умения и дефицит на внимание вече щеше да е очевадно и да си забелязала червени флагове в развитието. Пак казвам не са само масажите, а и упражнения, в което се включва и тип “ игри” за развитие на фината моторика

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 21:25 от AlisonParker

# 730
Ще прави 4 септември. Не мисля, че има проблем от изброените, но ще наблегна сега с малката с масажчетата. Иначе тя не се спира за минутка, ще трябва да проявя изобретателност да я задържа на едно място 😅

# 731
Здравейте, бъдещи и настоящи мами! 🍀
Преди 10 дни ми бяха направени кръвни тестове за kidney function, пълна кръвна картина и UTI, всичко точно, освен че имах 43mg протеин в урината.
Днес отново направиха изследвания, този път + liver function, всичко е наред освен протеина в урината, който днес е 56mg.
Кръвното ми е нормално, даже нисичко, около 115/75 всеки ден. Нямам подуване, нямам главоболие.
Някой да е имал подобен случай? Притеснявам се за прееклампсия, но освен протеина, друг симптом нямам.
Ще ме следят по-често засега и така!
Днес съм 35+3 , още малко остава.

# 732
  • Замък сред облаците
Мацето имаше така белтък, на нея й казаха че ако надвиши 100-200 било проблемно.
При нея се оказа (ама стана ясно в личен разговор 1,5г след раждането) че си правила 3-те дози протеин наведнъж щото не й се занимавало да го пие три пъти 🤣 ама кой да се светне да каже тогава.
Та вариант е ако се приемат повече от 30г протеин наведнъж понеже тялото не може да ги усвои, изхвърля остатъка  през урината.
Друг вариант е ако има песъчинки или камъчета също да се отделя протеин.
Иначе сред другите потенциални причини - прееклампсия, инфекция.

# 733
Аз вече съм в 27 гс, да ви попитам и аз нещо Grinning Приемам 2×2 магнезий, но от няколко дни започнах да имам доста Бракстън хикс и крайни в краката през нощта. Може би трябва магнезият да стане на 3×2, но приемам и желязо и нали трябва да има време между двата медикамента. Вие как приемате магнерот и желязо? Според АГ, нямало проблем, ама аз знам че не е ок. Засега желязото ми се повлиява добре и се е покачило, както и хемоглобина, та ми се иска да продължа да си го усвоявам по този начин.
Относно Бракстън хикс, предимно вечер и сутрин имам, но вече зачестиха, не знам и до колко често е нормално да ги получавам. Не помня от първата ми бременност как точно бяха...

# 734
Здравей, Golden stone 🍀
Аз Бракстън си имам от много рано, но в началото се появяваха и изчезваха.
След 20та седмица зачестяха рязко, но и аз много се натоварвах на работа. Та затова прецених в 25та да спра да работя и да почивам повече, което ми се отрази доста добре.
При мен много помагат електролитни напитки, направо ми спасиха живота, дето се казва 😁
Такива силни стягания получавах, че след ден,два започваше и да ме боли, много досадна болка, а и едвам се движех.
Проверявахме редовно шийката на матката, стоеше си дълга и затворена.
Съвсем нормални са, а и ти наближаваш вече трети триместър.
Само не се шашкай, че аз още и още като се притесня и ги отключвам, докато не се успокоя.

Общи условия

Активация на акаунт